Tranås Hockeygymnasium

Vill du mer med din ishockey? Grubblar du över ditt gymnasieval? Tack vare ett samarbete mellan Tranås AIF Hockey och Holavedsgymnasiet i Tranås, kan du nu kombinera dina studier med ishockeyn.

Alla är välkomna!

Oavsett vem du är och var du bor

Alla med intresse för ishockey är välkomna att söka till Hockeygymnasiet i Tranås. Spelare i Östergötland och norra Småland kan ha Holavedsgymnasiet som sitt förstahandsval – men självklart är spelare från andra kommuner också välkomna att söka.

Tranås AIF tror att du för att ta en plats i föreningens lag:

  • Brinner för din idrott
  • För din ålder tillhör de bästa i din region
  • Har elitambitioner

Du bör ha en stark vilja och en ambition att klara både gymnasiestudier och ishockey parallellt. Föreningens mål är att skola framtida spelare och ledare på elitnivå som också står väl rustade för livet vid sidan av ishockeyn. Därför har Tranås AIF Hockey och Holavedsgymnasiet tillsammans med föreningarna IBF Tranås (innebandy) samt Tranås FF (fotboll) ett samarbete där du ges rätt förutsättningar och möjligheter för att kunna få ut det lilla extra i både skolan och ishockeyn.

Holavedsgymnasiet är dessutom ett av Svenska Bandyförbundet godkänt lärosäte för nationell idrottsutbildning (NIU).

Kom och testa innan du bestämmer dig – try-out 6/12 2022

Föreningen arrangerar återkommande try-outs för dem som vill söka till hockeygymnasiet. I samband med en try-out ges möjligheter att besöka skolan och att samtala med representanter från såväl skolan som föreningen. Nästa try-out hålls den 6 december 2022 i Tranås och anmälan görs längst ner på denna sida.

Vi brukar även se till att ni som inte redan känner vår fantastiska stad väl får bekanta er med den lite närmare. Det senare har visat sig vara en viktig detalj när föreningen rekryterar A-lagsspelare.

Självklart kommer det att finnas möjlighet att tala med dem som redan tagit steget att studera och spela hockey i Tranås om deras erfarenheter.

Vi är med dig från start till mål

Tillsammans är vi TAIF

Som elev på HG tränar och spelar du i något, eller flera, av TAIF’s lag A-pojk upp till J-20 lag. Det finns varken glastak eller räkmackor i vår förening – som elev på HG kommer du att utmanas på din nivå. Träningen är individuellt anpassad för att utvecklingskurvan ska bli så brant som möjligt.

Träningar och spel i föreningens lag sker under kvällar och helger under hela läsåret. Elevens framsteg dokumenteras löpande under säsongen och utgör en del av underlaget till de enskilda utvecklingssamtal som hålls.

TAIF och Holavedsgymnasiet samverkar nära för att hitta rätt balans i tillvaron genom:

Harmoni
Mår man inte bra blir det svårt att prestera oavsett vad det gäller! Att fungera och trivas i sitt sammanhang är A & O.

Skolarbetet
Även den elev som når alla sina hockeyrelaterade målsättningar kommer en dag att stå inför att göra någonting annat än att ”leva” hockey. Då måste man stå förberedd och ha den så viktiga gymnasieutbildningen med sig i ryggsäcken.

Hockeyn
Alla elever på HG blir inte världsstjärnor. Inte hos oss, inte hos någon annan. Alla våra elever ska dock kunna nå sin fulla potential!

Holavedsgymnasiet

Framtidens utbildningar finns i Tranås

Unikt för Holavedsgymnasiet är att hockeygymnasiumelever har möjlighet att läsa alla program på skolan och att skolan erbjuder hockey som individuellt val alla tre åren.

Skolan har särskilt anställd personal som tillsammans med rektor ansvarar för idrottsämnena. Lärarlagen har ett stort intresse för idrott och därmed en god förståelse för elevernas situation samtidigt som skolan ställer höga krav på skolarbetets genomförande.

Skolan har, som ett av Sveriges NIU-gymnasier för bandy, lång och gedigen erfarenhet av kombinationen studier och idrott på elitnivå.

Ansökan till hockeygymnasiet görs i november och svar på ansökan kan väntas senast i slutet av januari. Notera att en ansökan till Hockeygymnasiet i Tranås inte påverkar de fyra NIU-valen som görs till Svenska ishockeyförbundet utan de båda ansökningarna kan göras parallellt vilket gör att du i praktiken kan ha fem val om du väljer att ansöka till Hockeygymnasiet i Tranås.

För dig som vill mer med din hockey men redan är mitt uppe i gymnasiestudier på hemmaorten – tveka inte att kontakta föreningens Hockeygymnasium-team som kan berätta mer om förutsättningarna för att fortsätta studierna och utvecklas som idrottare i Tranås!

Goda möjligheter till bra boende

Vi samarbetar med en rad fastighetsägare

En del elever kan behöva flytta hemifrån för att kunna gå på hockeygymnasiet i Tranås. TAIF har ett nära samarbete med flera lokala fastighetsägare och kan förmedla kontakt till dem med tillgängliga boenden.

Vi vill ha fler tjejer till föreningen

Välkomna till oss på Holavedsgymnasiet och Tranås AIF!

Man  ska inte behöva nämna det, men Hockeygymnasiet välkomnar självklart tjejer som elever och TAIF välkomnar lika självklart tjejer till föreningen!

Som förening satsar TAIF på att göra hockey tillgängligt för tjejer och kan säsongen 21/22 för första gången stoltsera med ett åldersintegrerat flicklag. Utöver flicklaget har vi tjejer i träning och spel i våra ungdomslag. Vi både hoppas och arbetar hårt för att fler tjejer ska börja spela – och att många, många fler av dem som faktiskt börjar också fortsätter att utöva sin idrott.

En viktig del i det tror vi är att man inte behöver vara ensam. På skolan finns gott om tjejer som studerar med idrottsinriktning – och det är hög tid att det även omfattar HG. Vi tror att ni är alldeles för många som känner er alldeles för ensamma och att ni får slita på tok för ont med att både få och kunna lira hockey. Det vill vi ändra på – tillsammans med dig!

Engagerade och kunniga ledare

För att du ska känna dig trygg

Jakob Karlsson

Ansvarig för hockeyn som skolämne. Utbildad och legitimerad pedagog med gedigen erfarenhet som spelare genom spel i SHL, DEL och med småkronorna.

Genomför två pass per vecka med eleverna tillsammans med Head Coach J18/J20.

Vesa Ruuskanen

Heltidsanställd Head Coach för föreningens J-trupp. Legitimerad förbundstränare med lång och gedigen erfarenhet som coach bl.a. i Rögle BKäs ungdoms- och juniorverksamhet och som Assisterande Coach i söderettan på seniornivå.

Vesa har som spelare representerat klubbar i Finland, Sverige och Danmark upp till Div.1.

Genomför ett HG-pass med eleverna utöver de två tillsammans med skolans tränare.

Arto Miettinen

Head coach för föreningens a-lag som följer följer elevernas utveckling genom dagliga kontakter med skolans och TAIF’s hockeygymnasiumtränare och ger input till individuella utvecklingssamtal med fokus på ”vägen till seniorspel på elitnivå”.

Våra A-lagscoaher har utvecklat talanger i såväl MIF Redhawks och Karlskrona HKs talangfabriker som i hockeyettan.

Andreas Högosta

Assisterande coach för föreningens a-lag som följer följer elevernas utveckling genom dagliga kontakter med skolans och TAIF’s hockeygymnasiumtränare och ger input till individuella utvecklingssamtal med fokus på ”vägen till seniorspel på elitnivå”.

Våra A-lagscoaher har utvecklat talanger i såväl MIF Redhawks och Karlskrona HKs talangfabriker som i hockeyettan.

Mikael Axelsson

Utbildad, legitimerad pedagog och fystränare i TAIF’s A-lag. Ansvarig för Holavedsskolans idrottsverksamhet.

Maja Rehn

Lagledare för föreningens flicklag och en bärande kraft för föreningens satsning på tjejers möjligheter att utvecklas som hockeyspelare.

Testa innan du bestämmer dig

Välkommen på try-out i Tranås!

Vi välkomnar killar och tjejer på try-out och till att besöka Holavedsgymnasiet den 8 november 2022!

Dagen startar på Holavedsgymnasiet med information, underhållning samt en rejäl rundtur och besök på de två program du anmält intresse för att få veta mer om.

Efter att ha ätit lunch i skolans matsal samlas spelare och föräldrar på Bredstorps IP för ett träningspass tillsammans med spelare från föreningens A/J-trupper och för att få information om HG och föreningen. Träningspasset leds av J-ansvarig Vesa Ruuskanen och vid hans sida kommer föreningens A-lagstränare, U-ledare och HG-tränare vara med och stötta. Parallellt med ispasset informerar Mikael Axelsson, ansvarig för skolans idrottsverksamhet, föräldrarna ytterligare om HG i Taif-rummet i anslutning till Stiga Arenas entré.

Efter en internmatch ansluter spelarna till TAIF-rummet tillsammans med ledare från ispasset och klubbchef Stefan Fransson för fortsatt information om föreningen och Hockeygymnasium.

Schema för dagen

09.15: Information och underhållning i Holavedsgymnasiets aula.

10.00: Besök i en klass hos valt program.

10.55: Återsamling i aulan.

11.10: Besök i en klass hos valt program.

12.10: Lunch i Parkhallen (skolmatsal i anslutning till skolan).

13.00: Samling i Stiga arena. Spelarna kommer att delas in i grupper – vilken grupp du tillhör, var ni byter om och vilken tröjfärg som tilldelats anslås på dörren till omklädningsrummen. Föräldrar samlas i Taifrummet på entresolvåningen vid huvudentrén för information om HG.

13.30-14.20: Isträning (filmas).

14.30-15.00: Internmatch (filmas). Om inte frågestunden fortsätter för föräldrarna är de välkomna ut på läktaren.

15.30-16.30: TAIF informerar spelare och föräldrar om sin verksamhet och samarbetet med HG. Representanter från båda organisationerna finns på plats för att besvara frågor. Ett
lättare mellanmål serveras spelarna och föräldrarna bjuds kaffe och något litet till det.