Thu 22 Apr Slut
Hockeylag HHC 3
Hockeylag NYB 2
Thu 22 Apr Slut
Hockeylag MAR 2
Hockeylag TRO 3
Sat 24 Apr 16:00
Hockeylag TRO -
Hockeylag NYB -
Sat 24 Apr 16:00
Hockeylag MAR -
Hockeylag HHC -

Jesper Wiberg är laddad. FOTO: Maria Paulsson

Ligans målkung om upplösningen: ˝”Tänk, ett av de här lagen kommer möta HV eller Brynäs”

Han är Hudiksvall kanske främsta vapen i jakten på en plats i Hockeyallsvenskan.

Jesper Wiberg, 23, är ligans målkung och kan inte blunda för den dramatik som nu väntar när kvartsfinalerna drar igång.

– Tänk att ett av de här åtta lagen kommer möta HV eller Brynäs i höst, det känns ju rätt häftigt.

TV: ÖSTERSUND-HUDIKSVALL 3-2 – se målen här. 

Jesper Wiberg är lite utmattad när vi pratar med honom på annandag påsk.

– Ja, det blev en rätt lång dag och många mil. Jag åkte klockan 10 och kom inte hem förrän 16.30. Men det kommer ju bli fler såna här dagar framöver så det är bara att gilla läget.

Han säger det med lite ironi, för det är ju så att Hudiksvalls hockeytempel Glyishallen nu är bommat och stängt för säsongen – trots att klubben går in i säsongens viktigaste fas – och att verksamheten från och med nu är flyttat fem mil söderut till Söderhamn och Helsingehus Hockey Arena.

Och för Jesper Wiberg, och ett par lagkamrater till som bor i Sundsvall, betyder det en hel del extramil i bilen framöver.

Ärligt nu, hur känns det att bli utkastade från er egen hemmahall när ni går in i säsongens viktigaste skede?

– Jadu, vad ska man säga? De kunde ju skött det där bättre och kanske flyttat fram underhållsarbetet några veckor. Men vi kan inte göra något åt det nu och det är bara att skifta fokus och göra det bästa av situationen, det är ju ett beslut som är taget över våra huvuden. Jag svängde förbi hallen i dag och hämtade lite grejor, det var inte ens nån is kvar där inne så det är som det är nu.

Då pratar Wiberg hellre om det roliga som väntar – och det roliga som pågått under en längre tid. Heta Hudik avslutade Allettan norra med nio raka segrar i och har verkligen fått fart på grejjorna senaste månaderna.

Men i första åttondelsfinalen gick de på en propp mot Piteå direkt och var piskat att vinna två raka matcher för att överleva.

Hur pressat var det i laget efter första förlusten?

– Ja, alltså, alla visste ju om förutsättningarna och det är klart att det var lite spänt. Men jag tycker vi visat de här två matcherna att vi är ett bra hockeylag och det kändes, faktiskt, aldrig riktigt oroligt.  

– Men jag tycker ändå inte vi kom upp i den nivå vi kan i nån av matcherna. Det finns mer att kräma ur i det här laget och vi vill upp i den standard och klass vi hade i slutet av serien, det är där vi måste ligga för att det här ska bli bra.

Själv kan han se tillbaka på en kanonsäsong – Wiberg gjorde 31 mål under grundserien och följde upp det med två nya mål i matchserien mot Piteå – och kedjan med Christoffer Jansson och Adam Byström Johansson är ett ”dödligt vapen” i Hudiks fortsatta kamp i vår.

– De satte ihop oss strax efter tränarbytet i höstas och det klickade nästan direkt. Byström en en jäkla grovjobbare, Jansson en skicklig spelfördelare med fina passningar och jag, ja, jag ska väl vara den som tar flest avslut, säger Wiberg och skrattar. 

Vet du vem som gjort flest mål i Hockeyettan den här säsongen?

– Nej?

Du.

— Aha, ja, det är ju kul.

Hade du inte koll på det?

– Nja, jag kollar inte så mycket på statistik, det är samma med tabellerna. Men visst, det är alltid kul att kunna vara med och bidra där uppe, för lagets skull.

Östersund i kvarten – dina tankar?

– Det kommer bli krig om varje millimeter på isen, vi måste vara desperata för att gå vidare och det vet vi om. Vi är redo.

Wiberg och Hudik är bara två segrar från en kvalserie, lägger allt krut på den matchserien här och nu – men kan ändå inte låta bli att blicka framåt.

– Ska man gå upp måste man ju slå alla. Och tänk att ett av de här åtta lagen kommer möta HV eller Brynäs i höst, det känns ju rätt häftigt.

***

Hur Jesper Wiberg inleder matchdagen?

Med att jobba. Han jobbar på bilbolaget i Timrå och startar dagen 6.30.

– För mig är det oerhört viktigt att ha nåt vid sidan av hockeyn och min arbetsgivare är verkligen schyssta och förstående under säsongen om jag måste jobba mindre under vissa perioder. Jag försöker prioritera båda jobb och hockeyn under säsongen, det är viktigt för mig.

Text: PeO Larsson 

Uppdatering: Hudiksvall vann match ett med 3-2 – läs om dramat här. 

Totala målligan Hockeyettan 20-21:

1) Jesper Wiberg, Hudiksvall 33

2) Oliver Arle Östergren, Kumla 32

3) Viktor Lennartsson, Forshaga 29

4) Felix Liljegren, Hanviken 28

5) Stefan Söder, Vallentuna 28

* Räknat med grundserien och play off-matcher. 

TV: HUDIK-PITEÅ 7-2 – se målen och höjdpunkterna här!

Superkedjan som får heta Hudik att drömma: ”Uppbyggd på klassiskt vis”