Östersunds IK informerar

Östersunds IK Sportsliga riktlinjer


Bakgrund.

För ett antal år sedan genomfördes en analys angående nyrekrytering till föreningen och avhopp från föreningen i syfte att öka antalet spelare och medlemmar i Östersunds IK. Slutsatsen angående avhopp blev inte helt överraskande att många valde att sluta på grund av att man inte fick vara med och spela, blev åsidosatta eller på annat sätt utpekad som icke välkommen i verksamheten. Åtgärderna som då vidtogs då var att skapa riktlinjer för hur vi som förening vill att verksamheten ska bedrivas. Sportsliga riktlinjer som ska utvecklas i samråd med föreningens medlemmar.

Vi är stolta över våra sportsliga riktlinjer och de ska i första hand ses som ett verktyg och en hjälp för tränare och ledare att ha något att luta sig emot. Våra riktlinjer gör sig bäst i sin helhet och lösryckta stycken taget ur sin kontext kan förefalla mycket märkliga. Igår cirkulerade en text som var utbruten ur sitt sammanhang och vi vill på detta sätt förtydliga denna del av våra sportsliga riktlinjer.

Den utbrutna texten:

  • Inte tillåta spelare delta i spelet i syfte att vinna en match.

Texten kommer från en beskrivning av principen alla spelar

lika ur Östersunds IK sportsliga riktlinjer som ser ut så här i sin helhet:

Principen alla spelar lika innebär att det INTE ÄR TILLÅTET ATT:

  • Frångå denna princip genom att ombytta spelare inte tillåts spela i samma utsträckning som andra ombytta spelare i laget. Detta kan ske genom att t ex ”bänka” (de tillåts inte spela) spelare eller genom att regelbundet fördela laget på t ex 4 backar, 3 centrar och 8 ytterforwards istället för att spela med 3 kedjor.
  • Inte tillåta spelare delta i spelet i syfte att vinna en match.

 Denna princip SKALL tillämpas upp t o m det år barnen fyller 16 år d.v.s. till och med U16. Enda undantaget är vid SM (U16) och endast efter dialog med Barn- och Ungdomskommittén.

Då Östersunds IK bedriver breddidrott ska inga avsteg från regeln ”Alla spelar lika” göras.

Östersunds IK vinner gärna barn och ungdomsmatcher men inte genom toppning och selektering. Om priset för att vinna enstaka matcher är att barn inte tillåts deltaga eller på annat sätt bort selekteras eller far illa så är det något som vi i Östersunds IK inte vill bli förknippade med. Vi kanske vinner den enstaka matchen men förlorar ur många andra perspektiv.

Toppning och selektering av barn är förödande för idrotten och specifikt ishockey då vi redan från start har mindre antal spelare än önskat. Gemenskapen och kamratskapet är en viktig del för att behålla barn i idrott. Att få vara med och känna sig behövd och värdefull, bidrar till att fler väljer att fortsätta idrotta. Detta behöver inte, och ska inte ställas emot att vilja tävla, vinna och utvecklas. Dessa synsätt går utmärkt att kombinera med ett tydligt och humant ledarskap.  


Vi är stolta över vår verksamhet där vi har gratis hockeyskola och100 låneutrustningar som är grunden i vår rekrytering. Vi är stolta över att vi kommande säsong har ca 65 spelare som går i våra ishockeygymnasier och att vi har tre juniorlag i vår verksamhet.

Vi är stolta över vår breddverksamhet där alla är välkomna.

Vi är lika stolta över att vi har spelare med Östersunds IK som moderklubb i dom bästa ligorna i världen bland annat: Alexander Edler ( NHL, Vancover Canucks), Emil Djuse ( KHL, Spartak Moskva), Pontus Själin ( SHL, Luleå) Christoffer Forsberg ( SHL, Malmö), Calle Själin (SHL, Leksand).

Breddverksamhet inom barn och ungdomsverksamhet har ingen negativ inverkan på elitidrott snarare tvärt om.