Slår Bois in matchbollen?

Bois har matchboll i kvartsfinalserien mot Väsby, sedan man igår vunnit med 3-2 och därmed har 2-1 i matcher i serien. Det är med andra ord en väldigt viktig match nu i eftermiddag, ska Bois lyckas säkra semifinalplatsen redan i eftermiddag, eller tvingas man åka till Väsby på onsdag för en femte och avgörande? Hemsidan ringde upp Bois tränare Ronny Helander för att höra hans syn på matchen.

Vad har du för tankar om gårdagens match?

– Det är en match som byter skepnad några gånger, första perioden är riktig bra, vi får tryck och skapar lägen och får till slut också utdelning. Andra börjar vi bra, sedan får de tryck under en period, men vi håller dem bra utanför ändå, men sedan får de ledning efter mål i powerplay. Men istället för att vika ner oss så lyfter vi upp det och får powerplay där vi får in en kvittering. Sedan spelar vi bra i tredje med, vi vågar spela puck. Visst chippar vi ut ibland, men vi vågar även spela anfallsspel och får ett powerplay som vi utnyttjar och det är ju fantastiskt skönt.

Vi pratade inför matchen om att ni gärna tar lite skitmål, och det kanske man kan säga att de två powerplaymålen var med, då de styrs in…

– Ja men tar du avsluten så kan det bli så. Tar man avsluten så behöver de inte alltid vara klockrena, det handlar om att våga skjuta, annars kommer inte målen. Skicka puckar på kassen, det blir situationer varje gång. Det är jättegött att vi fick se att det blir så med.

Vad tycker du att ni gör bra?

– När vi jobbar hårt och ger dem lite tid att bygga upp anfallen så är vi bra. Sedan gör vi bra värderingar mellan när vi ska spel enkelt och när vi kan spela svårt, får de press så måste man spela enkelt. Inget lag kommer ha initiativet i matchen i 60 minuter, utan då får man spela enkelt. Som förstakedjan, som får långt byte mot sig i egen zon, men de har tålamod och låter dem snurra utanför och det blir egentligen aldrig farligt. Vi håller skottlinjen och plockar undan spelare.

Finns det några spelare du vill lyfta fram?

– Återigen är det kollektivet, alla jobbar riktigt hårt för varandra. Sandberg gör några riktigt bra räddningar, han har klivit upp i slutspelet och förtjänar beröm.

Andra och fjärde tycker jag båda fått lyft sedan ni gjorde en rockad mellan Semjonov och Reimer, håller du med?

– Ja alla formationer visar bra takter nu och kan skapa lägen, det är roligt när alla kan skapa något så vi blir farliga oavsett vilken kedja som är inne.

Vad blir viktigt i dagens match?

– Nu är det mycket mentalt, att ligga på gränsen utan att ta onödiga utvisningar. Sedan märker vi nu vad viktiga special teams är, nu vann vi det vi med 2-1 och det avgjorde. Sedan handlar det om att orka hålla huvudet kallt och att orka jobba hårt i 60 minuter, gör vi det är vi svårslagna.

Av Krister Holm
Foto Sofie Alexandra Kitteröd