Auvinen en vinstlott för Hudik

Hockeyettan är nu inne i sin mest hektiska period. För Hudik Hockey innebär det till exempel nu tre matcher på fem dagar. Närmast väntar hemmaspel mot Strömsbro på onsdag, ny hemmamatch mot Hanviken på fredag och sedan bortamatch mot Huddinge på söndag – tre lag som just nu har tabellplaceringar ovanför Allettan-strecket.

Fotograf: FlyWoodStudio.

Vi har träffat Hudiks back #93 Henri Auvinen, 28-åringen som med sitt fysiska spel och sin sociala trygghet har blivit precis det tillskott för defensiven och för truppen som klubben sökte.

– Auvinen är en spelare som verkligen står för något och som gör jobbet varje dag, säger sportchefen ”Lillis” Lövblom när han sammanfattar finländarens första tid i Hudik.

– Det finns alltid en risk när man bara har referenser att gå på och inte själv har koll på spelaren, men vi hörde bara positiva saker om Henri Auvinen, säger ”Lillis”.

Henri Auvinen blev en vinstlott för Hudik och har redan gjort ett starkt avtryck hos hemmapubliken. Mot Segeltorp senast gjorde han också sitt första mål.

– Men jag blandade ihop Hudik med Huddinge när jag berättade för min flickvän att jag skulle spela i Sverige. Hon studerar i Helsingfors och jag sa att det skulle bli lätt för henne att resa emellan eftersom jag skulle bo så nära Stockholm, berättar Henri Auvinen, som tidigare har spelat i både Modo och Boden och som har över 100 matcher i både SM Liiga och Mestis där hemma i Finland.

Och han har faktiskt också spelat fyra gånger mot Hudik. Det var säsongen 2018-2019 då han med Boden mötte Hudik två gånger i Alllettan och två gånger i kvalserien till Allsvenskan.

När Corona-epidemin bröt ut spelade han i polska Jastrzebie. När den serien stoppades valde Henri Auvinen att hålla igång med div.2-spel i Finland förra säsongen.

– När Hudik hörde av sig kollade jag med Joonas Sammalmaa, som tidigare har spelat här, och han hade bara gott att säga om laget och staden. Jag visste att de sökte en defensiv-back och tyckte att det verkade intressant.

– Och det har verkligen varit en bra första tid här. Här är laget och ledarna som en enda stor familj, menar Henri Auvinen, som ursprungligen kommer från Jyväskylä, som kanske är mer känt för sitt VM-rally än för sin ishockey. Efter gymnasietiden har Henri Auvinen varit hockeyspelare på heltid.

I det fysiska spelet har Auvinen haft god nytta av sina 1.90 och 95 kilo och han vill gärna sätta sin nivå på den punkten redan tidigt i matcherna.

– Ja, det handlar om att visa vägen och skicka en signal så att motståndarna ska vara vaksamma i fortsättningen. Det kan man dra nytta av, säger han.

– Vi har fått en bra start. Det kommer att bli tuffare motstånd i Allettan. Men vi kommer också att bli starkare. Vi har bra coacher som hela tiden lär oss vad vi ska bli bättre på. Vi har ofta börjat matcherna väldigt bra, men vi måste hålla den nivån längre in i matcherna, understryker Auvinen, som nu bor i en mindre lägenhet på väster i Hudik.

– Jag försöker väl laga lite egen mat då och då, men jag gillar också att Hudiksvall har så många bra restauranger trots att det är en liten stad. Jag gillar italiensk mat och det är aldrig fel med en bra pizza, understryker han.

Ute på isen hör man hela tiden hur Henri Auvinen försöker kommunicera med sina lagkompisar. Vad pratar ni då för språk?

– Det blir någon slags blandning, men det fungerar bra med engelska, konstaterar Henri Auvinen.

HHC kommer nu att låna ut målvakten Oliver Håkansson till hans gamla klubb Almtuna.

– Bosson och Håkansson har delat på målvaktsjobbet så här långt. Nu var det inte aktuellt att Oliver skulle stå de närmaste två matcherna, så när Almtuna hörde av sig så ville vi gärna hjälpa dom med det. Vi väljer helt enkelt att bygga broar istället för att riva broar. Det kan vi själva få nytta av någon gång, förklarar ”Lillis” Lövblom.

Skribent: Lars Gösta Larsson