Brödernas/Väsby föll på eget grepp

Med trettiotvå sekunder kvar av matchen avgjorde hemmalaget Piteå den täta matchen när de slog in segerpucken till 3-2. Ett mål som blev signifikant för Brödernas/Väsbys avslutning på matchen som påminde om en kollaps och där fatalt slarv kostade oerhört viktiga poäng i kampen om en plats till Hockeyallsvenskan.

– Offensivt är vi okej – inte mer och vi för spelet stora delar av matchen, men idag tycker jag vi faller på en dålig defensiv och individuella misstag. Sista minuterna står vi för en fullständig kollektiv kollaps, säger tränare Jesper Kemi.

Det är svårt att känna en surare min efter att Brödernas/Väsby föll borta mot Piteå. Dels så klart för det sent insläppta målet, men också på det sätt som det föll på. Misstag efter misstag avlöste varandra mot slutet av matchen och det var dessutom hårresande försvarstabbar som i slutändan gjorde att ett hyfsat läge inför avslutningen nu blev betydligt svårare.

Trots att det var ett från kvalseriesegern avsågat Piteå, så var det absolut ingenting man märkte av i spelet i den första perioden. De spelade en precis lika tempofylld och skridskostark ishockey som de alltid gjort. Ofta var det lagets förstaformation med framför allt yrvädret, Linus Hedman i spetsen, som virvlade omkring i Brödernas/Väsbys zon och skapade målfarligheter.

Det var också denna formation som var inne på isen när laget tog ledningen i matchens femte minut. Efter att Brödernas/Väsby vunnit en tekning i egen zon så tappade laget ändå tillbaka pucken till hemmalaget. Därefter hamnade den strax framför mål där just Linus Hedman stod parkerad. En snabb vändning och ett reptilsnabbt skott rakt upp i krysset senare, så var Piteå uppe i en ledning.

Det var annars en väldigt jämn och fartfylld period där Brödernas/Väsby hade lika gott om chanser som hemmalaget. Framför allt gjorde laget en stark avslutning där en kvittering stod för dörren vilket blev tydligt i periodens näst sista minut.  Det efter att Jeremias Lindewall stått för en offensiv aktion och sånär pillrade in pucken med sin backhand via köksvägen. Målvakten räddade i sista stund men sedan dök debutanten Ludwig Laband fram på retur och var riktigt på vippen att få den perfekta debuten i klubben.

Under mittakten fick vi se ett betydligt mer desperat Brödernas/Väsby som egentligen tryckte ner gaspedalen från start. Men kvitteringsjakten höll på att få ett riktigt abrupt slut redan i den fjärde minuten när Piteå stormade fram i ett giftigt två mot ett läge. Men Victor Olsson stod då för en riktigt viktig räddning när han höll ihop kroppen och förhindrade mål i det vassa läget.

Men det var en av väldigt få chanser från hemmalaget som främst fick i uppgift att försvara sig eftersom Brödernas/Väsby fick ihop en hel del långa anfall i perioden. Det gav med sig utvisningar och redan i matchens första för gästernas del så satt kvitteringen. Carl Wassenius stod för en ytterst elegant passning när han hittade fram till Fredrik Forsberg som kunde skotta in 1-1, i en princip helt tom kasse.

Målet gav ännu mer luft i seglen för Brödernas/Väsby som stundtals parkerade i Piteås zon. Calle Åsell stod ett par minuter senare för en stark aktion med pucken. Han höll i, väntade in en påfyllande Rasmus Sörgardt, som sedan fick en ganska rak väg in mot mål från kanten. Ett hårt avslut mot bortre hörnet senare så var gästerna även uppe i en 2-1 ledning.

Hemmalaget fortsatte att dra på sig utvisningar i perioden. Två stycken inom loppet av en minut till och med, vilket innebar spel fem mot tre för Brödernas/Väsby, och ett gyllene läge att dra iväg ytterligare i målprotokollet.

Men detta var inget läge som laget drog någon nytta av då man drog ner på passningstempot och gjorde försvarsarbetet väldigt lätt för Piteå och där några större målchanser aldrig uppenbarade sig.

Istället för en utökning i målprotokollet där så kom ett nästan chockartat kvitteringsmål från Piteå mot slutet av perioden. I ett av få längre anfall så blev Brödernas/Väsby väldigt passiva i egen zon och tillät backen Alexander Popovic att prickskjuta in 2-2 efter att Victor Olsson varit helt skymd i målet.

Den sista perioden blev en helt öppen historia och spelet blev oerhört böljande. Spelvändningarna avlöste varandra och båda lagen hade sina beskärda delar av vassa chanser. Men det blev ett spel som passade hemmalaget bättre än gästerna som ju längre perioden led, saknade den skärpan som krävdes för att hålla ett ångande Piteå stången. Två frilägen gavs i princip till Piteå i matchens slutskede men trots att hemmalaget missade dessa så lärde sig inte Brödernas/Väsby av misstagen.

En tänkt spelvändning blev till en icing när drygt fyrtio sekunder av matchen återstod. Därefter kommer vi fram till avgörandet. Trots vunnen tekning lyckades man inte att spela ut pucken kontrollerat. Den tänkta passningen bröts och sedan fick kvicksilvret Linus Hedman tag i pucken, varefter han tog närmsta vägen in mot mål och stänkte in 3-2 på samma sätt som han stänkte fram laget till ledningen i matchen.

Ett oerhört hårt slag för Brödernas/Väsby men där man inte kan säga annat än att man föll på helt eget grepp.

För sammanfattningsvis så hade laget matchen i sin hand under mittakten men skänkte bort initiativet och kunde sedan aldrig vrida tillbaka matchen till sin fördel. Spelet blev till slut hasardartat och det är helt enkelt inte tillräckligt bra och där enda trösten i kvällens bedrövelse var att Kristianstad förlorade vilket gör att laget rent teoretiskt fortfarande har en chans. Men då måste Brödernas/Väsby vinna de två sista matcherna samtidigt som övriga resultat fullt ut måste gå lagets väg.

Under två perioder var det många i Brödernas/Väsby som gjorde klart godkända insatser men den svaga sista akten drar ner betyget i stort.

Tre grisar ges i alla fall till Rasmus Sörgardt som i stora stycken gjorde en bra match och där han låg bakom båda lagets mål via en målgivande passning och ett eget inskjutet mål

Två grisar tilldelas Carl Wassenius som var riktigt på spelhumör under de två första perioderna och då han stundtals höll hov i den offensiva zonen.

Sista grisen ges slutligen till Jeremias Lindewall som sin vana trogen hade hög fart i spelet och som tack vare det skapade gott om goda lägen i matchen.

Nu väntar en lång och jobbig bussresa för laget hem till Upplands Väsby och där laget får försöka att ladda om inför avslutningen som närmast innebär en hemmamatch mot Vimmerby på torsdag.