Visby/Roma kan avgöra östra ikväll!

Hudiksvall och Huddinge är helt klara för Allettan. Ikväll spelar fjärdeplacerade Visby/Roma mot tabellsexan Vallentuna. Vinner Visby kvällens match så innebär det att Visby, Väsby och Enköping är klara för spel i Allettan. Vinner Vallentuna så går de upp på 32 poäng och har en chans att utmana Väsby, Visby och Enköping om de tre sista platserna i Allettan.

När det gäller Allettan så kommer de östra lagen fördelas på både Allettan södra och Allettan norra på grund av den geografiska indelningen.

Seriesuveränen Hudiksvall har vunnit 18 av 20 matcher under ordinarie tid samt en match på övertid och en match på straffar. Noll försluter på 20 matcher är något man är ensamma om i årets upplaga av Hockeyettan. Det som utmärkt Hudiksvall är lagets defensiva spel, på 20 matcher har man endast släppt in 31 mål. När det gäller det offensiva så man gjort 77 mål vilket är näst flest i serien. Det är svårt att lyfta enskilda spelare ur ett så starkt kolletkiv som Hudiksvall men några nämnvärda spelare är målvakten Magnus Åkerlund som har en räddningsprocent på 94,05 %, Daladuon Sebastian Fakt och Patrik Elfsberg som gjort 13 respektive 12 mål samt lagets backar som har en väldigt stor del i lagets framgång.

-Vi har haft en bra höst där vårt defensiva spel har varit en bra grund i vårt spel. Framåt har vi jobbat hårdare än tidigare och spelarna har visat en väldigt bra karaktär.  Nu väntar en Alletta med många väldigt täta och jämna matcher, säger Hudiksvalls tränare Lars “Lillis” Lövblom.

Fredrik Mälberg som är sportchef och tränare i Huddinge fick ett helt nytt lag att förfoga över denna säsong. Flera namnkunniga spelare byttes ut mot unga hungriga spelare. Lägg därtill att rutinerade trion Rasmus Dahlberg Karlsson, Kim Lennhammer och Fabian Lundh har dragits med skador så kan man inte annat än att imponeras av Huddinges 44 poäng på 20 matcher. Mälberg förfogar över en mycket kompetent målvaktsduo i trotjänaren Daniel Fahlström och nye Pontus Eltonius.  Backsidan är aningen tunn i numerären men de backar man har är bra och juniorerna Alexander Svarvén och Emil Andersson har imponerat när de fått chansen. Offensivt man en hel del kraft i till exempel Andreas Maier, Oscar Bergkvist och Anton Kalte. Men sedan har man även hårt jobbande spelare som Joakim Hälleström och Fredrik Renström som levererat.

På tredje plats hittar vi just nu Väsby på 37 poäng. Något man måste vara imponerad av på grund av lagets ishallsstrul under hösten. Tre av lagets hemmamatcher har spelats på annan ort och första hemmamatchen i Vilundahallen spelades 11 november mot Trångsund. Väsby är seriens mest målglada lag med 79 fullträffar men man har även släppt in 55 mål vilket förhållandevis mycket sett till övriga topplag. Bland Väsbys toppar märks Christian Holmblad, Elliott Lorraine , slovakiske backen Vladimir Lukacik och målvakten Robin Wallin som blandat Hockeyettanspel med Väsby och Allsvensk hockey med AIK.

På fjärdeplats hittar vi Visby/Roma som likt Huddinge bytt ut mycket spelare inför året. Visby har blandat och gett en del men kommer troligen vara ett av de fem lagen som hamnar i Allettan.

Enköping är tillbaka i östra serien i år efter flera år i den västra och bytet har gett ESK en nytändning. Lagets unge tränare Robert Kimby förfogar över en blandning av rutinerade spelare som Robin Nilsson, Simon St:Cyr och unga talanger som till exempel forwarden Hampus Wallin och backen Wilmer Lindblad.

På sjätteplats hittar vi Segeltorp som skrapat ihop 29 poäng under sin debutsäsong i Hockeyettan. “Torpet” som de kallas i Stockholm värvade inför säsongen en hel del rutin från lokalkonkurrenten Huddinge. Några av dessa var Måns Krüger, Robin Sjörén, Marcus Lissäng och Dennis Nordström. Men lagets största utropstecken har målvakten Claes Endré varit. Claes som skulle ha spelat i Nacka i division 2 denna säsong kom in då Segeltorps målvakt David Forsberg blev skadad på försäsongen. Endré har delat på uppgiften med Rasmus Hedström men är den som spelat flesta matcher och är den som har bäst räddningsprocent med sina 92,5%. Andra nämnvärda spelare är förre stortalangen Gustav Björklund som återfått spelglädjen och samma sak gäller Nicklas Nilsson som de flesta trodde hade slutat med hockeyn.

På sjunde plats återfinns Vallentuna som ligger på samma poäng som Segeltorp men har en match mindre spelad. VBK har alltså fortfarande chansen att snuva ett av topplagen på en plats i Allettan om man vinner resterande tre matcher under ordinarie tid. Den första av dessa tre matcher är ikväll då man tar sig an Visby på bortais.

På platserna åtta, nio och tio hittar vi Sollentuna, Nyköping Gripen och Hammarby som är tre lag som blandat och gett väldigt mycket. I sina bästa stunder slår man topplag men man har varit väldigt ojämna. Noterbart i Sollentuna är lagets superduo Elias Lindskog och Lucas Lagerstedt som verkligen levererat under hösten. I Nyköping Gripen har Gästriketrion Mathias Hellgren, Marcus Lindblom och Otto Bäcklin varit tre utropstecken. I Hammarby har mycket handlat om målvakten Sebastian Andersson 22-årige forwarden Oscar Skiöld.

I botten av tabellen hittar vi nykomlingen Trångsund och Hanviken. Trångsund har under säsongen stått för flera bra insatser men fallit med ett eller ett par måls marginal. Hanviken som ifjol var ett utropstecken under hösten har under denna höst bara vunnit match under ordinarie tid.

Under helgen spelas den näst sista omgången av grundserien
Enköping –  Nyköping Gripen
Hudiksvall –  Huddinge
Segeltorp  –  Vallentuna
Hammarby  –  Visby/Roma
Väsby   –  Hanviken
Trångsund  –  Sollentuna

På onsdag spelas den sista omgången
Huddinge – Enköping
Sollentuna – Hudiksvall
Hanviken – Trångsund
Visby/Roma – Väsby
Vallentuna – Hammarby
Nyköping Gripen – Segeltorp

/Mats Tjernström