Stark insats av skadedrabbat Hudik

Hudik Hockey kom till spel i toppmötet mot Väsby med bara fem ordinarie backar i laguppställningen. Med #52 Fredrik Jansson handskadad och gipsad och dessutom #70 Henrik Olsén på sidan fick tränartrojkan möblera om i laget med #85 Lukas Enqvist som vikarierande back och gå på tre centrar och åtta forwards framåt.

Förutsättningar var verkligen inte de bästa när dessutom Väsby med fyra kompletta femmor jagade revansch, men när slutsignalen gick i Renew Arena stod det 3-5 (0-2, 3-2, 0-1) på anslagstavlan efter en svängig match där HHC först gick fram till 2-0, hamnade i underläge med 3-2 för att sedan på nytt vända hem matchen till seger.

Det var helt enkelt en mycket stark HHC-insats som låg bakom den nya trepoängaren som en gång för alla slår fast vilket lag som inte bara varit odiskutabelt bäst i serien utan som också är hela hockeyettans segerrikaste lag så här långt.

Det låg lite i luften att HHC skulle få möta ett heltänt Väsby och i deras webbsändning påpekades det rätt ofta att det handlade om en seriefinal. När det nu återstår två matcher av grundserien har Hudik tio (!) poängs försprång till den nya serietvåan Hanviken. Det säger väl allt.

Det som nu återstår att avgöra i östra tabellen är om Visby/Roma (21 poäng med tre matcher kvar) ska kunna ta sig upp över allettan-strecket på bekostnad av Huddinge (29 poäng) eller Strömsbro (28 poäng med tre matcher kvar). Fredagsmötet mellan Visby och Strömsbro är nyckelmatchen där.

– Jag är stolt över hur grabbarna hanterade den här situationen och den här matchen. Det var lite som en boxningsmatch där vi vann första ronden och där Väsby tog hem den andra på poäng.

Sedan slår vi knock i den tredje, konstaterade en mycket nöjd Dennis Hall efter matchen.

– Men vi måste ge Väsby all respekt, det är ett bra lag med rörligt anfallsspel där vi blir lite synade, tyckte HHC-tränaren, som också antydde att Henrik Olsén troligen kommer att vila i de avslutande matcherna.

– I hans fall handlar det om en förslitningsskada och då är det egentligen bara vila som gäller. Jag kommer inte att chansa. Det kommer viktigare matcher, underströk Dennis Hall.

Hur HHC kommer att hantera situationen på backsidan återstår att se.

Det var HHC som kom ut starkast och gick fram till 0-2 där #12 Christoffer Jansson gjorde 0-1 på pass från #29 Jesper Wiberg med omvända roller vid nästa mål.

I den andra perioden blev Väsby hetare och reducerade tidigt till 1-2 för att sedan kvittera och även gå upp till ledning med 3-2 i ett powerplay.

Men svaret kom snabbt från HHC som kunde kvittera till 3-3 nästan direkt när Marcus Sirén vann pucken högt upp och prickade in kvitteringen. Precis i slutet av perioden kom också 3-4 av firma Jansson och Wiberg när den senare satte sitt 11:e mål för säsongen på en ny fin passning från Christoffer Jansson.

Det var uppenbart att Väsby försökte lägga spelet högt i banan i den tredje perioden, men när HHC precis klarade ett numerärt underläge och istället kontrade med en frispelning av #17 Marcus Linderborg, som iskall satte matchens sista mål fram till 3-5, kunde Väsby inte längre mobilisera kraft för att ta tillbaka matchen.

Det kom dock en chans till när HHC efter 57.37 åkte på en 5-minutersutvisning, men den slarvade Väsby bort med en egen utvisning i en slutperiod där utvisningarna haglade tätt.

Fakta:
0-1 (2.38) Christoffer Jansson, ass. Jesper Wiberg-Hannes Lindström, 0-2 (14.25) Jesper Wiberg, ass. Christoffer Jansson–Harri Auvinen, 1-2 (23.37) Rasmus Sörgardt, 2-2 (28.23) Pontus Karlsson, 3-2 (30.50 i pp) Christian Holmblad, 3-3 (32.38) Marcus Sirén, 3-4 (39.49) Jesper Wiberg, ass. Christoffer Jansson–William Ignberg-Nilsson, 3-5 (45.43) Marcus Linderborg, ass. Axel Levander-Johan Lindholm.

Skribent: Lars Gösta Larsson