Hänt i veckan: Norra

Kampen om platserna till AllEttan fortsätter i HockeyEttan Norra. Veckans resultat har gjort tabellen ännu jämnare och bakom toppduon Piteå och Asplöven är det fem lag som slåss om de resterande tre platserna till AllEttan.

Östersund vann toppmatch

Veckans toppmatch spelades mellan Östersund och Sundsvall. En jämn match där Östersund gick segrande med 4-1 tack vare tre mål i powerplay. En seger som betyder mycket för Östersund. Östersund följde upp det med en seger mot Sollefteå på bortaplan med 7-4 där David Lillieström-Karlsson gjorde två mål och tre assist. Sundsvall som haft svajig form på slutet studsade tillbaka snabbt och avfärdade Brunfo enkelt på hemmaplan med 6-0. Backen Sebastian Owuya svarade för tre poäng och Magnus Åkerlund höll nollan. Inlånade 17-årige talangen Oscar Pettersson från Modo svarade för en assist i sin senior debut.

Segrar för Kalix och Örnsköldsvik

Bakom Sundsvall och Östersund jagar Örnsköldsvik och Kalix. Båda lagen gjorde det man skulle i veckans matcher. Örnsköldsvik körde över Sollefteå med 7-0. Johan Kallio höll nollan för hemmalaget. Örnsköldsvik som är i bra form fortsatte med ett nytt målkalas denna gång utan Per-Åge Skröder då man vann med 8-3 mot Teg på bortaplan. Kalix är inte lika målglada men tog två stabila vinster mot Lejon, 5-2 och Vännäs 4-2. Christian Nyman gjorde sammanlagt 5 poäng på dessa två matcher för Kalix.

Kiruna borta från toppstriden

Kiruna är däremot mer eller mindre borta från toppstriden efter att först ha åkt på en förlust med klara 7-2 mot Asplöven och sedan på hemmaplan förlora mot Lejon med 1-2 efter straffläggning. Kiruna vann skottstatistiken med 39-17 men bortalaget tog med sig två poäng hem.

Piteå är fortsatt tabelletta efter klara 6-1 borta mot Vännäs. Asplöven skuggar en poäng bakom efter vinsten mot Kiruna med 7-2. Ville Rajala är i bra form och stod för fyra poäng i segermatchen mot Kiruna. Piteå och Asplöven möts på måndagen i Veckans match.

Truppnyheter

Sundsvalls poängstarke forward Viktor Hertzberg har haft problem med axeln de senaste säsongerna och på måndagen ska han träffa en axelspecialist. Man räknar med operation och då blir Hertzberg borta resten av säsongen.

Forwarden Jonas Andersson lämnar Örnsköldsvik och återvänder till Sollefteå där han spelade förra säsongen. Asplöven som har en del skadebekymmer har lånat Tomas Guman från LuleåJ20 samt mot Kiruna spelade 16-åringarna Pedram Moradabassi och Sami Koskenkorva.

Vännäs tappar forwarden Jan Isaksson som har dubbla medborgarskap och ska spela för Thailand i de asiatiska vinterspelen. Då thailandska landslaget har två månaders förberedelstid så missar han resten av säsongen för Vännäs. Tegs SK Hockey har gjort klart med kanadensaren, forwarden Alex Germano, som närmast kommer från Hofors HC.

// Mathias Jonsson