Johan Henriksson, ett välkänt ansikte i Mariehus Arena

För dem som tittar på våra webbsändningar så är Johan Henriksson en välkänd röst. Hemsidan har ringt upp honom för ett litet samtal.

Du är ett välkänt ansikte i ishallen men berätta lite kort om vem du är.

Jag jobbar som säljare på ett företag som heter Toolus i Lidköping. Bor med min sambo Lena i Lidköping.

Du är ju Lidköpingsbo så hur hamnade du i Mariestad Bois?

Jag är född och uppväxt i Lidköping. Jag hamnade i Bois för 10-11 år sedan som juniortränare. I J20-laget, de som var äldst var födda 1990. Säsongen därefter så var jag med som tränare i a-laget. Efter det så var jag lite ”hang around”. Hehe! Jag gjorde inte så mycket på ett år men sedan så var jag ordförande i 4 år.

Ja och det var under de tuffa åren då ekonomin sanerades rejält i föreningen.

Ja det var rätt tufft men vi var ett bra gäng i styrelsen och vi hade mycket bra folk runt omkring. Hela föreningen ställde upp på ett fantastiskt sätt. Jag ska inte säga att det var lätt, det var många tuffa beslut och kanske en del konflikter med folk som kanske inte ville förstå att man gjorde det för föreningens bästa. I slutändan så känner jag att vi gjorde ett bra jobb.

Ni var hela tiden öppna utåt med hur ekonomin såg ut och vad ni gjorde, vad tror du det betydde?

Allt! Vi körde den linjen att vi var öppna med allting och talade om med jämna mellanrum hur det låg till med statusen. Då fick vi även med väldigt många på båten. Det gjorde att man kunde lyckas på ett eller annat sätt. Det är inte många som lyckas med det vi gjorde med tanke på att det var rätt stora pengar det handlade om. Sedan är det ju så att alla som är med i styrelsen jobbar ideellt. Det finns många runtomkring i föreningen som tror att man är anställd och har det som ett jobb. Det fungerar inte riktigt på det sättet utan man gör det helt ideellt. Fast ibland får man krav på sig som är rätt orimliga men då är det bra att vara en bra grupp. Precis som när man är med i ett lag, att man hjälper och stöttar varandra.

Även fast det sanerades hårt så påverkade det inte det sportsliga speciellt mycket. A-laget gick ju inte sämre bara för att man ströp åt i ekonomin.

Nej absolut inte! Det har ju lite med det här att göra, att man fick med alla på båten. Det gäller inte bara folk runtomkring som är där och tittar på hockey eller de som jobbar som tränare i ungdoms och juniorlagen. Man fick även med sig a-lagsspelarna och många av de killarna spelar fortfarande. Det var en bra kärngrupp med spelare som verkligen visade att de ville vara med och hjälpa till och dra sitt strå till stacken. Att visa att de var positiva och det smittade av sig. Många vet kanske inte om att a-laget är med och drar in rätt mycket pengar. Det är det laget i hela föreningen som säljer mest billotter till exempel.

Ja det är inte bara via publik på matcher som a-laget genererar pengar till föreningen. Spelarna är med och drar in pengar på andra sätt också.

Ja de är verkligen med och jobbar och gör olika uppdrag. De syns och det tror jag påverkar jättemycket. Har man den traditionen när nya spelare kommer in så är det ganska givet att man ska vara med och hjälpa till med olika grejer. Vara glad, positiv och visa att man är ett föredöme.

Efter att du avgick som ordförande så hamnade du som kommentator ihop med Robin Brewitz vid våra webbsändningar. Hur har det varit?

Det är kul! Vi trivs bra ihop jag och Robin. Vi försöker att kommentera det som händer på isen och komma med lite ”gött tjöt” emellanåt. Inte vara för djupa i snacket, inte för mycket analyser och sådant utan mer här och nu. Vi sa redan från början att det ska vara lättsamt och man ska kunna följa matcherna.

Hur ser det ut inför denna säsongen? Kommer du fortsätta kommentera matcher?

Inte en aning faktiskt! Jag har inte pratat med Fredrik Josefsson (ansvarig för webbsändningarna) sedan årsmötet. Jag har sagt till Fredrik att jag är gärna med och kör fast det är inte det viktigaste i livet för mig att jag är med på webbsändningar. Men jag tycker det är kul . Har han andra idéer om hur han vill utveckla och om det är andra som vill vara med då har jag inga problem med det.

Du har varit med i styrelsen i Västergötlands Ishockeyförbund och avgick nu vid årsmöte. Vad jobbade du med för frågor där?

Jag har haft hand om distriktslagen för tjejer och killar. Jag har haft ansvar för hela den verksamheten när det gäller att det finns tränare och ledare för respektive lag, att det fungerar med säsongsuppläggningar, det är cuper och det kan vara träningsmatcher. Tjejerna har spelat Stålbucklan och killarna Tv-pucken med kval och sådant där. Jag hade lite typ samma roll som man har som sportchef i Mariestad Bois.

Du nämner tjejernas Stålbucklan, den kommer byta namn inför denna säsong så även deras turnering heter Tv-pucken. Den kommer att gå här i gamla Skaraborg. Mariestad, Skövde och Lidköping är arrangörer.

Det är kul, jag ville gärna det. Det är inte jag som har bestämt det men man kunde ju vara med och påverka och önska.

Du sitter även i valberedningen i Hockeyettan och har en del insyn. Vad säger du om Hockeyettan som organisation?

Jag har varit med sedan starten på Hockeyettan i och med att jag var ordförande i Mariestad då. I grund och botten så är det en intresseorganisation. Många tror att Hockeyettan, Shl och Hockeyallsvenskan, där ska det tjänas pengar men det är först och främst andra bitar. Andra mjuka värden som Hockeyettan står för. En organisation för att hjälpa medlemsföreningarna med olika grejer alltifrån juridiska saker till organisatoriska saker. Ekonomi och då menar jag inte att de ska betala pengar utan att de ska kunna stötta med andra saker som kan göra att en förening ska kunna må bättre. Det tycker jag är spännande!

Organisationen Hockeyettan ägs ju av klubbarna kan man säga och de ska bevaka Hockeyettans intressen.

Ja så är det! Det har tagit några år innan den har satt sig, själva organisationen. Den har utvecklats undan för undan. Det var säkert många medlemsföreningar som trodde att nu är vi medlemmar i Hockeyettan och nu kommer det att generera en summa pengar varje år. Hockeyettan har genererat ett överskott de senaste åren, det gjorde man inte de första åren. Det är bättre att investera det överskottet i organisationen för att den ska bli starkare och starkare hela tiden tycker jag.

Om vi återvänder och pratar om Bois då, hur står sig varumärket Mariestad Bois Hockey tycker du?

Det är jättestarkt! Det är väldigt många man träffar runt omkring var man än är och pratar hockey så vet de vilka Mariestad Bois är. Man hör bara positivt och det tycker jag är kul. Sedan finns det säkert en eller annan som tycker något annat men det är ingen som har sagt det till mig i alla fall. Det är alla medlemmar, spelare och ledare som skapar det ryktet. Det är allas ansvar att tänka på vad man säger och tycker och tänker om andra föreningar. Vad man kommunicerar utåt angående Mariestad Bois. Det får man också tänka på, man måste vara ödmjuk.

Avslutningsvis tänkte jag att vi skulle prata lite kring a-laget. Vi kan börja med att i förrgår blev det klart att Ronny Johansson kommer att kliva ner i båset och vara en del i tränarstaben. Hur ser du på tränarstaben?

Det är underbart att Appelgren är tillbaka igen i ett hockeybås över huvud taget. Jag tycker att det var resursslöseri att en sådan kille inte har varit med i ett hockeybås på flera år. Det är där han ska vara. Att han sedan gör det i Mariestad är ändå roligare. Han är en bra kille. Jag har aldrig jobbat med honom som ledare eller på något annat sätt rent hockeymässigt men man har träffats många gånger.

Bredvid sig som assisterande tränare får han ovan nämnda Ronny Johansson och Peter Isgren.

Isgren är en stabil kille med otroligt stort hockeykunnande och producerar jättebra isträningar. Det är lite professor Isgren. Hehe! En som håller i mycket grejer som kanske inte syns utåt. Ronny tror jag kan vara med och tillföra väldigt mycket. Han känner i princip alla killarna i laget på ett eller annat sätt. Antingen så har han sett till att de har kommit till Mariestad genom att värva hit dem eller så har spelarna varit här i många år. Han har bra respekt med sig. Han är en bra person, det är de andra också givetvis. Han vet vad han pratar om och han har lätt att connecta med människor.

Om vi pratar om själva laget då, vad säger du?

Det känns bra. Det tyckte man vid den här tiden förra året också.

Ja men det är ju på pappret vi kan analysera och tycka till.

Ja så är det. Det är fantastiskt kul att båda Engqvistarna ville fortsätta att spela hockey. Det tror jag är oerhört viktigt för laget. Det finns många andra givetvis, en sådan som Filip Thörnqvist till exempel. Men man ska inte vara rädd för att lyfta fram Engqvistarna, både Filip och Linus i det här fallet. Laget ser jättebra ut. Det ska bli jättekul och se en sådan som Tobias Björklund i laget igen. Det är kul att han vände tillbaks hit. Det finns några spännande juniorer också som man hoppas tar ett extrakliv i år. Det är ett välkomponerat lag så det ska bli spännande att följa. Sedan kommer ju alltid frågorna, varför är inte den kvar och det ena med det andra. Jag tror och vet att både Ronny och Calle tänkte som så att man måste alltid ha in nytt blod i en grupp. Så är det bara.

Det blir kanske bekvämt och hemmavant annars?

Det kan alltid bli för bekvämt. Det är väldigt viktigt att få in någon eller några som ser på saker på ett lite annorlunda sätt eller ifrågasätter olika saker, positivt eller negativt.

Tack för pratstunden!

Tack själv!

av Susanna Johansson