Kvalseriens första omgång

I Scaniarinken bjöds publiken på en jämn tillställning när Västerås gästade Södertälje i premiäromgången av kvalserien till HockeyAllsvenskan. Hemmalaget tog ledningen 4:29 in i första perioden efter en elegant styrning av Jonas Westerling. Västerås spelade upp sig och lyckades kvittera till 1-1 genom Daniel Bernhardt efter 14:39. Likaläge 1-1 efter första perioden.

(Se highlights här)

I den andra perioden började SSK piggt och skapade en hel del chanser. Västerås föll in i en passivitet, vilket gjorde att VIK-tränaren Christer Olsson snabbt valde att ta time out. Det var förmodligen precis rätt medicin för gästerna, som en stund senare tog ledningen genom Mikael Frycklund som drog iväg ett handledsskott i slottet. Gästerna därigenom i förarsätet inför den tredje perioden. SSK inledde period 3 med både fart och frenesi. Kvitteringen kom därför inte helt ologiskt när kaptenen Johan Skinnars petade in returen på Adam Hansens skott 4:30 in i perioden. Resterande del av perioden präglades av kamp och vilja, utan att något av lagen skapade de där riktigt heta målchanserna. 2-2 efter tre perioder och matchen gick till OT. Drygt två minuter in i övertidsperioden tog Västerås skicklige forward Mikael Fryklund tag i pucken i mittzon, gjorde en ”klubba-skridsko”-dragning och satte dit avgörande 2-3 målet. Den ack så viktiga bonuspoängen till Västerås, till stor del tack vare tvåmålsskytten Frycklund.

Huddinge tog emot Kristianstad hemma i Björkängshallen. Första perioden präglades av ett något försiktigt spel och noggrannhet i defensiven. Lagen hade inför kvällens match inte stött på varann tidigare under säsongen, vilket säkert bidrog till den något avvaktande inledningen. 0-0 efter första ”perren”. I den andra perioden tog Huddinge ledningen genom backen Simon Stensson, som påpassligt slog in returen från Gustav Björklunds skott. Strax därpå utökade hemmalaget sin ledning i powerplay genom den skicklige backen Marcus Lissäng som drog iväg ett direktskott från blålinjen, fint framspelad av Måns Krüger och Björn Jonason. 2-0 till Huddinge efter 2 spelade perioder.

I den tredje perioden lyckades Kristianstad lyfta sig ett snäpp, samtidigt som Huddinge föll tillbaka och började bevaka sin ledning. Det mesta talade i det här läget för att stockholmarna skulle lyckas bärga tre viktiga poäng, men med knappt tre minuter kvar att av tredjeperioden drog Huddinge på sig två snabba utvisningar. Kristianstad visade ingen pardon i det numerära överläget. Först stötte gästernas Daniel Andersson in 2-1 reduceringen från nära håll efter att man tagit ut målvakten Gistedt. Minuten senare kom kvitteringen i spel 6 mot 4 genom den målfarlige backen Joel Persson, efter att skåningarna återigen tagit ut målvakten. 2-2 efter tre perioder. Inga mål i förlängningen och straffar fick fälla avgörandet. I straffläggningen drog Kristianstad det längsta strået sedan reduceringsmannen Daniel Andersson lyckats överlista den stabila hemmamålvakten Niklas Lundström i den tredje straffrundan. Bonuspoängen till skåningarna som därmed fått en flygande start på kvalserien.

Troja tog emot Visby hemma i Ljungby Arena. Hemmalaget drog inledningsvis på sig ett par utvisningar, men lyckades freda sin kasse. 14:54 in i första perioden tog hemmalaget ledningen genom Johan Andersson som lyckades styra in pucken framför mål. Sekunden innan periodvilan utökade trojanerna sin ledning till 2-0 genom Tor Immo. Ett så kallat psykologiskt viktigt mål. I den andra perioden fick Troja chansen att spela 5 mot 3. Hemmalaget gjorde inga misstag och PP-specialisten Jonatan Nielsen pangade in ett tungt slagskott från blå. Minuten senare utökade Troja sin ledning till 4-0 genom Anton Johansson efter ett passivt agerande av Visbyspelarna. I det här läget kändes matchen avgjord. Visby tänkte dock inte ge sig så lätt och lyckades reducera både en och två gånger innan mittperioden var till ända. 4-2 till Troja inför tredje. En bit in i tredje gjorde Tor Immo sitt andra mål för kvällen när han satte dit det mentalt viktiga 5-2 målet. Uppförsbacken blev allt för brant för Visby/Roma, som mattades av allt eftersom. Troja därmed upp i serieledning efter den inledande omgången i kvalserien.

Kommande omgång spelas på lördag. Kristianstad tar emot Södertälje. Västerås gästas av Troja/Ljungby och Huddinge reser till Gotland för att möta Visby/Roma.