Östersunds IK vässar offensiven med nordamerikansk duo

Östersunds IK har gått in i säsongen med 10 forwards under kontrakt där flera juniorer fått chansen att visa vad dom går för i seniorsammanhang. Tanken har funnits länge att försöka få in spetsspelare i årets spelarbudget som dessutom passar in i spelsystem och kravbild, där nu möjligheten också dök upp att signera två forwards med gedigen erfarenhet från bland annat dom bästa juniorligorna i världen.

Det första tillskottet ut att presenteras är 21-årige James Hamblin, som till denna säsong tillhör Edmonton Oilers farmalag Bakersfield Condors i AHL. Coronasituationen har dock slagit hårt och osäkerheten kring en säsong i Nordamerika är stor. Därav tog Edmonton Oilers chefsscout för Europa kontakt med Östersunds IK för att undersöka möjligheten för en utlåning och spel i Östersund och Hockeyettan över den kommande säsongen. James spelade den gångna säsongen för Medicine Hat Tigers i den kanadensiska juniorligan WHL där han noterades för hela 92 poäng på 63 matcher och det gav honom en tredjeplats i hela WHL:s poängliga. James har även varit lagkapten för sitt lag de tre senaste säsongerna och bland annat deltagit i Toronto Maple Leafs utvecklingscamp.

Det andra nyförvärvet att presentera är ingen mindre än Ben Hawerchuk. Ben har fem säsonger bakom sig i en av dom absolut bästa juniorligorna i världen där han representerat Barrie Colts och även varit assisterande lagkapten för klubben. Den gångna säsongen spelade Ben i den kanadensiska collegeligan USports där han stod för 8 poäng på 13 matcher och noterades även för 14 matcher i ECHL-klubben Brampton Beast. Klingar förresten efternamnet Hawerchuk bekant? Ben är nämligen son till NHL-legendaren Dale Hawerchuk som har närmare 1200 matcher i världens bästa liga.

Sportchefen Per Tagesson om att James och Ben ansluter till ÖIK:

– Väldigt spännande att kunna få hit en spelare av James kaliber. Det skulle aldrig hända om det inte var för läget i världen just nu. Han kommer självklart att bidra med spetskvaliteter på match, men även fast han är ung så tror jag att de andra grabbarna i laget kommer kunna lära sig en del av att se honom i träning varje dag. Han ska vara nästa nivå helt enkelt och någon att sträva efter att ta rygg på.
När det gäller Ben så passar han perfekt i den profil vi har sökt. Han är ung och vill utvecklas, åker mycket skridskor, jobbar hårt åt båda håll och har även en offensiv uppsida med att han är stark på puck och tar pucken mot mål. Han har redan provat på spel på europeisk is och både vi och Ben tror och förväntar oss att han ska bidra offensivt samt att han kommer passa med vårat sätt att spela hockey.

Per fortsätter sedan:
– Vi har sökt spetsspelare ett tag och haft budget kvar till det, men har haft is i magen då det är viktigt att det blir rätt spelare. Vi skulle aldrig chansa med att plocka in en spelare bara för att, särskilt inte i år. När vi fick möjligheten att få hit Ben kändes han som det vi letar efter. Och när Bakersfield sedan hörde av sig och erbjöd oss att få låna James så möjliggjorde det att vi kunde få hit våra två tilltänkta toppspelare utan att riskera något ekonomiskt. Allt ligger under den spelarbudget som lagts innan säsongen, vilken självklart är reducerad på grund av läget med pandemin. Nu får vi se hur länge James stannar här, han kan gå tillbaka till Bakersfield om säsongen startar där borta. Det är i dagsläget väldigt osäkert att den gör det och om säsongen i Nordamerika inte kommer igång så kan det visa sig vara en riktigt vinstlott. Avslutningsvis vill jag passa på att tacka Edmonton/Bakesfield för samarbetet och att vi får den här möjligheten.

Bakersfield Condors GM, Keith Gretzky om att James Hamblin kommande säsong representerar Östersunds IK:

-The Bakersfield Condors are excited to loan James Hamblin to Ostersund IK to start the 20-21 season. James had a lot of success is the WHL and is looking forward to starting his pro career. We are thrilled for him to start with such a great organization and we look forward to tracking his progress.