Kvalserien till HockeyAllsvenskan: allt inför kvällens premiär

Det har äntligen blivit dags att dra igång Kvalserien till HockeyAllsvenskan och under de närmsta veckorna kommer det bjudas på högdramatisk underhållning när sex lag gör upp om två platser i landets näst högsta serie.

I kvalseriens första omgång ställs Piteå och Västerås återigen mot varandra efter att ha stött på varandra redan i AllEttan Norra. Då gick Piteå segrande ur båda mötena men mycket har hänt sedan dess och Piteåtränaren Anders Johansson säger på Piteås hemsida att det inför kvällens möte är helt nya förutsättningar.

– Vi har mött dom två gånger och vunnit bägge, men nu är det nya förutsättningar och vi kommer komma förberedda på en tuff match. Det är ett lag som jobbar hårt och åker mycket skridskor och det handlar om att vi måste spela topphockey för att vinna även denna matchen.

I Västeråslägret känner man vind i seglen efter att ha slagit ut Kristianstad i playoff 3 och Patrik Zetterberg, som kombinerar rollerna som sportchef och assisterande tränare i klubben, säger till Västerås hemsida att laget absolut är med och utmanar om en topplacering i kvalserien.

– Det är bara bra lag kvar nu. Sedan går väl dom allsvenska lagen alltid in med ett favoritskap men när jag tittar på det utifrån så känns det som att det kan bli en öppen historia och att vi absolut kan vara med och tävla om dom två första platserna.

Gårdagens träning gav bra svar för Zetterberg och han menar vidare att laget känns redo för premiären mot Piteå.

– Det var bra fart och fokuserat. Många är förväntansfulla där ute och vi känner oss så redo vi kan bli för att åka upp till Piteå. Det är ett bra motstånd och vi har verkligen revansch att utkräva. Det är ett skickligt lag, jag tycker dom påminner lite om Kristianstad så vi ska fortsätta på den inslagna linjen och bygga vidare på det vi gjort i playoffspelet. Vi kliver in med ett bra ”go” i laget.

Zetterberg vill ännu inte avslöja exakt vilket lag Västerås kommer ställa på isen ikväll.

– Som alltid den här tiden på året så är det lite småskavanker här och sjukdomar där så vi avvaktar så nära inpå matchen som möjligt med att släppa truppen.

Rutinerade Västeråsbacken Kenny Källström ser även han fram emot kvalserien.

– Det ska bli fantastiskt kul. Vi har precis kommit ut ur två starka playoffrundor och känner oss redo inför starten mot Piteå ikväll. Vi har varit stabila under hela playoffspelet och tagit ett steg till i vår stabilitet i alla delar av spelet. Kan vi bygga vidare på det har vi stora möjligheter i kvalserien.

Källström, som för ett par år sedan var med och spelade upp Karlskrona till HockeyAllsvenskan, vet mycket väl vad som väntar i en kvalserie.

– Det är fantastiskt kul. Det kommer bli publikfester och vara ett otroligt tryck här på hemmaplan framförallt men såklart även på bortamatcherna. Jag har sagt det tidigare, detta är det roligaste man kan vara med om som hockeyspelare, att spela en kvalserie.

Avslutningsvis är Källströms nyckel till en lyckad kvalserie att inte stirra sig blind på tabellen.

– Man behöver leva i nuet och se framåt till nästa match. Inte skena iväg så mycket och analysera tabelläget och hur många poäng man behöver utan bara nästa match i fokus.

 

Två andra lag som känner varandra mer än väl är Borlänge och Huddinge, som så sent som för någon vecka sedan möttes i HockeyEttan Finalen. Då vann Borlänge relativt bekvämt i två raka matcher och har kunnat vila sig i form till kvalserien samtidigt som Huddinge tvingats spela playoff 3 mot Visby/Roma.

Borlängetränaren Dennis Hall säger till klubbens hemsida att laget tränar på bra under speluppehållet.

– Vi har haft ett gäng bra ispass sen vi spelade senast och vi känner oss förberedda, så det är kul att det drar igång såklart! Det blir viktigt att vi är noggranna i spelet och självklart att vi även kommer upp i vår fart över hela banan.

Huddinge hade inga större bekymmer med att slå ut Visby/Roma i två raka matcher i playoff 3 och när man nu kliver in i kvalserien får man en extra injektion i truppen. Efter att ha missat stora delat av säsongen på grund av skada gör den meriterade backen Jesper Eriksen efterlängtad comeback och han säger själv till Huddinges hemsida att siktet hela tiden varit inställt på att komma tillbaka till en eventuell kvalserie.

– Ja, jag sa redan första dagen på sjukhuset att jag senast ska vara tillbaka till kvalserien, så grabbarna ska ha en stor eloge som först och främst gjort det möjligt. Jag är så redo jag kan vara såhär kort tid efter skadan.

En bra rehab för Eriksen har gjort comebacken möjlig men han hymlar inte med att det var en tuff tid att stå vid sidan av isen.

– Rehaben har gått bra men man har ju kastats mellan himmel och helvete. Det tuffaste har nog vart det mentala, framförallt i början. Jag hann tänka både det ena och det andra när läkarna sa att säsongen var körd men det ljusnade lite för varje dag som gick och nu står vi här.

Avslutningsvis menar Eriksen att Huddinge kliver in i kvalserien utan favoritskap eller press.

– Det jag vet är att vi går in som underdog helt utan press och att vi kommer bli tuffa att möta för alla lag.

 

Det bjuds även på ett intressant möte mellan Västervik och Troja under premiärkvällen när de båda laget från HockeyAllsvenskan drabbar samman direkt. Lagen har mötts fyra gånger under säsongen och delat lika på vinsterna, men där Västervik lyckades spela ihop tre poäng mer än tabelljumbon Troja.

Trojatränaren Pelle Svensson tycker att man har bra koll på kvällens motstånd.

– Ja, Västervik har vi väl hyfsad koll på och det vore givetvis skönt att vinna den första matchen. Även om inget lag blir avhängt efter den första omgången så är det alltid skönt att veta att första segern är bärgad, då behöver man inte åka och känna press över det. Press får vi på oss ändå eftersom vi kommer uppifrån nu och är ett jagat villebråd av lagen från HockeyEttan.

 

Omgång 1 av Kvalserien till HockeyAllsvenskan:

Torsdag 19.00 Borlänge-Huddinge

Torsdag 19.00 Piteå-Västerås

Torsdag 19.00 Västervik-Troja

 

Samtliga 30 matcher i kvalserien sänds på Aftonbladet.

 

//Marcus Malmsten