Hudik föll men dramat lever

Kvalet till Hockeyallsvenskan har helt plötsligt tagit en vändning som innebär att det kommer att bli ett drama i tio akter med små, små marginaler mellan himmel och helvete.

Fotograf: FlyWood Studio.

Frågan är bara om Hudik Hockey kommer att vara med i en av huvudrollerna ända fram till slutet efter ett haveri i bortamatchen mot Östersund där 6-2 (3-0, 1-1, 2-1) inte bara kostade serieledning utan också mer eller mindre sopade bort alla möjligheter att konkurrera när det gäller målskillnaden.

Och den kan verkligen bli helt avgörande till slut i trekampen mellan Östersund, Hudik och Nybro med 17, 17 och 16 poäng och med två spelomgångar kvar.

För HHC finns det nu bara en väg – till att börja med – att ta om det ska bli allsvenskt spel nästa säsong och det handlar om seger mot Dalen i Holmen Center på onsdag. Något annat duger inte. Och eftersom Östersund sedan ska ner till Nybro för slutomgången, så är det här fortfarande en öppen historia.

Däremot blev matchen i Östersund Arena (inför 2700 åskådare!) inte någon öppen historia efter den mardrömsstart som HHC råkade ut för med bland annat två powerplay-mål för Östersund redan i första perioden som slutade 3-0 och som hemmalaget sedan kunde styra matchen efter.

Med ett första powerplay-mål redan efter 1.26 och sedan 2-0 efter 2.02 var uppförsbacken brant redan från början. Om det hade stannat där kunde det ändå ha blivit en match av det hela, men efter en HHC- utvisning i offensiv zon kunde Östersund klämma in även 3-0 när det bara återstod 7 sekunder av perioden och därefter var HHC aldrig riktigt nära.

Efter en rad starka matcher fick nu också #39 Oliver Håkanson lämna över till #25 Andreas Bosson inför en andra period som blev mest bara ett kaos med en rad utvisningar och fokus på fel saker. Och det blev inte heller här någon bra start målmässigt för HHC som hamnade i 4-0-underläge redan efter 1.54. Och någonstans där var det väl över för den här gången.

Resten av perioden handlade mest bara om utvisningar både hit och dit, något som givetvis gick ut över spelet. HHC kunde ändå till slut reducera (i powerplay) till 4-1 av William Eckmyhl, men närmare än så kom inte HHC.
Istället fick vi se säsongens märkligaste hockeymål när Östersund definitivt avgjorde med 5-1 i en situation där en Östersunds-spelare samtidigt blev utvisad för en hög klubba sekunderna innan målet. Något som tydligen kan ske enligt reglerna.

Innan det hela var slut hade domare Laksola dömt ut 17 (!) tvåminutersstraff, varav tio för HHC, och som avslutning tre sekunder från slutet även tog ut en spelare från vardera laget på 5+20 och matchstraff.

HHC gjorde båda sina mål i powerplay medan Östersund hittade rätt tre gånger i den spelformen, men verkligen också gjorde de viktigaste (1-0 och 3-0) med en spelare mer på banan.

Sedan #29 Jesper Wiberg gjort 5-2 i den tredje perioden drog HHC på sig tre raka tvåminutersstraff och det gav Östersund chansen i spel 5 mot 3 och som då gjorde 6-2. Jobbigt värre med tanke på att det mycket väl kan bli en målskillnadsaffär till slut.

– Men vi får helt enkelt lägga det här bakom oss och först ta ledigt en dag. Sedan ska vi träna och försöka lägga upp en bra plan för matchen mot Dalen. Då måste vi ta fram de verktyg som vi inte hade idag, menade Dennis Hall.

– Vi fick en jobbig start och med väldigt konstiga domslut emot oss. Idag var marginalerna inte på vår sida, tyckte HHC-tränaren.

HHC har nu Dalen hemma och Halmstad borta kvar på kval-programmet. Östersund har Halmstad hemma och Nybro borta medan Nybro ska möta Väsby borta och Östersund hemma. Räkna ut det triangeldramat den som kan.

Söndagens matcher:

Östersund-Hudiksvall 6-2

Dalen-Nybro 1-4

Halmstad-Väsby 6-8

HÄR finns tabellen.

Boka just DIN favoritplats till onsdagens hemmamatch mot Dalen.

Skribent: Lars Gösta Larsson.