fre 13 mar Slut
Hockeylag MAR 1
Hockeylag TRA 0
lör 14 mar 16:00
Hockeylag MAR -
Hockeylag TRA -

Mariestad: Defensivspecialisten som vill utveckla offensiven

Förra säsongen var han fortfarande junior men gjord ändå en ruggigt bra första säsong i Bois a-lag. Så pass bra att han nu är klar för ytterligare en säsong. Naturligtvis tog vi oss en pratstund med defensive centern Gustav Pehrson!

Gustav Pehrson , klar för ännu en säsong i Boiströjan!

Ja precis, det stämmer!

Att du fick förlängt kan man förstå med tanke på din fina säsong, du måste vara väldigt nöjd med den!

Ja jag fick ju förlängt och det är jag givetvis nöjd med, men det är mycket jag kan och vill göra bättre, så helnöjd är jag inte. Jag gjorde det ok, men det finns mycket att jobba på för att bli mer komplett och en bättre hockeyspelare.

Vad är du inte nöjd med?

Det var första året i a-laget och det var lite grejor som närkampsspel och mogenheten i spelet. Sedan har jag haft en mer defensiv roll, men jag vill utveckla den offensiva rollen med och den tycker jag kan bli bättre.

Som du säger så var det främst defensivt du utmärkte dig, du var inte inne på ett enda mål innan jul och bara fyra i allettan. Har defensiven alltid varit din styrka?

Jag vet inte, jag har väl alltid varit en sådan spelare i grund och botten. Jag har spelat mycket med ”Sillen” (Karl Sillanpää) och Tim (Olsson) under junioråren och de är ju väldigt skickliga offensivt och då har jag fått ta positionsspelet utan puck och ligga rätt och så. Men bara för att jag är sådan spelare så vill jag vara med och bidra offensivt också.

Du är ju född i Mariestad och är fostrad i Bois. Vad betyder det för dig att spela i a-laget?

Det är ju det som är fantastiskt kul, jag har ju aldrig varit någon annanstans. Det är enda laget jag spelat för och då är det speciellt att få komma upp och spela i a-laget. Som liten så såg man upp till a-lagskillarna och nu får man vara en av dom, så det är klart det är speciellt.

Du sa att du gärna vill utveckla din offensiv, är det det du kommer fokusera på i sommar eller fortsätter du fokusera på defensiven?

I sommar kommer jag försöka jobba på speed, att komma ut ur situationer med fart. Att inte bara nöja mig med att vinna närkamper och sedan slå iväg pucken, utan bli mer explosiv ut och få upp farten och driva, det  är något jag vill jobba på. För att vara offensiv måste man kunna lägga bra pass och vara bra på att täcka puck så det vill jag också utveckla, men explosivitet och snabbhet framför allt.

Du har ju i stort sett hela säsongen spelat center i fjärdekedjan och då haft en roll att stänga ner motståndarnas offensiva enheter. Hur gillar du den rollen?

Det trivs jag bra med, tränarna har varit tydliga med rollerna och vi vet vad som förväntas av oss. Blir man då inskickad mot förstafemma vet vi vad som förväntas av oss, man får göra sin roll och det finner jag mig i. Det gör det enklare när man vet vad som förväntas av en.

Du har också spelat en hel del boxplay, hur har det varit?

Till en början var det mycket att lära och hålla koll på, men på slutet så tycker jag ändå att det funkade bra, jag är ju i grunden en defensiv spelare. Det var kul att få komma in och möta skickliga powerplayformationer och lära sig av det, så det var bara positivt.

Är du nöjd med istiden du fått i vinter?

Ja det är jag, den kan jag inte vara missnöjd med. Jag har verkligen fått chansen och är absolut inte missnöjd. Sedan vill alla spelare spela mer givetvis.

Vad sätter du upp för mål med säsongen som kommer?

Jag vet inte, målet är väl att bli så bra spelare som möjligt. Defensiven känner jag ändå att det är min styrka och visst ska mana bygga på sina styrkor, men jag vill bli lite mer komplett och en spelare man kan tro på i offensiven också. Att vara med och skapa lite mer. Men då behövs mer snabbhet, närkampsspel, att vara stark på puck och så vidare, så det blir det jag får ha som mål.

Hur tycker du att Appelgren har varit som tränare?

Han har varit bra. Han är en fantastiskt bra tränare och har fått ihop gruppen och laget bra. Alla vet vad de ska göra och köper sina roller. Sedan är han lätt att prata med och ha att göra med på isen också, så allt har varit bra.

I dagsläget är det åtta spelare under kontrakt och därmed börjar man skönja en stomme av en trupp. Vad blir ett lämpligt mål för lagets del tycker du?

Det var tråkigt att säsongen som gick slutade som den gjorde, vi hade något bra på gång och alla trodde på att det skulle bli något riktigt bra, men det är inget att göra något åt. Jag tycker personligen att vi ska ta oss minst lika långt och ta klivet in i kvalserien. Men vi har inte snackat om det i laget än, det är bara tidig försäsong än och lagbygget är inte klart. Vi får se vad som händer och tar det när laget är samlat.

Då tackar jag för signaturen och samtalet!

Ja tack!

 

Av Krister Holm

Foto Anna Engström