En närmare titt på kvalserielagen

Det är sällan man på fullaste allvar kan säga att det verkligen är de lag som varit bäst sett över hela säsongen som tagit sig till kvalserien, men i år är det så. Fyra Hockeyettan-lag som prenumererat på första- och andraplatser i sina respektive serier ska göra upp med två prominenta gäng från Hockeyallsvenskan. Här bjuder vi en liten analys av lagen.

 

Visby/Roma
Vägen till kvalserien: 2a i Hockeyettan Östra, 2a i Allettan Norra, vinnare i playoff 2 respektive 3 mot KRIF och Piteå
För femte gången på sju säsonger lyckades Visby/Roma kvalificera sig för playoff 3 och slutligen lyckades laget från ön också ta sig vidare och ge sig själva chansen att få avnjuta en kvalserie. Inte konstigt att det var klackarna i taket i Visby ishall efter sista playoff-matchen mot Piteå.

Men nu väntar en ny utmaning och det blir väldigt intressant att se hur Visby kan ta sig an den. Hur mycket kräm finns kvar nu när laget tillslut lyckats uppnå sin målsättning om att ta sig just hit? Det återstår att se, men faktum är att Visby praktiserar en hockey som borde vara som klippt och skuren i en kvalserie. Med en stabil defensiv och extremt hög arbetsmoral har gotlänningarna skördat framgångar under säsongen och dessutom visat prov på finessrik offensiv. Men de poäng Visby kommer ta i kvalserien kommer komma via hårt arbete. Man kommer vara utlämnade till att gnugga sönder sina aningen mer kreativa motståndare.

 

Kristianstad
Vägen till kvalserien: 2a i Hockeyettan Södra, 2a i Allettan Södra, vinnare i playoff 2 respektive 3 mot Nybro och Vimmerby
Hela säsongen har varit ett enda långt kappkörningsrace med Troja/Ljungby där skåningarna så här långt gått fullständigt bet, både vad gäller tabellplaceringar och inbördesmöten (0-4 i matcher). Men nu får man två nya chanser att sticka pinnar i hjulet för det allsvenskt satsande Ljungby-laget.

Faktum är att kvalserien blir Kristianstads första riktiga möte med lag utanför den egna geografiska plaskdammen. Laget mötte ju lag från den egna serien (Nybro och Vimmerby) även i playoff. Det ska bli mycket intressant att se hur man hanterar det, men hittills den här säsongen har man utan problem klarat av att manövrera ut lagen i söder. Kristianstad-laget har köpt tränare Mats Lusths spelidé fullt ut och sett oerhört trygga ut hela säsongen. Man spelar, trots ett lag fyllt av offensiv spets, en väldigt gedigen defensiv och har haft väldigt få dippar under säsongen.

Precis som Visby/Roma har Kristianstad varit framme och nosat i playoff 3 några gånger utan att riktigt ta det slutgiltiga steget till kvalserien. Nu är det dags att visa sig även på den styva linan.

 

Troja/Ljungby
Vägen till kvalserien: 1a i Hockeyettan Södra, 1a i Allettan Södra, förlorare av Hockeyettan-finalen, vinnare i playoff 3 mot Mariestad
Säsongens riktigt stora favorit från Hockeyettan höll på att sätta sig fullständigt i klistret när det roliga skulle till att börja. Efter att ha defilerat genom serierna tog det tvärstopp mot Huddinge i Hockeyettan-finalen och laget kom undan med andan i halsen i playoff 3 mot Mariestad. Fjolårets Troja, laget som inte kunde göra mål hur klara chanser de än skapade, skymtade fram igen.

Men Ljungby-gänget visade moral och redde ut stormen vilket rent logiskt borde ge en ordentlig boost och när spelet funkar är det inget snack om att man är ett väldigt bra lag. Fyra vassa femmor som bara kan mala på är det inget av de andra Hockeyettan-lagen som kan ställa på isen och Troja har en spelidé som de följer slaviskt och har nött in under de tre senaste säsongerna. Ibland klickar det, men för det mesta innebär den att de hänger sig kvar i alla typer av matcher hur de än ser ut.

Den stora frågan inför kvalserien är om spetsspelarna kommer hitta tillbaka till målformen och börja leverera. Det kommer vara skillnaden mellan en dyster sorti och ett avancemang till Hockeyallsvenskan.

 

Huddinge
Vägen till kvalserien: 1a i Hockeyettan Östra, 1a i Allettan Norra, vinnare av Hockeyettan-finalen
Kommer Huddinge klara av att försvara sig mot ett vasst framstormande Troja? Det var frågan de flesta förståsigpåare ställde inför Hockeyettan-finalen och svaret på den var ett rungande JA. Att Huddinge har en fenomenalt vass offensiv med spelare som kan göra det oväntade och bjuder på underhållande hockey är ingen nyhet, men det imponerande uppoffrande försvarsspel som laget visade i finalserien gör laget till en allvarlig utmanare.

Medan det mesta av snacket har handlat om Troja/Ljungby och i viss mån Kristianstad har Huddinge kunnat flyga bekvämt under radarn och gjort sitt hela säsongen. Nu blir det en annan visa. Att Talangfabriken kommer kunna mäta sig med sina kommande motståndare i det offensiva spelet är det knappast någon som betvivlar, där är man lika bra som alla andra. Fortsätter försvaret dessutom att vara lika uppoffrande som mot Troja kan man nosa på en allsvensk plats, men då gäller det att komma upp kväll, efter kväll, efter kväll. Segern i finalserien lär ha gett en skön boost inför den utmaning som nu väntar.

 

Södertälje
Vägen till kvalserien: 14e plats i Hockeyallsvenskan
Södertälje behöll stora delar av det lag som lyfte laget från Hockeyettan tillbaka upp i finrummet för ungefär ett år sedan. Det har inte riktigt fungerat. Värvningarna som skulle spetsa laget blev misslyckade och det har bitvis varit ganska turbulent vid sidan av isen under den säsong som SSK tillbringat i Hockeyallsvenskans bottenträsk.

Men nu ska det skrivas ny historia och det är naturligtvis en fördel att många av spelarna i laget lirade just den här kvalserien redan ifjol. Att ha Hockeyallsvenskans skyttekung (Anton Holm) och en i sina bästa stunder helt fenomenal målvakt (Alexander Sahlin) skadar naturligtvis inte heller.

Något som kanske kan vara en källa till oro är huruvida Södertälje har ett spel som passar för kvalserien eller inte. Offensiven är i sina bästa stunder bländande, men försvarsspelet har visat tydliga brister och på hemmaplan var laget sämst av alla i den serie som avslutades för närmare 20 dagar sedan. Kapaciteten för att hålla sig kvar finns, det gäller bara att få ut den.

 

Västerås
Vägen till kvalserien: 13e plats i Hockeyallsvenskan
Det var förstås hjärtskärande att släppa in det direkt avgörande 2-3-målet med 46 sekunder kvar borta mot Björklöven i den direkt avgörande matchen i allsvenskans slutomgång och skickas ner i ett ovisst kval. Men Västerås har haft tid att reflektera och scouta sitt kommande motstånd ordentligt.

Föreningen visste att de gick en tuff säsong till mötes redan på förhand och bör vara förberedda på en tuff kvalserie. Laget har dessutom de flesta ingredienserna som behövs för att överleva en sådan här uppgift. En vass målvakt, rutinerade pjäser, brunkande arbetare, spetsspelare som kan avgöra de jämna matcherna och en eventuell superjoker i Markus Persson som sägs vara på väg mot comeback. Mycket talar för Västerås.

Dessutom, Niklas Lihagen är att betrakta som något av en kvalexpert. Han har varit med och spelat upp Örebro och Vita Hästen från Hockeyettan till Hockeyallsvenskan och Karlskrona från Hockeyallsvenskan till SHL. Nu ska han spela Västerås kvar i finrummet.

 

// Mikael Mjörnberg