Släkten är värst

Som om det inte räckte med att det är sex potenta lag som ska göra upp om två platser i nästa års Hockeyallsvenska. Den kvalserie som ligger framför oss är tio stenhårda omgångar där släkten verkligen har potentialen att vara värst.

För några veckor sedan, när det vankades Hockeyettan-final skrev jag om Huddinge och att de för att bli framgångsrika skulle behöva bekämpa sina forna hjältar den här våren. Då handlade det om Niklas Lehman i Troja/Ljungby, Victor Andersson i Södertälje och Marcus Bergman i Västerås, som samtliga har en sentida historik som innehåller spel i Hockeyettan med Talangfabriken.

Men de är bara toppen på isberget. Vi står inför en kvalserie där det slitna gamla uttrycket om att släkten är värst kommer kunna bli en realitet i var och varannan omgång.

För sällan har väl så många spelare med en så intim koppling till sina kommande motståndare klivit in i en och samma kvalserie.

För Södertälje är det förmodligen värst. Betänk följande.

Björn Jonason inledde säsongen med en tryout hos SSK, men fick inget kontrakt. Han spelar idag i Huddinge.
Marcus Lissäng inledde säsongen i Södertälje men valde självmant att lämna. Han spelar idag i Huddinge.
Simon Karlsson inledde säsongen i Södertälje, men fick under märkliga omständigheter sparken. Han lirar idag i Västerås.
Forwarden Axel Blomqvist värvades under säsongen till SSK, men ratades ganska snabbt. Den här våren återfinns han i Kristianstad.

Fyra spelare som representerat Södertälje någon gång under innevarande säsong ska alltså möta dem nu när det är dags för kvalserie och det finns fler kopplingar än så. Andreas Gröndahl (en av de främsta spelarna i Visby/Roma) är fostrad i SSK, likaså Kristianstads vasse målskytt Thom Flodqvist och när vi ändå är inne på det spåret är Kristianstads back Eric Backman en historia för sig. Södertälje är moderklubben, men det här blir tredje säsongen i rad som han möter just SSK i en kvalserie. De två senaste åren har han gjort det som en del av lagbygget i Västervik. Snacka om raffinerat.

Men Södertälje är inte ensamma om att ha spritt spelare omkring sig till de väntande kvalseriemotståndarna. Det andra Hockeyallsvenska gänget, Västerås, har också ett bra gäng före detta spelare att frukta. Inte minst i Visby. Gotlänningarnas lagkapten Mikael Adamsson fostrades i Västerås, likaså gjorde forwarden Emil Wahlberg och Visbys kanske främste anfallare av alla, Oskar Lundberg, gjorde flera framgångsrika säsonger som junior i VIK. Man skulle väl i princip kunna säga att även han fostrades där.

Nöjda? Nej då, häng i. Historierna är fler än så. Västerås rivjärn Stefan Gråhns har ett förflutet i Södertälje, SSK-backen Robin Nilsson är fostrad i Västerås, Kristianstad-centern Christopher Lindholm har Huddinge som moderklubb, Troja-backen Jesper Eriksen har också han ett Huddinge-förflutet, Talangfabrikens Rasmus Dahlberg-Karlsson representerade Visby ifjol och Kristianstads dynamiska backduo Fredrik Lindblom och Acke Ringström har också de ett förflutet ute på ön. Lindblom som för övrigt också har en sejour i Södertälje på meritlistan.

Senast Huddinge spelade kvalserien mot Hockeyallsvenskan fanns Matthias Sundberg i truppen och utgjorde en fruktad förstalina tillsammans med Niklas Heinerö och Måns Krüger. Samme Sundberg testade med Huddinge under försäsongen i somras, men fick inget kontrakt. Nu återfinns han i Visby.

Det finns fler exempel. Jag kan hålla på i evigheters evigheter.

Vad vi kan slå fast är hur som helst att det knappast råder någon tvekan kring att till syvende och sist är det ganska troligt att någon kommer utbrista, släkten är värst!

Kvalserien till HockeyAllsvenskan streamar du här

//Mikael Mjörnberg