Målvaktssidan en stor del i Suras framgångar

Målskyttar och assistkungar i all ära, men vore det inte för trygga och duktiga sista utposter så skulle Surahammars IF haft en betydligt tuffare resa. David Otter är en målvakterna som lyft Sura i höst.
Surahammar valde inför den här säsongen att göra en rockad på målvaktssidan. Ut med Oliver Eriksson och Rasmus Helmrich och in med Markus Ekholm Rosén (Kiruna) och David Otter (Boden). En förändring som burit frukt. Två olika målvakter med lite olika spelstil har kompletterat varandra och i flera matcher varit skillnaden mellan succé och ”fiasko”.

En som tillsammans med Lukas Söderlund fick huvudrollen i onsdagens bortamatch mot Skövde (seger 3–2 e. straffar) var David Otter. Skottstatistiken 47–16 talar sitt tydliga språk och ni som såg matchen vet att David stod på huvudet mer än en gång för att freda det egna målet. Vi tog ett snack med 23-åringen från Enskede för att kolla av stämningen i laget, tankar kring hösten, matchen mot Skövde och mycket mer.

Hallå David och grattis till segern senast och en fin prestation.

– Tack så mycket. Ja det var en bra match från vår sida och jag fick en hel del att stå i.

Vi återkommer till onsdagsmatchen om en stund, men om vi börjar lite från början. Ni går mer eller mindre som tåget och visar upp ett bra spel i match efter match. Hur ser du på lagets prestation så här långt från din synvinkel?

– Lagets prestation är det nog ingen som kan klaga på så här långt. Jag tycker Taggen och Co (tränarduon) har skapat en bra grupp och fått ut grymt mycket av varje spelare. Det känns kanonbra verkligen.

Du kom ju till Sura inför den här säsongen och visste väl inte riktigt vad du gav dig in på. Men nu med några månader på kontot. Hur trivs du i föreningen och laget.

– Jag trivs väldigt bra. Trots att grabbarna i laget bor utspritt i både Västerås och några i Sura så tycker jag att vi kommit varandra nära. Det är duktiga killar och vi är ett skönt gäng med många roliga personligheter. Vi trivs ihop och det syns ju också på resultaten.

Nu går höstserien in i sitt slutskede och mycket står fortfarande på spel i den rätt jämna västra serien. Hur är känslan i laget inför upplösningen?

– Känslan är bra. Det är bra fart på träningarna och alla går in i uppgiften med en bra inställning. Vi kommer fortsätta ha kul och trumma på.

Om vi återvänder till dig och din prestation. Du har stått i sju av matcherna och har en imponerande räddningsprocent på 93,07. Hur tänker du kring din egen prestation under säsongen?

– Jag är väldigt nöjd. Jag tycker att mitt spel både i och runt kassen har känts bra. Jag är en aktiv målvakt som gärna deltar lite i spelet, och i samspelet med backarna och övriga i laget försöker vi bli lite bättre varje träning och hitta lösningar på små problem som kan uppstå ute på isen försvarsmässigt. Där tycker jag vi har lyckat bra även om det fortfarande finns saker att göra ännu bättre. Men jag är nöjd och känner att både jag och laget är i ett bra flow.

 

Du är ju inte ensam burväktare. Du fightas om målvaktsspaden med Markus Ekholm-Rosén, men i mina ögon ser det inte ut som någon direkt kamp utan intrycket är att ni lyfter varandra?

– Ja verkligen. Markus är en riktigt bra kille och en jäkligt duktig målvakt. Det är väldigt kul att ha honom som kollega. Både han och jag har inlett säsongen stabilt och vi kompletterar varandra på ett bra sätt. Jag tror också att vi triggas av varandra. Vi kämpar stenhårt varje träning och höjer varann på så sätt.

Om vi då backar kort till matchen senast. Skövde borta, seger efter straffar och du fick en minst sagt rätt svettig kväll. Skövde vann skottstatistiken med 47–16 men ni snodde åt er två poäng?

– Ja, Skövdematchen var tuff. Det stod och vägde länge och jag minns att Skövde fick en sjuk press på oss i slutet av 3:e som vi lyckas avvärja. Vi visar hela matchen prov på en fantastisk lagmoral och dödar också deras PP i sudden. Sen gör Söderlund som han alltid brukar göra (skratt)…

Det är tätt på given och redan ikväll väntar ny match. Derby på hemmais mot Köping.

– Ja, häftigt. Det ska bli oerhört kul att möta Köping hemma en fredagskväll. Jag hoppas att Suringarna och våra supportrar uppskattar det vi presterat och att de kommer ner ikväll. Jag hoppas på mycket folk och att klacken är på plats och är lika taggade som vi är.

 


FAKTA

Namn: David Otter
Ålder: 23
Född: Stockholm, uppväxt i Enskede
Karriär: Började i Farsta, gick sen via juniorleden i Leksand och Mora till Syracuse och Watertown Wolves i USA. På seniornivå spel i Kiruna IF, Boden och nu i Surahammar.

Favoritmat: Risotto med kyckling
Favoritartist: Justin Bieber
Motto: Lev i nuet

 

Matchen mellan Surahammar och Köping spelas i Surahallen fredag 12 november. Nedsläpp 19.00. Hjälp oss att skapa en härlig inramning. Kom ner till Surahallen och heja fram våra kämpar till tre nya poäng. Kan du inte ta dig till Surahammar så sänds matchen live och går att köpa via appen Hockeyettan Play eller via länken nedan. Mattias Forsberg kommenterar och Curt Lundmark är vår expertkommentator.

Livesändning från Surahammars IF-Köping HC