Joukov vs Franzén / Grästorp vs Tranås

På torsdag drar förkvalet till playoff igång. Från den västra serien kommer ett taggat Grästorp som aldrig tidigare befunnit sig på denna nivå. Motståndarna är inte vilka som helst utan ett hårdsatsande Tranås med betydligt större mål än åka ut i ett förkval. Hockeyettan.se tog sig ett snack med lagens tränare, med andra ord Grästorps Sergei Joukov och Tranås Charles Franzén, om deras tankar inför vad som komma skall.

Sergei Joukov:

Vad är det som har hänt i Grästorp den här säsongen och varför är ni i förkvalet?

– Vi har spelare som har utvecklats väldigt många nivåer denna säsong. Vi var nära att nå Allettan redan i höstas men starten på säsongen var inte bra och spelarna hade inte riktigt kommit in i ledarnas tankesätt. När spelarna sedan förstod hur vi tänkte så började poängen att ramla in och vi började få självförtroende.

Hur kommer det sig att det gått så bra i fortsättningsserien som ni vann?

– Vi har fått igång alla spelare och byggt upp en stabilitet. Vårt grundspel fungerade bra och vi var väldigt duktiga i boxplay vilket såklart är viktigt. Sen måste jag nämna sammanhållningen vi har i A-laget som är bra. Under vårserien hade vi många ledande spelare på skadelistan men vi pratade med spelarna om att de måste spela för laget. Jag tycker också mina grabbar har gjort det och det är en av orsakerna till att vi nått dit vi är nu.

Nu väntar Tranås, hur ser du på den matchserien?

– Det blir riktigt tufft för oss och vi vet vad Tranås har för spelare och tränare. Jag har sökt jobb hos Tranås i 15 år och de har tackat nej varje gång så därför blir det extra roligt om vi lyckas slå ut dem. Skämt åsido så vet vi att vi kan slå vilket lag som helst. Vi har ett starkt självförtroende och tror på det vi gör så fungerar vårt grundspel blir vi svårslagna.

Vad blir det viktigaste för er i matcherna mot Tranås?

– Powerplay och boxplay kommer att vara otroligt viktigt och det är ofta där sådana här tuffa matcher avgörs. Tranås har spelat bra hemma på slutet och tagit poäng. Dessutom har de en bra publik som kommer att stötta dem. Samtidigt är vi starka på bortaplan och kommer ge Tranås en ordentlig fight i deras arena och jag hoppas och tror att vi åker hem med segern.

Tranås tränare Charles Franzén tycker att ni är favoriter i den här matchserien, håller du med?

– Jag känner Charles Franzén privat och det är roligt att höra att han tycker att vi är favoriter. Spelar vi vårt grundspel till punkt och pricka så har vi goda chanser att vinna den här matchserien. Att vi har hemmaplansfördel spelar ingen roll på den här nivån. De flesta lagen är bra både hemma och borta.

 

Charles Franzén:

Ni lyckades till slut vinna en jämn vårserie, hur känns det?

– Jag känner glädje och stolthet över att vi återigen presterat under stor press. Sista matchen mot Helsingborg som var vinna eller försvinna var likt läget vi hade i höstas när det gällde en plats i Allettan som vi då missade även om jag tycker att laget presterade under press. Tyvärr räckte det inte till den gången men nu hade vi allt i egna händer och lyckades därför att vinna vårserien vilket känns otroligt skönt.

Ni har under säsongen blandat och gett, vad beror det på?

– Vi har haft en målvakt som fått hjärnskakning och en andre målvakt som varit borta på grund av sjukdom, med andra ord har det inte varit optimalt. För att sammanfatta hela säsongen kort så startade vi inte så bra men vi blev bättre och jag kanske kan tycka att vi var värda en plats i Allettan. Vi har letat efter vårt sätt att spela men kanske framför allt vårt sätt att vinna matcher. Vi är inte helt nöjda med vårt spel efter jul men jag tycker ändå att vi gjort det relativt bra och vi vann vårserien till slut.

Ni möter Grästorp i förkvalet, vad vet ni om motståndet?

– Lite grann vet jag men på torsdag kommer jag ha den koll jag tror mig behöva på Grästorp. Vi ska gå igenom videofilmer och bilda oss en uppfattning om vad som kommer att krävas av oss för att vinna på torsdag. Grästorp är favoriter och högst rankade och vi slår i underläge vilket passar oss bra.

Vad kommer krävas av Tranås för att ni ska vinna denna matchserie?

– Samma försvarspel som vi hade mot Helsingborg senast och ett effektivare målskytte. Om vi gör dessa saker hundraprocentigt så måste Grästorp vara riktigt bra för kunna slå oss.

Grästorps stjärna tillika kapten Carl-Johan Svensson är tillbaka efter skada, hur påverkar det er?

– En spelare gör inget lag och vi har våra stjärnor. Han är en duktig spelare men de kan inte ha en spelare mot hela vårt lag utan Grästorp måste vara bra som lag om de ska ha chans att vinna mot oss. Så vi har respekt för hela Grästorps lag, inte bara Carl-Johan Svensson.

Ni har bara en hemmamatch i denna matchserie, är det en nackdel?

– Jag ser det inte som en nackdel utan snarare som en fördel för oss. Vi har spelat bra på bortaplan under säsongen och vet att vi är starka där. Vi har uppnått det vi ville efter jul och nu är planen att förstöra för så många lag som möjligt framöver och vi tänkte börja i den här matchserien. Så om vi har en eller två hemmamatcher spelar mindre roll och vi vet förutsättningarna och vi jobbar därefter.

Matchen streamar du här

Läs även om det andra förkvalet här

// Niklas Karlsson & Jonas Wallin