Favoriterna vann i norr

Piteå – Kiruna AIF 7-1

Piteå tog sjunde raka segern när man relativt enkelt körde över Kiruna AIF hemma i LF Arena. Marcus Sandström öppnade målskyttet redan efter drygt en minut och innan första perioden var slut ledde hemmalaget med 3-0. AIF gavs aldrig någon chans att komma in i matchen utan fick nöja sig med ett tröstmål av Marcus Runnkvist. Poängbäst i Piteå var redan nämnda Sandström tillsammans med Oskar Matushkin och Emil Wrenman.

Piteåtränaren Mats Lavander summerade matchen på presskonferensen som en stabil insats.

– 7-1 kändes stabilt, det måste jag säga. Kiruna kom inte upp och fick några längre anfall mot oss förrän i slutat av den tredje perioden egentligen utan 7-1 är stabilt och bra. Vi är nöjda med killarnas insats, alla vill vara med och bidra och alla vill ha puck.

Kiruna AIFs Christer Dreberg var kort och koncis på den samma.

– Piteå gör en riktigt bra match och vi gör en mindre bra match. Då blir det stora siffror tillslut.

 

Kiruna IF – Kalix 1-2

Serieledarna Kalix stötte på hårt motstånd i Lombiahallen när ett hårt arbetande Kiruna IF stod för motståndet. Hemmalaget tog ledningen i början av den andra perioden genom Andreas Kero innan Kalix stora profil Johan Pettersson klev fram och sköt två raka mål och segern till Kalix.

Kalixtränaren Petter Christoffersson summerar matchen på klubbens hemsida.

– Otroligt skönt att åka hem en onsdagsnatt med tre poäng i bagaget mot ett vilt kämpande Kiruna IF. I första perioden var vi för naiva och inte beredda att göra jobbet. I andra perioden rycker vi upp oss och vinner mer situationer och då börjar vi ta över matchen. När vi får spela numerärt underläge i fem minuter vi tappar lite momentum, men vi dödar utvisningen på ett bra sätt. I tredje perioden spelar vi stabilt och säkrar dom viktiga tre poängen.

I Kirunalägret var tränaren Robert Lahti trots förlusten nöjd med insatsen

– Jag är väldigt stolt över grabbarna. Vi gör en match helt enligt vår matchplan, förutom att vi inte gör mål. Vi gör en tillräckligt bra prestation som ger oss chansen att vinna mot serieledarna, det är bra gjort. Vi gör det osynliga, tråkiga jobbet. Vi jobbar hem smart, står på rätt sida och har disciplin. Sedan gör vi rätt värderingar som gör att vi får möta motståndarna när de är felvända och tappat puck, summerar Lahti på klubbens hemsida och menar vidare att man blev hårt straffade av ett skickligt Kalix.

– Tyvärr får våran del händer det i hockeyn att när man möter bra lag att man blir oerhört grymt straffade. De gör mål direkt när vi gör ett misstag, säger Lahti uppgivet och passar också på att hylla Kalix matchvinnare Johan Pettersson.

– Han är fantastiskt bra. En av ettans bästa spelare som skulle kunna spela högre upp i seriesystemet.

 

Örnsköldsvik – Teg 2-1

Örnsköldsvik tog viktiga poäng i kampen kring Allettanstrecket när man vann med 2-1 mot Teg. Hemmalaget startade matchen bäst och Sebastian Magnusson kunde rättvist skjuta 1-0 tidigt i den första perioden.

– Jag är jättenöjd med hur vi tar tag i taktpinnen från första nedsläpp. Men sedan, efter drygt halva första perioden, tycker jag att vi blir för passiva och bekväma, säger Örnsköldsvikstränaren Lennart Hermansson på klubbens hemsida och syftar på det faktum att Teg tilläts kvittera i början av den andra perioden.

Halvvägs in i matchen sköt Filip Fällman 2-1 till Örnsköldsvik, ett resultat som stod sig matchen ut.

– Period två och tre är klart godkänd, framför allt är jag nöjd med vårt försvarsspel. Vi släpper inte till många målchanser och när Teg väl får någon möjlighet så spelar Oliver Dackell stabilt och bra. Riktigt skönt med en trepoängare i en match där vi gör många bra saker, summerar Hermansson.

 

Boden – Asplöven 5-3

Boden tog tredje raka segern när man besegrade Asplöven med 5-3 på hemmais. Bortalaget från Haparanda startade dock matchen starkt och halvvägs in i matchen hade man en 1-2-ledning efter mål av Hampus Karlsson och Patrik Forsberg. Boden stod för en bra andraperiod och kunde både kvittera och ta ledningen innan perioden var slut och här trodde nog många att Asplöven skulle ha svårt att hitta tillbaka in i matchen. Bodens ledning stod sig dock endast någon minut in i tredje perioden innan Mika Huhtasalo satte kvitteringen till 3-3 och en spännande avslutning väntade. Matchen såg länge ut att gå till förlängning när två snabba Bodenmål inom loppet av två minuter i slutet av perioden avgjorde matchen och samtliga tre poäng stannade i Boden.

 

 

//Marcus Malmsten