Västerås en poäng från HockeyAllsvenskan efter kross

Under tisdagen spelades den åttonde omgången av Kvalserien till HockeyAllsvenskan och omgångens vinnare var helt klart VIK Västerås HK som tog ett jättekliv mot HockeyAllsvenskan.

Västerås – Huddinge 6-0

Ett nästintill skadefritt Västerås tog tag i taktpinnen direkt i mötet med Huddinge och duktiga backen Alexander Lindelöf ordnade ledningsmålet efter sju minuters spel i Västerås första powerplay.
Skyttekungen Marcus Bergman ökade på till 2-0 efter dryga kvarten och det kändes som hemmalaget hade full kontroll på händelserna i ABB Arena Nord.
När sedan Västerås gjorde två mål på 26 sekunder var matchen mer eller mindre avgjord.
Alexander Lindelöf satte trean 4.30 in i mittperioden och Marcus Bergman dubblade på nytt ledningen till 4-0 efter 4.56.
Västerås såg stundtals ut som ett allsvenskt lag och i den tredje perioden ökade först Conny Strömberg på till 5-0 knappt halvvägs in i slutperioden och med tre och en halv minut kvar fastställde Oskar Pettersson slutresultatet till 6-0.
Ett resultat som gör att Västerås har sex poäng ned till Borlänge på tredjeplatsen och behöver således bara plocka en poäng på de avslutande två omgångarna.

Piteå – Västervik 1-2 (straffar)

I Norrbotten tog Piteå emot det allsvenska laget Västervik och det blev en match som målmässigt var jämn, mycket tack vare Joel Vännström i hemmalagets kasse.
Första perioden bjöd inte på mycket att skriva hem om men drygt halvvägs in i mittperioden tog hemmalaget ledningen i matchen, Erik Wikgren överlistade Jonas Fransson med ett av endast tre skott från hemmalaget.
Men direkt i den tredje perioden ordnade Joacim Hedblad kvitteringen till 1-1.
Då var perioden endast 28 sekunder gammal.
Det var två duktiga målvakter i matchen och det var därför inte så förvånande att matchen gick till straffar efter en mållös förlängning.
Det krävdes åtta straffomgångar innan Christopher Fish skickade bonuspoängen till Småland och Västervik.
Poängen innebär att Västervik innehar andraplatsen i tabellen med 16 poäng och har fem poäng ned till Borlänge.
Piteå har inte längre chansen att nå allsvenskan och får således rikta in sig på att spela av serien på ett snyggt sätt.

Troja-Ljungby – Borlänge 5-6 (Overtime)

I Ljungby Arena bjöds de 1600 åskådarna på en riktig målkavalkad.
Gästerna chocköppnade med att ta ledningen redan i matchens första byte genom Marcus Linderborg.
Lars Eriksson ökade dessutom på Borlänges ledning till 0-2 efter dryga 13 minuter men Tor Immo reducerade bara halvminuten senare.
Med knappa två minuter kvar av perioden såg Marcus Linderborg till att Borlänge ändå kunde gå till pausvila med en tvåmålsledning efter att ha fått in pucken bakom Robin Johansson.
Troja valde att byta målvakt när den andra perioden startade men Jesper Bärgård lyckades ändå sätta 1-4 redan efter en dryg minut.
Det krävdes ett powerplay för hemmalaget för att lyckas reducera på nytt.
Nikolai Meyer överlistade Marcus Hellgren-Smed men gästerna ville ha med sig en tremålsledning in i paus.
Något som Isak Pantzare ordnade med knappa tre minuter kvar av mittakten.
I den tredje perioden kom hemmalaget ut som ett nytt lag och spelade stundtals riktigt bra ishockey.
Tor Immo reducerade efter knappa två minuteroch bara minuten senare fixade han sitt tredje för kvällen när han reducerade till 4-5.
Hemmalaget hade skapat sig momentum och skapade mängder med chanser och till slut fick de utdelning.
17.37 in i slutakten kvitterade Nikolai Meyer och tog matchen till förlängning.
Men när Borlänge fick chansen att spela fyra mot tre i förlängningen såg gästerna till att sno åt sig bonuspinnen.
Adam Byström-Johansson överlistade Johan Nielsen dryga två minuter in i förlängningen och Borlänge har därmed fem poäng upp till Västervik på andra plats i tabellen med två matcher kvar att spela.