”Står inte med långt hår och jeansväst i båset”

Alla har sitt eget sätt för att koppla bort ishockeyn, ladda batterierna och hitta energi. För Kiruna-tränaren Tomas Sandlin stavas det andningshålet hårdrock. En livslång passion.

Den norra serien befinner sig i ett nästan två veckor långt speluppehåll med möjlighet för spelare och ledare att samla kraft och ladda batterierna. Då passade Kiruna-tränaren Tomas Sandlin på att åka hem till Umeå och gå på konsert.
Udo Dirkschneider körde en Accept-konsert med gamla hits, det var fantastiskt. Jag går på konsert så ofta jag kan, Umeå är en bra konsertstad.
För vid sidan av ishockeyn, där 50-åringen med sin gedigna meritlista börjar bli en av dem som kan beskrivas ha en lång och trogen tjänst, är det musiken och kanske då främst hårdrocken som är hans passion i livet.
– När man som jag har familjen på ett annat ställe och är själv på jobbet då måste man ha något att sysselsätta sig med. Man måste ha något annat intresse för att kunna koppla bort hockeyn, förklarar han.
Det tomrummet fyller musiken, ett intresset som har följt med sedan unga år.
– Jag började inte som alla andra med att lyssna på Kiss, utan min första hårdrocksskiva var Nazareths ”Hair of the dog”. Då var jag väl elva, tolv, tretton någonting, men från den dagen började jag bygga mitt brinnande rockintresse.
Husgudarna kommer från Birmingham och lystrar till namnet Black Sabbath.
– Det är väl hårdrock från sent 70-tal till mitten av 80-talet som är mitt största intresse. Husgudarna är Black Sabbath, det är min stora passion i livet. Jag gillar dem genom alla deras tre eror med olika sångare, det är kanske lite ovanligt, men jag tycker alla tre är bra. De har haft tre olika stilar beroende på vem som stod vid mikrofonen.

Sträcklyssna på Candlemass
Utan att dra några närmare paralleller mellan just hårdrock och hockey förklarar Sandlin hur musiken hjälper honom att samla kraft.
– De gånger då det går tungt och det kan vara svårt att få sinnesro är musiken perfekt att vända sig till. Rock är en typ av musik som jag tycker att man får kraft ifrån.
– Man kan ha morgonvärmning och sedan är det 3-4 timmar till samling och man går och känner sig energilös, då kan man slänga på en skiva för att få energi.
Har du något konkret exempel på när rockmusiken varit en hjälp på traven?
– När jag var tränare i Norge (i Frisk Asker /förf.anm) hamnade vi i kval för att klara oss kvar i GET-Ligaen. Allt stod och vägde inför sista matchen, vi mötte Manglerud borta och det stod mellan oss och dem vilka som skulle klara sig kvar. Vi var tvungna att vinna. I en sådan situation är det hemskt att vara ledare, en sådan anrik klubb som riskerar att åka ur och man känner att man har allt på sina axlar.
– Då sträcklyssnade jag på Candlemass Samarithan inför matchen, det är en låt jag tycker att man får power av. Hur det gick? Vi vann med 1-0.

Ingen väst i båset
Som många andra med ett brinnande intresse har Tomas Sandlin skaffat sig en gedigen samling. Antalet LP-skivor som finns i hemmet är många till antalet.
– Jag har en komplett Black Sabbath-samling, det måste man ha. Men jag har nog en full katalog av det mesta från 80-talet. Band som Saxon, Iron Maiden, Motörhead, Scorpions, Judas Priest
Det måste ta plats?!
– Jag har ett eget rum i garaget, skrockar tränaren.
Samlar du på affischer och sådana saker också?
– Nej, där går gränsen. Jag går inte omkring med jeansväst med ryggmärke, det har jag aldrig gjort.
– Musik och ishockey, det är två helt olika intressen. För mig handlar det om ett stort intresse för själva musiken, jag står inte med långt hår och väst i ett hockeybås.
Påverkar du musiken i omklädningsrummet?
– Jag har försökt, men det är dyngkört. Spelarna har en playlist som de kör före matcherna och där känner jag igen två låtar. Det är Fear of the Dark med Iron Maiden och Danko Jones I Think Bad Thoughts, annars är det bara musik som är ny för mig.
Men när Kiruna går i elden igen till helgen och återupptar jakten på en plats i Allettan är det förhoppningsvis med ny energi och laddade batterier. Tränaren har i alla fall laddat på sitt eget sätt.
– Är det inte hockey på tv, då tittar jag inte på något annat, utan då lyssnar jag på musik.

Det fem viktigaste hårdrocksbanden enligt Tomas Sandlin (utan inbördes rangordning)
Black Sabbath
Mercyful Fate
Judas Priest
Accept
Candlemass

 

//Mikael Mjörnberg