Hänt i veckan: Norr

Slutspurten närmar sig i Norra AllEttan och förutom måndagens hängmatch mellan Sundsvall och Hudiksvall så återstår två omgångar av serien som i allra högsta grad är levande.

I början av serien så var det fler bortavinster än hemmasegrar men det har ändrats och den senaste veckan har bjudit på tio hemmasegrar av tio möjliga.

Haninge är veckans stora vinnare med tre raka hemmasegrar mot Hudiksvall, Östersund och Piteå. Dessutom med en sammanlagd målskillnad på 15-4. Imponerade, de spelar en fartfylld enkel hockey och i Jonas Moell-Lindgren har dem en målvakt som är i zonen just nu. Väsby fortsätter imponera med sitt frejdiga offensiva spel då man vann mot Östersund och Piteå i helgen. Visby och Huddinge fortsätter göra upp om förstaplatsen efter helgens vinster och de möter båda Piteå och Östersund i avslutningen. Fördel Huddinge som har klart bättre målskillnad.

Sundsvalls starka vinst

Sundsvall nöjde sig med en match den här veckan och det blev en riktig femetta mot serieledarna Huddinge. Sundsvall som haft lite svårt med målskyttet fick utdelning mot det lag som släppt in minst mål i serien. Sundsvall har därmed vunnit båda mötena med Huddinge. – Att vi är mycket i deras skottlinje, att vi visar mycket glädje på isen och vi berömmer varandra hela tiden när vi gör skitjobbet också. Vi visar offervilja, säger en av målskyttarna Sebastian Manberg till Sundsvalls Tidning på frågan om vad som avgjorde.

Noll poäng för Piteå

Piteå hade en tung helg i Stockholm där man föll mot två pigga hemmalag i form av Väsby och Haninge. Det var framför allt försvarsspelet, som under säsongen varit Piteås styrka, som denna helg fallerade och därmed blir det svårt för Piteå att nå tredje platsen som just nu innehas av Sundsvall.
– Det var en väldigt konstig match. När de gjorde 3–0 hade vi övertaget i klara målchanser med 12–1. Det får ju en demoraliserande effekt, sa Rolf Nilsson till Pitetidningen efter matchen mot Haninge.

Östersund i utsatt läge

Östersund hade en lika jobbig helg som Piteå då man föll klart mot Haninge och Väsby. Östersund som såg ut att vara på gång då man efter bra försvarsspel vunnit mot Sundsvall och Piteå är tillbaka på ruta ett och med tanke på att man möter seriens två bästa lag i avslutningen så lurar ett mindre fiasko runt hörnet för en av seriefavoriterna. – Vi mötte ett bättre lag, hungrigare och villiga att göra jobbet idag, säger Jörgen Själin till Östersundsposten efter mötet mot Haninge.  – Sammanfattningsvis tycker jag att vi gör en bättre match än i går i två perioder, sedan blir vi trötta. Om det sedan är de mentalt viktiga målen för Väsby eller att vi blir trötta låter jag vara osagt, säjer Själin till Östersundsposten efter matchen mot Väsby. Väsby har gjort 16 mål på två matcher mot Östersund.

Bra insatser av Kalix

Kalix kammade som väntat noll i helgens bortamatcher mot Hudidnge och Visby men mot Huddinge var man nära att norpa en pinne men med fem minuter kvar så¨kunde Huddinge göra avgörande 2-1 målet. – Vi gör en jättebra prestation och har ett riktigt bra läge att göra 2–1 i slutet, säger Kalixtränaren Petter Kristoffersson till NSD. Mot Visby hängde man med målmässigt två perioder, – Jag tycker domartrion tar tveksamma domslut vid fyra av deras mål. Jag ska inte skylla på det men det blev omöjligt att vinna, säger Kristoffersson efter matchen till NSD.

Asplöven var aldrig nära mot Visby och Huddinge och man har nu fyra raka förluster.

Örnsköldsvik ställs mot Sollentuna

I norra vårserien så var allt klart inför sista omgången. Örnsköldsviks motståndare i förkvalet till Play Off blir Sollentuna. Sollefteå och Brunflo får kvala för att spela kvar i ettan och motståndare där är inte klara men i dagsläget ligger Kiruna AIF, Boden, Njurunda och Ånge på kvalplatserna men Clemensnäs och Kovland har fortfarande chansen att ta en kvalplats.

Sundsvall förstärker

Sundsvall som är seriens klart minst utvisade lag då man leder fairplay-ligan överlägset vill inför avslutningen tuffa till sig lite storleksmässigt då man värvat backen Jesper Alasaari och anfallaren Filip Lestvan. Alasaari kommer närmast från Kumla och Lestvan är slovakisk juniorlandslagsman som lånas ut av HV 71 där han spelat med deras J20-lag.

Kalix har värvat SK Lejons duktiga anfallare Mathias Törnqvist till avslutningen av serien. Östersund har Timrås målvakt Adam Ohre som namngiven målvakt vilket innebär att han får gå mellan klubbarna. Ohre gjorde debut mot Väsby.

Veckan som kommer

Örnsköldsvik inleder sitt förkval med bortamatch mot Sollentuna på Torsdag. Utgången är förstås svår att sia om men det kan nog bli en jämn och spännande tillställning. I Allettan bör Sundsvall säkra tredje platsen då endast fyra poäng krävs för det på deras tre avslutande matcher.Piteå har hamnat lite i ett ingenmansland men vill säkert på hemmaplan jävlas med Visby och Huddinge i deras kamp om seriesegern. Asplöven har dålig form men deras avstånd, fyra poäng ner till nedre strecket ska räcka men de vill förstås bryta förlustsviten och mot Sundsvall brukar de alltid vara extra taggad. Kalix och Östersund slåss tillsammans med Haninge om att undvika de två sista platserna. Hemmastarka Haninge avslutar hemma mot Väsby men har bara en match kvar. Kalix har Hudiksvall och Sundsvall kvar att möta, vill det sig väl för Kalix så har Sundsvall inget alls att spela för i sista omgången. Östersund har den tuffaste uppgiften då man tar sig an Hudidnge och Visby. Det som talar för Östersund är att man spelmässigt presterat bättre mot topp 3-lagen i serien.

/Mathias Jonsson