Vi får ett bra test av ödmjukheten

Efter en räcka segrar så blev det förlust senast mot Dalen med 1-6. Bois tränare Andreas Appelgren har analysen klar över vad som gick snett och vad han vill ha ut av morgondagens match med Enköping.

Vi börjar som vanligt med förra matchen, där det för ovanlighetens skull blev förlust, dessutom med klara 1-6. Vad är dina tankar efter matchen?

– Ja det blev stora siffror! De straffade oss hårt på de lägena vi bjöd dem på. Men vi vet att de har några spelare som är hyperfarliga när de får lägena. Framför allt är de bra när de ligger i ledning, då kan de spela på spelvändningar och komma i tre mot två, fyra mot tre och så där. Så det är viktigt att inte hamna i under läge mot dem. Nu gjorde vi det ändå och när vi jagade så öppnade vi upp oss och de får de för stora ytor och då drar de dit dem. Det blir lite stora siffror, så är det. Men som tränare så måste man försöka se alla bitar, och de första 6-7 minuterna har vi ett passningsspel som är helt fenomenalt, även under andra perioder i matchen är det bra. Så spelet med puck är godkänt, men spelet utan puck är för svagt.

Jag arbetar som du vet som lärare. När jag lär barn dubbelteckning så dubbeltecknar de överallt, vare sig det ska vara det eller inte, de överarbetar det så att säga. Ni började träna på offensiven i måndags, kan det vara lite samma tendens där, att spelarna nu överarbetade offensivt?

  • Ja du har helt rätt i den analysen. Det är samma att vi började träna powerplay, nu släppte vi in mål i powerplay. Så det är en bra liknelse. Ingenting är så enkelt att tar du upp det en gång så sitter det sedan, utan man måste bygga långsiktigt. Men mot Dalen spelar vi för offensivt och chansar på att vi ska vinna puck, så en bra analys och liknelse.

Samtidigt så tyckte jag mig ändå se positiva effekter av träningen med. Tidigare har ni skapat mycket genom att jobba hårt och vinna puck i offensiv zon, nu så kunde ni också bygga ett eget spel från egen zon och därifrån komma med fart in i anfallszon på ett annat sätt…

– Ja vi har en hel del fina urspel, där vi kommer genom mittzonen i fart och kan spela ut på kanten och komma in i anfallszonen med pucken under kontroll och därifrån få rätt bra snurr. Det jag önskar är kanske att komma lite mer på insida och in framför mål. Sedan hade Dalen fyllt på med några stora backar på närmare 100 kg så det är inte så enkelt alltid. Men vi har över 50 avslut, tyvärr sitter många av dem i bröstet på målvakten, men vi är i närheten, så vi försöker vara där i alla fall, vi har intentionerna. Så spelet med puck kan jag leva med, men i spelet utan puck kan vi inte spela på hoppas och tro, vi måste jobba klart defensiven först.

Du berörde det lite grann att powerplay kanske inte var riktigt lika bra heller…

– Det är egentligen samma sak där som du tog upp med anfallsspelet. Jag tycker egentligen inte att man ska träna så mycket powerplay utan man ska kunna lösa det ändå, och går inte det så får man styra upp det. Nu ska vi ändå prova att träna på det lite mer, men då kan det vara så i början att man börjar tänka för mycket på hur det var man skulle göra nu igen, och då går det sämre. För det är inte så enkelt att tränar du på något någon gång så sitter det sedan, utan det kan ta ett tag innan man får det att stämma.

Du gjorde en förändring i laget inför matchen och det var att Nicklas Rintamäki gick in i fjärde istället för Nils Rydholm. Hur tycker du att det föll ut?

– Vi har testat det någon gång förut, då passade han inte in där alls, men sedan dess har (Herman) Lundin och ”Adde” (Andreas Axelsson) tagit stora kliv, de bär puck på ett annat sätt och har mer puckkontroll, därför ville vi testa dem tillsammans igen. För när de spelar så bra så tror vi att vi kan få ut en del poäng av dem också, och det skulle Rintamäki kunna hjälpa dem med med sin fart och kvickhet i tanke och rörelse. Sedan gav det Alanne, Norberg och Kandergård ett läge att spela tillsammans igen, de gjorde det så bra mot Borlänge så vi ville gärna se dem tillsammans igen. Vi ska se Rintamäki i fjärde en match till för att se vad de kan få ut.

Efter halva matchen så hade Isak för första gången visat sig lite mänsklig när han släppt fem mål så långt. Då bytte ni ut honom mot Tobias Sandberg. Var det uppgjort från början eller byggde det på att Isak släppt in lite mål?

– Vi hade en tanke att Sandberg kanske skulle få komma in i matchen, men vi hade inte bestämt när. Sedan kom första och andra målet (1-4 och 1-5) snabbt i den andra perioden och då blev det läge vid powerbreaket att byta. Hade det stått 1-1 eller 2-2 så var det kanske inte läge, men nu var det det, det föll naturligt.

Sandberg tycker jag gjorde det riktigt bra!

– Ja han var lite rostig i början och höll på att snubbla en gång när han åkte baklänges, men sedan såg han hungrig ut och han agerade förtroendeingivande och agerade aggressivt mot skyttarna. Han gjorde det bra! Vi vill ha båda målvakterna igång till seriestarten så det var bra att han kom in i spel.

Vem står då imorgon?

– Vi har inte tagit ut laget än faktiskt, utan bara en trupp. Normalt tar vi ut laget dagen innan, men nu har vi sagt att vi bestämmer det imorgon förmiddag, både utespelare och målvakter. Om det blir en som står eller om de delar på det får vi se, men vi vill ha båda målvakterna redo för spel nästa söndag, så båda måste känna sig redo.

Har ni haft mötet ännu där ni satt målsättning och vilka som ska bli kaptener?

– Vi ledare har haft ett långt möte i torsdags där vi det där vi manglade en massa frågor, men spelarna har inte fått reda på något ännu så vi får förmedla det till dem först.

Men ni kommer att tvingas leva upp till ett favoritskap, hur fixar ni det?

– Det vet man aldrig, men jag tycker att man ska se det som något positivt att folk tror på en och har respekt för en. Och ska man kliva upp så måste man klara att spela med press på en, så för min del är det inga problem. Sedan har jag inte så bra koll på de andra lagen så jag vet hur vi står oss mot dem, men för mig personligen så skulle det kännas konstigt att inte gå för att vinna serien. Vi har ett bra lag. Men visst är det tufft, i Sverige har vi ingen bra statistik på att vara favoriter, det gäller nästan samtliga idrotter, men är det så får vi lära oss att hantera det.

Till sist: Imorgon möter ni Enköping, ett lag ni vann komfortabelt mot senast med 0-3 på bortaplan. Hur är tankarna inför matchen?

– Nu gjorde vi en sämre match i spelet utan puck senast, och det som bygger vårat lag framgångsrikt är det hårda jobbet. Vi åker inte runt och slår flippass till höger och vänster, vi jobbar hårt och maler ner motståndarna så de inte orkar till slut, Och där har vi en bit kvar att gå ännu. Vi kan jobba ännu lite hårdare, och då framför allt i spelet utan puck, det jobbet som inte är så roligt. Fixar vi inte det så lever vi farligt, vi har kommit undan med det tidigare, men inte senaste matchen. Så det är det jag vill se imorgon. Jag tror också det är en bra match att se det på också, killarna kände säkert att vi hade ett övertag senast och då är det lätt att man inte jobbar lika hårt, så det blir ett bra test av ödmjukheten.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström