ESK kunde inte vända negativa trenden – noterade ny förlust

Den som hade hoppats på ett trendbrott för Enköping i onsdagens bortamatch mot Borlänge fick sina förhoppningar grusade. Istället inkasserade man en 5-3-förlust och läget i tabellen blev därmed än mer bekymmersamt, om än inte helt hopplöst tack vare Faluns seger i sin match över Surahammar.

Halvvägs in i Hockeyettan Norra Vår hade Enköping SK serieledningen efter en imponerande inledning av serien. Men sedan dess har det gått i moll – rejält dessutom.

I onsdagskvällens viktiga bortamatch mot Borlänge tog man fjärde raka förlusten efter att ha förlorat med 5-3.

Efter en halvdan förstaperiod fick man gå till omklädningsrummet med 2-0 i baken. I den andra kom man ut bättre och en strimma hopp tändes när backen Adam Wagner skickade in reduceringen till 2-1 med 2,22 spelat av andra.

Men glädjen blev kortvarig. Med god hjälp av ett virrigt ESK-försvar kan Borlänge kan göra inte bara ett utan två mål på mindre än tre minuter från ESK:s reducering. Hemmalaget går därmed ifrån till till synes hopplösa 4-1.

Sex minuter in i tredje perioden kan Lukas Lagerstedt servera Daniel Andersson fram till 4-2 och därmed ställa en sista fråga i matchen.

Kommande fem minuter känns det dock inte som att ESK ska orka ta ikapp och vid tredje periodens powerbreak kändes matchen mer eller mindre avgjord. Hemmalaget hade då snarare varit närmare att öka ledningen än vad ESK var att reducera.

Axel Knudsen vill dock annat! I en och skär viljeaktion lyckas han tråckla in pucken rakt upp i krysset från i stort sett ingen vinkel alls och ger bortalaget en oväntad men desto skönare reducering till 4-3.

ESK hade dessutom en kvitteringspuck inne i målet, men trots vilda protester mot domare Felipe Londono så dömer han bort målet. Pucken hade retsamt gått igenom benskydden på Borlängemålvakten och lagt sig på mållinjen, när Tim Friberg sträcker sig i sin fulla längd och lyckas stöta in den i målet.

Domaren menade dock att målvakten lyckats lägga plockhandsken över pucken och dämde därför bort målet trots ESK-spelarnas åsikter att han hade fel.

ESK lyckades skapa ytterligare några riktigt bra chanser till en ny kvittering, men som ofta blir i sådana lägen så blir man sårbara bakåt och så även i det här fallet, där Borlänge får ett friläge som man förvaltar fram till 5-3.

Det här var en oerhört tung förlust för ESK, som nu är ytterligare ett snäpp närmare det negativa kvalstrecket i botten på tabellen, där man riskerar negativt kval.

Just för kvällen hade man dock lite tur i och med att Falun vände underläge 1-3 till övertidsseger 4-3 i sin match mot Surahammar, vilket gör att ESK:s avstånd till just Surahammar närmast under strecket är fyra poäng samtidigt som Surahammar har en match mer spelad.

Rent konkret så innebär det att ESK vid seger i ordinarie tid i returmötet mot Borlänge hemma i Bahcohallen nästa onsdag kan säkra sitt kontrakt i ettan.  Tre poäng är nämligen det man minst måste ta på de återstående tre matcherna för att hamna på säker mark.

Fast med åtta förluster på de nio senaste matcherna är det kanske lättare sagt än gjort. Frågan är dock om en större morot än så går att få?

Borlänge HF – ESK Hockey 5-3 (2-0, 2-1, 1-2)

Skott: 35-42 (8-7, 16-19, 11-16)

ESK:s mål: Adam Wagner, Daniel Andersson och Axel Knudsen

Publik: 249 personer