2500 matcher som speaker – Möt mannen bakom rösten

Ingen i Hudiksvall ser mer ishockey än han. Dessutom ser han nästan sämst av alla från sitt ”grodperspektiv” i speakerbåset i Holmen Center, varifrån de närmaste rinkhörnen är delvis skymda från hans position.

Fotograf: Lars Sundin.

Det handlar om hockeyprofilen Håkan Larsson, som sedan 1992 varit ordinarie matchspeaker vid hemmamatcher för Hudik Hockeys A-lag, J18-lag och J20-lag. Men redan från säsongen 1987-88 gjorde han inhopp i båset i olika roller, bland annat som speaker.

Och hur många matcher har han då sammanlagt gjort som speaker? Vi ställer frågan direkt till en man som vi utan vidare kan utnämna till Hudiksvalls ”Mr Hockey”. Svaret kommer blixtsnabbt:

– Alldeles för många!

– Men skämt åsido så har jag faktiskt räknat på det och jag kommer fram till att det blir runt 2.500 matcher, säger Håkan Larsson, som direkt understryker att det inte handlar om ett enmansjobb där i båset.

– Vi har ett starkt och pålitligt team med mycket rutin som alltid ställer upp och sköter de olika arbetsuppgifterna i matchsekretariatet och alla gör det helt ideellt, understryker han.

Om man räknar på 2.500 matcher och cirka 5-6 timmar per match med förberedelser, matchrapport och statistiksammanställning så har Håkan Larsson gjort mellan 300 och 400 hela arbetsveckor i det där båset. Under högsäsong kan det bli upp till tre matcher i veckan.

Själv har han genom åren även haft flera andra arbetsuppgifter i klubben. Många minns honom säkert i många år som klubbens bingolotto-försäljare på gågatan. Han har också varit klubbens ordförande i sex år och även varit både sekreterare och styrelseledamot.

Håkan Larsson har sina rötter i Hudik, men växte upp i mellan-Sverige med Lindesberg s

om bas. Där spelade han också knattehockey i Lindlöven och där finns ännu en del av hans hockeyhjärta kvar.

– Absolut. Men om vi möter Lindlöven nu så håller jag förstås på Hudik, säger han.

Det blev också en del fotboll i ungdomen, men så småningom var det bangolf som tog över intresset.

Själv betraktar han sig som normalt idrottsintresserad. Det finns nog andra som tycker att han ligger långt över ”normalgraden” när det gäller idrott på olika nivåer.

– Att jag redan tidigt fick ett allt större intresse för ishockey gjorde att jag en gång gick in på Hudiksvalls Tidning och erbjöd mig att hjälpa till med något. Jag fick träffa sportchefen (jodå – det var undertecknad, men jag har inget tydligt minne av det) och han tyckte att jag kunde prova med hockeyreferat som frilans-skrivare, berättar Håkan.

Det blev mer och mer ishockey för Håkan som vid sidan av jobbet vid Hudiksvalls sjukhus, och 39 års arbete med personalfrågor, blev alltmer engagerad i HHC.

– En gång i tiden var derbyt mot ”Bölan” (Lindefallet), en höjdare. Men nu ligger det förstås på en helt annan nivå, säger han.

Håkan Larsson är både känd och erkänd som matchspeaker. Många menar att han utan vidare skulle klara det även på allra högsta nivå.

– Samspelet med domaren är jätteviktigt, menar han. Ibland måste jag ropa ut vem som är målskytt även om jag vet att det är fel. Det är alltid domarens bedömning som gäller, men om vi är helt säkra på att det var någon annan som gjorde målet eller skulle ha assist så kan vi påtala det och ibland få en korrigering, berättar Håkan.

– Men det är inte så kul att behöva redovisa något som är fel när hela publiken vet att det ska vara något annat. Som speaker måste man hålla sig neutral, och jag är noga med det, men jag skulle väl ljuga om jag påstår att jag inte har känslor för HHC, men det måste man försöka lägga åt sidan. Det handlar ju också om att visa respekt för motståndarna.

När det gäller den här säsongens upplägg för Hockeyettan är Håkan Larsson något kritisk.

– Jag förstår inte varför vi ska spela 27 matcher i Allettan. Det måste räcka med att mötas hemma och borta och det är också mer rättvist eftersom alla lag då skulle få lika många matcher hemma som borta.

– Nu blir det både onödigt dyrt för klubbarna och en rad matcher som egentligen inte betyder något. Och publiken orkar inte heller hålla intresset uppe, menar Håkan Larsson.

– Jag tycker att fotbollen har ett bättre system med raka serier och lättförståeliga regler för upp- och nedflyttning. I hockeyn blir det krångligt och publiken hänger inte med på vad som gäller.

Till sist ber vi Håkan Larsson att räkna upp fem favoritspelare som på olika sätt och på olika nivåer har betytt något speciellt för Hudik Hockey. Det måste inte vara bara de bästa spelarna utan här ska många andra ingredienser läggas i vågskålen. Håkan funderar en kort stund och så kommer det:

– Då blir det för min del Jonas Lindström, Lasse Hellström, Fredrik Hellberg, Magnus Nilsson och Christoffer Jansson. Det var ju ändå Jansson som till stor del låg bakom att vi gick till kval förra säsongen och det borde räknas högt, konstaterar Hudiks Mr Hockey, som avslutar med att smyga in en ”bubblare”.

– I dagens lag har jag också en annan favorit och det är Axel Levander, eller ”doktor Levander”, som jag kallar honom utifrån en välkänd svensk filmkomedi, säger Håkan Larsson.

Skribent: Lars Gösta Larsson