Sandberg höll nollan igen

Han hade bäst räddningsprocent av alla i västra ettan och nu i allettan så ligger han på en fin tredjeplats bakom Nybros båda målvakter. Tobias Sandberg har gjort sin kanske bästa säsong så här långt men vill fortfarande ha mer. Igår höll han sin tredje nolla för säsongen.

Tobias: Hållen nolla, den satt fint

– Ja det var roligt att det fick bli en nolla direkt i första matchen, första nollan för året!

Detta var säsongens tredje nolla för din del, kommer du ihåg den senaste?

– Det var Skövde va?

Det stämmer! Det passar väl bra med Skövde då ni möter dom imorgon!

– Ja jag kommer ihåg matchen som att det var en lugn match för min del, precis som igår, visst hade de en del skott, men mycket utifrån. Men en nolla är alltid roligt att hålla.

Ja jag tycker laget stod för en imponerande insats igår, framför allt defensivt!

– Ja jag håller med, Vi spelar klokt och noggrant och gör det vi ska göra. Sedan står det bara 1-0 och då kan det alltid hända saker, även om det inte är någon större fara. Men det är lite bräckligt, så det var riktigt skönt med ”Jeppes” 2-0. Vi spelade bra defensivt och hade många lägen framåt, så vi borde avgjort tidigare. Men vi möter bara bra motståndare i allettan så vi kommer få kriga i alla matcher för att vinna poäng. Men spelar vi som igår kommer vi ta fler poäng än vi tappar.

Jag tycker mig se en klart uppåtgående trend efter en lite osäker inledning på allettan…

– Vi pratade om det inför matchen att vi hade fyra segrar på de fem senaste matcherna, nu är det fem på sex, så vi har en uppåtgående trend och det märks spelmässigt också. Hade vi inte spelat bra hade vi inte vunnit. Det märks i spelet, vi har en större trygghet och är noggrannare i det vi gör. Det visar sig både i poängkolumnen och att vi kan stänga matcher, så vi har en klart uppåtgående trend.

Jag tittade för ett tag sedan på playoffmatcherna förra säsongen då ni imponerade stort och slog ut södra allettantvåan Dalen och norra allettanvinnarna Boden. Försvarsmässigt så ser jag stora likheter med det spel ni hade då!

– Ja det är så det känts, som exempel i gårdagens match, de har inte många röda avslut och då har man stor chans att vinna, det visade vi i playoff med. Försvarsspelet kommer bli avgörande, det finns inget lag som kan vinna med 7,8-0 utan det kommer vara tajta matcher och då gäller det att vara noggranna bakåt.

Inte för att ta något från din insats, men känslan var att du inte behövde göra speciellt många tokräddningar för att hålla nollan.

– Jag håller med, det var nog en av de lugnare matcher jag haft på ett tag, det var inga dubbelräddningar eller när jag behövde slänga mig, utan det var rakt framifrån och utifrån, det var en tacksam match för min del.

Sedan precis i slutet fick de en straff, var du nervös då att det inte skulle bli någon nolla? För segern var kanske inte så hotad i och med att ni hade powerplay matchen ut…

– Det är som du säger, segern var inte hotad, men är man så pass nära så vill man att pucken ska hålla sig långt bort gärna i anfallszonen. Men nu blev det straff så det var klart att man funderade, men det gick vägen denna gång. Det hade varit retligt att släppa in en straff precis i slutet Sedan hade det inte gjort någon större skillnad resultatmässigt, men det är alltid härligt med hållen nolla.

Var det ändå någon räddning du var lite extra nöjd med, något svårt läge?

– Det jag var mest nöjd med var att jag var inne i matchen och inte släppte så mycket returer, det kändes lugnt och tryggt. Sedan behövde jag inte göra några jätteräddningar, det var mest rutinräddningar, men jag hade kontroll på alla skott, det var jag mest nöjd med.

De klurigaste lägena under matchen för din del var väl nästan skotten på bortre benskydd för att få returer. Hur tänker du i såna lägen?

– Det är en ganska väletablerad strategi, att man skjuter på bortre ben så det blir en retur, men man försöker styra den långt bort eller ut i sarghörn. Sedan kan det vara lägen när det inte går, men då är det inte så mycket att göra något åt.

Då måste backarna hjälpa till!

– Ja man får ta förstaskottet och få hjälp med andra, de får lite på mig och jag får lita på backarna.

Jag tycker annars att du gör en kanonsäsong så här långt. Är du nöjd själv?

– Ja det är jag, sedan vill man alltid ha mer, men det känns bra. Jag tycker jag har hållit en bra och hög nivå, så det har känts bra både på träning och match. Orsaker till det är svårt att svara på, men det känns roligare att spela i år, om det har att göra med att publiken är tillbaka eller om jag blivit äldre kan jag inte svara på, men det känns bra och jag hoppas hålla i det resten av säsongen med.

Tanken var att du Isak skulle dela målvaktspositionen, men du har gjort det väldigt svårt för Isak att få speltid!

– Man vill alltid stå mycket och spela bra när man får stå. Och det har gått bra, så man vill alltid stå. Isak har inte heller gjort det dålig, så det är bra konkurrens om det. Det känns som att laget kan lita på oss båda. Det är en trygghet för mig med när man vet att det finns en som kan ta över, det känns bra.

Nu blir det täta matcher, tre matcher på fem dagar. Orkar man ladda för det mentalt?

– Det är derby imorgon, det orkar man alltid även om man spelat sju matcher på sju dagar! Och nu är det bara en vecka som det är så tajt spelschema, hade det varit flera veckor i rad hade det blivit jobbigt, nu är det som sagt var bara en vecka med tre matcher, och ett av dom är derby, så det ska inte ha någon påverkan.

Vad gör ni bättre nu än i inledningen av allettan?

– Vi är noggrannare i matcherna. Det kan gälla att få ut puckarna ur försvarszonen eller få ner puckarna djupt i offensiv zon, Det är backchecken, skottblockningarna som vi har fått upp mycket med. Så det är några detaljer vi gör bättre. Sedan i första serien kom vi kanske undan med en lite sämre dag, men det håller inte nu. Det har vi tagit till oss och börjat tugga igång och ta till oss vad som krävs.

Imorgon har vi berört redan att det är dags för derby. Första derbyt var rätt klar seger och inte så hett, men i andra så hettade det till ordentligt. Vad tror du om morgondagens tredje derby?

– Jag tror det blir ännu tuffare! Derby är derby och då spelar det ingen roll hur det gått innan i serien, eller vilket lag som ska vara bättre. Det kommer bli ett krig, precis som match två då det var snygga mål och tufft och uppoffrande spel. Synd att det kanske inte blir samma stämning, men det är inget att göra något åt, det var derby förra året med utan publik, så det kommer bli tajt och tufft och målsnålt nu också.

Känns det ändå inte som att ni skaffat er ett mentalt övertag på Skövde?

– Ja det tycker jag. Jag har varit här några år, och det känns som att vi har fått ett mentalt övertag. Det kanske inte speglar sig i en enskild match, men i slutet av säsongen så har vi ofta kommit före dom. Men i enskilda matcher så beror det ofta på vilken start laget får, det är en ny match imorgon och det kan hända vad som helst.

Vad talar till er fördel?

– Att vi visat att vi är ett bra lag. Vi har steppat upp några procent jämfört med senaste matchen mot dom och har en uppåtgående trend, det talar till vår fördel,

Till sist så ska du få utse en matchvinnare imorgon!

– Jag skulle vilja säga Johan Frick. Han visar vägen med sitt spel, han har varit riktigt bra det senaste. Han spelar väldigt uppoffrande och det stärker alla andra,. Så han kanske inte gör mål, men han är en matchvinnare med sitt sätt att spela.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström