Hur är det att vara tjej och döma?

Hemkommen från fjällsemester där jag laddat upp inför vårsäsongen med att umgås med familj, tränat och njutit av ledighet. Allettan har kommit igång och övriga serier ska också dra igång. Varje match och poäng är viktig för alla lag och det gäller att vi domare hänger med i den höjning som sker i spelet. Det är ju dom här matcherna vi alla väntat på!

Min resa under våren skiljer sig en del mot andra i hockeyettan och det finns en fråga som dykt upp fler gånger än tidigare, hur är det att vara tjej och döma? Jag skulle säga att det är en fantastik möjlighet (oavsett tjej eller kille). Men som tjej finns det fantastiskt stora möjligheter att få komma ut i världen och döma. I och med att vi fortfarande är en liten grupp tjejer som dömer i Sverige så blir också konkurrensen mindre. Om vi jämför hur många damer som dömer SDHL som är 11 domare (4 HD, 7LM) och i HockeyEttan (samt J20SE, J18Allsv.) är det ca 42 HD, 72 LM (ca 118 st) med några bortfall under säsongen. Att tillägga är då att vi har de Allsvenska domarna samt SHL domarna före oss som dömer i Hockeyettan, det är alltså ganska hög konkurrens om platserna i nämnda serier, medan vi i SDHL behöver fler tjejer som dömer, så det även blir hårdare konkurrens för oss damdomare. Även om vår damgrupp är liten så försöker vi skapa den konkurrens som saknas genom att tävla mot varandra fast vi är kollegor. Vi vill hela tiden höja gruppens standard och vi har alla personliga mål, nationellt som internationellt. Det är här min resa skiljer sig mot mina kollegor i Hockeyettan.

Jag har under mina år som domare fått vara med om saker som är väldigt få för unnat, men det ligger också väldigt hårt jobb bakom med prioriteringar som att jobba deltid och planera kalendern utefter hockeyn, men det har också gjort att jag har fått representera Sverige flera gånger per säsong i olika turneringar, mest för damer men även för killar, fått resa över hela världen för att göra det jag brinner för, döma hockey. Jag har varit i länder som Slovenien, Slovakien, Tyskland, Finland, Kanada, Schweiz, Ungern. Jag har verkligen jobbat hårt och lyckats nå flera drömmar, nationellt och internationellt. Nationellt har jag dömt TV-pucken (2012) och 5st Dam SM-finaler och internationellt  bla. U18 VM (2014- Ungern, dömde final), Dam VM (2015 – Malmö, dömde final / 2016 – Kamloops, Kanada, dömde final).

Jag kommer även den här säsongen får representera Sverige vid två toppturneringar. Det är nu i februari, OS-kval finalspel, där det ska avgöras om vilken nation som kommer med till OS 2018, det är även ett finalspel i Japan. Den andra turneringen är Dam VM som börjar sista mars och kommer gå i USA. Jag får uppleva det här för att jag jobbar hårt, men framförallt har duktiga kollegor runt omkring mig. Vi kan sitta ner efter match och diskutera genom händelser och om man skulle agerat annorlunda osv vilket är jätteviktigt för allas vår utveckling samt för att jag dömer bra hockey. Det här är den största skillnaden på att vara tjej, att vi har en stor möjlighet till en internationell karriär.

Att vara tjej och döma hockey är i min värld ingen större skillnad. Det var väldigt nytt för många när jag började döma i hockeyettan här i södra serien då dom aldrig stött på det tidigare, men jag har blivit bemött som vilken domare som helst och ibland har flera kommit fram och tyckt att det varit roligt och frågat hur det är och om det är vanligt att tjejer dömer. Jag skulle vilja passa på i detta inlägg att säga Tack till alla som bemött mig som vilken domare som helst, för det är så jag ser mig själv, som en i gänget. Inget konstigt med det.

 

/ Veronica Johansson