Här är nya reglerna * Då blir det kvittning * Skillnaden mellan roughing och fighting * Alla matchstraff anmäls * Domarna i ligan 23/24

Ny säsong, nya regler.

Bland annat kvittas utvisningarna om två spelare utvisas samtidigt och spelet fortsätter 5 mot 5. 

Här går vi igenom de viktigaste regeländringarna.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM  * Coola listor * Höjdpunkter försäsongen

 

När den stundande ishockeysäsongen drar igång – 29 september är det ju äntligen premiär! – kommer det att ske ett par förändringar. 

Det finns numera en gemensam regelbok inom Internationella Ishockeyförbundet och det påverkar de svenska serierna – bland annat Hockeyettan.

– Allt vi gör bygger på Internationella Ishockeyförbundets förändringar. Sedan vi fick en gemensam regelbok har ändringarna blivit färre, men vi har några korrigeringar till i år, säger Tomas Thorsbrink, domarchef i SHL, till ligans webbplats.

Här berättar vi kortfattat om några av de nya reglerna:

* Regel 19 – kvittade straff

Regelboken: Det tidigare undantaget i kvittningsregeln är borttaget. Om lagen spelar 5–5 och en spelare i varje lag ådöms mindre straffet ska dessa kvittas och spelet ska fortsätta 5–5. Detta gör också att inga utvisningar behöver kvittas i efterhand inför overtime.

– Jag tycker det är bra. Man får ett bättre flyt i spelet och så slipper man det där med att ett lag i slutet av matcherna försöker skapa situationer där det blir dubbelutvisning så att de får 5 mot 4 om de tar ut målvakten, säger domarbasen David Bergman till sajten kmhockey.se.

* Regel 51 – roughing

Här kanske vi ska börja med vad skillanden är mellan roughing och fighting?

Regelboken: Större straffet ska ådömas den spelare som framhärdar i att fortsätta involveras i en roughingsituation och som enligt huvuddomarens bedömning inte bestraffas tillräckligt med mindre straffet. Ett gruff som övergår till ett slagsmål ska som tidigare hanteras under Regel 46 – Fighting. Syftet med att införa större straffet för roughing är inte att tillåta slagsmål utan att ge domarna fler möjligheter att hantera gruff.

Vad är skillnaden mellan roughing och fighting?

Roughing är en mindre typ av gruff som inte övergår till ett slagsmål. Ett gruff är en situation som involverar två spelare där minst en av dem utvisas. Ett slagsmål ska anses ha inträffat när minst en (1) spelare slår eller försöker slå en motståndare upprepade gånger, eller när två (2) spelare brottas med varandra på ett sätt som gör det svårt för linjedomarna att ingripa och sära på spelarna.

Domarna kan nu alltså döma raka femminutersutvisningar. Tidigare var det två plus två minuter som gällde.

När en spelare är mer aktiv än den andra kan alltså 5 minuter utdömas för den mest aktiva och 2 minuter för den som är mindre aktiv. 

LÄS MER: Superguide för 23/24 * Spelschemat för grundserierna * Då startar Allettorna och Vårserierna * Datum för slutspelet

Huvuddomarna i Hockeyettan 23/24 – alla 42 namnen * Förre storbacken en av tre som flyttas upp till HA * Fyra nya domare från tvåan