Avgjort i den norra vårserien

Med två omgångar kvar av HocketEttan Norra vår är serien redan nu avgjord och de avslutande matcherna är endast av akademisk betydelse. Vännäs är klara serievinnare i och med bortavinsten mot Kiruna under söndagen och kan redan nu sikta in sig på förkval till playoff 1 om ett par veckor. Vännästränaren Mattias Lund var nöjd med det hårda arbetet laget visade upp.

– Idag var det mycket krig och svett! Vi hade snackat om att hålla ihop spelet och dra ner farten på Kiruna som är ett skridskostarkt lag. Vi hade både tålamodet och självförtroendet att jobba utefter den planen men vi fick slita hårt för det, summerar Lund på klubbens hemsida.

I och med att Vännäs  alltså redan nu är klara för kval till playoff menar Lund att man kommer att lägga om träningen en aning den närmsta tiden.

– Nu när vi är klara kommer vi jobba lite mer med det fysiska och gnugga detaljer i veckan. Sedan gäller det att göra två bra matcher i avslutningen av serien och ta med det in i kvalet.

I Kiruna var tränaren Robert Lahti besviken över förlusten men passade på att hylla Vännäs som han tycker vinner serien rättvist.

– Just nu när vi sitter här känns det väldigt bittert. Jag tycker att vi på senare tid har visat att vi kan vara med och tampas rejält om seriesegern. Men vi förlorar två matcher mot Vännäs så de vinner serien rättvist och visar att de är ett bättre lag, summerar Lahti på Kirunas hemsida.

I andra änden av tabellen var Sollefteå tvingade att vinna mot SK Lejon för att undvika negativt kval. Det såg länge ut som att man skulle lyckas med just det och inför den tredje perioden hade man med sig en 2-1-ledning efter fint spel i de två inledande perioderna. Avslutningen blev dock allt annat än rolig för Sollefteå som rasade ihop totalt när Lejon gjorde fyra mål i den tredje perioden och kvalserien är därmed ett faktum för ångermanlänningarna. Sollefteåbacken Tom Olsson var rejält besviken efter förlusten och får nu rikta in sig på kvalspel för att behålla platsen i HockeyEttan.

– Det är för dåligt i tredje perioden. Synd, för om vi vunnit hade vi haft en drömchans att klara oss kvar utan kval, sa Olsson till Örnsköldsviks Allehanda efter matchen.

Olsson är inne på att det var utvisningarna i den tredje perioden som blev förödande för Sollefteå.

– Stämningen var bra när vi ledde med 2–1. Men i tredje drog vi på oss olyckliga utvisningar. Det studsade inte rätt och vi tappade ledningen fort.

Nu har man ett par veckor på sig att hitta formen inför kvalserien. Olsson spelade kval med Sollefteå även ifjol och vet vad som väntar.

– Kval är svårt för man möter bara lag från lägre serie. Vi har mycket att förlora och de har allt att vinna. Nu gäller det för oss att komma ihop oss på ett bra sätt.

Hos Lejon tyckte forwarden Valter Lederud att ett säkrat HockeyEttankontrakt smakade mumma.

– Det är såklart riktigt skönt, det har ju vart lite tungt resultatmässigt på sistone så det är riktigt skönt att vi lyckas lösa det tillslut. Vi börjar matchen bra men sedan känns det som att vi blir lite bekväma och faller in i deras tempo. Sen gör vi en bra start på tredje perioden och det är skönt att vi får in några puckar. I de stora hela så var det väl ingen toppenmatch men vi fick jobbet gjort och det känns skönt att ha säkrat kontraktet, summerar Lederud på klubbens hemsida.

I och med Lejons seger mot Sollefteå var Asplövens 2-3-vinst mot Teg utan betydelse, då Teg trots förlusten säkrade sitt HockeyEttankontrakt.

 

Söndagens resultat från HockeyEttan Norra vår:

Kiruna-Vännäs 2-4

Sollefteå-Lejon 2-5

Teg-Asplöven 2-3

 

//Marcus Malmsten

Foto: vhc.nu