Inför PlayOff 1

Imorgon torsdag drar äntligen PlayOff 1 igång och vi står inför ett gäng spännande matchserier. Lagen som fick välja har valt sina motståndare och får inleda på bortaplan. Säsongens höjdpunkter är med andra ord nära och det är något som alla hockeyälskare gått och väntat på.

PlayOff 1:s matchserier ser ut enligt följande:

Väsby – Tranås

Uppstickarna Väsby, som gjort en formidabel säsong, valde lägst rankade Tranås. Ett Tranås som under säsongen gång på gång presterat under press vilket gör att vi står inför en spännande holmgång lagen emellan.

Det som talar för Väsby:

– Självförtroendet hos Väsby lär vara på topp efter deras imponerande säsong och vi vet alla hur viktigt det kan vara i en matchserie över 3 matcher.

– Målproduktionen har varit allt annat än blygsam och Väsby är också de lag som gjorde flest mål av alla i Allettan Norra. Frontfigur i Väsbys målrika Alletta var Fredrik Forsberg som vann målligan överlägset i denna serie med sina 17 mål.

– Fortsätter Väsbys målvakt Linus Ryttar att visa upp samma fina spel som han gjorde i Allettan kan det mycket väl bara skillnaden mellan succé och fiasko för Väsbys del.

 

Det som talar för Tranås:

– Trots Tranås kanske lite mediokra säsong har laget presterat varje gång de haft kniven på strupen. Smålänningarna måste älska sådana här matcher och det kan göra att de gör livet surt för Väsby.

– Tranås har allt att vinna eftersom de går in i PlayOff 1 som det lägst rankade laget och enligt tränaren Charles Franzén passar det hans grabbar att slå i underläge.

– Tranås tredjekedja med Emil Larsson, Joakim Erdugan och Viktor Jigmalm kom verkligen igång under förkvalet mot Grästorp och fortsätter de på den inslagna vägen kan stordåd ske i denna matchserie.

 

Vimmerby – Skövde

Vimmerby valde Skövde och dessa lag står med varsin viktoria efter de mötts två gånger hittills under säsongen. Två riktigt hemmastarka lag där utgången av matchserien är allt annat än given.

Det som talar för Vimmerby:

– Utifall att det behövs har Vimmerby hemmaplansfördel och att de är starka hemma i Tigerkulan råder det ingen tvekan om. Att det kan komma att bli avgörande i denna serie är inte en allt för främmande tanke.

– Vimmerbys offensiv kan stundtals vara glänsande och får de igång den spetskompetens de sitte inne på kan Skövde få det svårt.

– Vimmerby har under ledning av sin nya tränare Eric Karlsson avslutat Allettan starkt och kan de konservera den formen till denna drabbning mot Skövde så ser det bra ut för smålänningarna.

Det som talar för Skövde:

– Med tanke på Skövdes styrka på hemmaplan är det inte omöjligt att de tar ledningen i denna matchserie. Då anländer man till Tigerkulan med chans att avgöra och kanske kan lite nerver infinna sig hos Vimmerby.

– Skövde har visat upp ett stabilt spel i Allettan som troligtvis överraskat de flesta förutom de själva. Detta visar prov på en oerhörd moral och en starkt sammansvetsad grupp som mycket väl kan vålla problem för Vimmerby.

– Västgötarna har ett starkt powerplay och var med sina 25 procent trea i Allettan i denna spelform. Vi har sagt det förut och nämner det igen, ett bra powerplay kan vara A och O i en matchserie likt denna.


Piteå – Örnsköldsvik

Piteå valde näst lägst rankade Örnsköldsvik. En matchserie där Piteå givetvis är stora favoriter och där Örnsköldsvik får finna sig i att vara underdogs.

Det som talar för Piteå:

– Lagen har mötts två gånger tidigare under säsongen där Piteå dragit det längsta strået i bägge matcherna. Ett mentalt övertag kan tänkas finnas hos Pitegrabbarna.

– Piteås målfarlighet går inte att förbise utan bibehåller de den från Allettan får Örnsköldsvik jobba hårt för att undvika nätrasslet i den egna kassen.

– Piteå kan falla tillbaka på ett mycket bra boxplay i händelse av de skulle få besöka utvisningsbåset. En nöt att knäcka för Örnsköldsvik helt enkelt

Det som talar för Örnsköldsvik:

– Övik går in i denna matchserie utan någon som helst press på sig och med allt att vinna. Sådana förutsättningar har vi sett lag lyftas av förut.

– Örnsköldsvik kommer från en seger med 2-0 i matcher i förkvalet mot Sollentuna och har på så sätt redan fått känna på hetluften.

– Målvakten Johan Kallio stoltserar med en räddningsprocent på över 95 och håller han i sitt spel kan Piteå komma att få svära över många givna målchanser som kanske borde ha varit mål.


KRIF – Borlänge

KRIF valde Borlänge och här väntar en på förhand tuff och jämn matchserie. Dessutom blev 1-1 i matcher inbördes mellan lagen i Allettan.

Det som talar för KRIF:

– Hemmastarka KRIF har hemmaplansfördel i denna jämna matchserie och det känns inte alls orimligt att detta möte avgörs över 3 matcher

– KRIFs målvakt Robin Jensen har stora stunder agerat vägg i målet och vikten av en storspelande målvakt i ett PlayOff går inte nog mycket att understryka.

– KRIF har i Allettan vunnit 70 procent av gångerna som de gjort det första målet. Något Borlänge får försöka att förhindra.

Det som talar för Borlänge:

– Borlänges förstakedja bestående av bröderna Eriksson och Marcus Andersson är livsfarliga. Är dessa herrar på spelhumör får nog KRIF det jobbigt att hålla tätt bakåt.

– Borlänges boxplay håller hög Hockeyettanklass och det återstår att se om KRIF lyckas överlista detta.

– Borlänge vet sen förra säsongen vad det handlar om att gå långt och ta sig till en kvalserie. En erfarenhet som dalmasarna mycket väl kan dra nytta av även denna säsong.


Nybro – Kalix

Nybro valde Kalix och mellan dessa orter är det hela 140 mil. Nybro må vara knapphänta favoriter men även detta är en vidöppen matchserie.

Det som talar för Nybro:

– Kalix har inte rosat marknaden på hemmaplan i Allettan och kan Nybro dra nytta av det är mycket vunnet redan där.

– Nybros hemmaplansfördel måste också anses som en positiv förutsättning för smålänningarna i en såhär på förhand jämn batalj. 

– Nybro avslutade Allettan på bästa sätt genom att besegra både Vimmerby och Troja-Ljungby och lär kliva in i denna matchserie med självförtroendet på topp

Det som talar för Kalix:

– Det blir långa resor för bägge lagen och det kan tänkas att Kalix i egenskap av att vara ett Norrlandslag är vanare vid utflykter av det här slaget.

– Kalix målvakt Christoffer Rifalk har imponerat stort under säsongen och har på 32 spelade matcher en räddningsprocent på över 93. Har Rifalk upprätthållt sin fina form kan Nybro få problem med målskyttet.

– Kalix är ett starkt kollektiv och motivation kan mycket väl slå klass.


Hudiksvall – Asplöven

Hudiksvall fick välja de som blev över och det blev inga mindre än Asplöven från Haparanda. Den kanske jämnaste serien av alla. Vidöppet…

Det som talar för Asplöven:

– Asplöven har vunnit de 2 mötena mot Hudiksvall i Allettan och kan man ta med sig den känslan in i den här serien kan Hudiksvall få det motigt.

– Asplöven var sämsta hemmalag i Allettan och lär själva se det som en fördel att en eventuell tredje och avgörande match kommer gå av stapeln i Hudiksvall.

– Sett till vad Asplöven presterat hittills under säsongen och med tanke på att de så sent som ifjol spelade i HockeyAllsvenskan finns det nog en växel till att plocka fram hos Norrlänningarna.

Det som talar för Hudiksvall:

– Hudiksvall har ett ypperligt läge att ta ledningen i denna matchserie då Asplöven var Allettans sämsta hemmalag. Blir det verklighet har Hudiksvall två chanser att avgöra på hemmaplan.

– Med publiken i ryggen kan hälsingegrabbarna konstatera att de vid behov har 2 matcher på hemmaplan och det är faktor vi inte kan bortse ifrån.

– Revanschlustan i Hudiksvall lär vara en tändvätska för dem och vi vet alla vad tändvätska kan göra med ett lag.

 

// Niklas Karlsson & Jonas Wallin