Lagbygget säsongen 2021/2022

Arbetet med lagbygget inför kommande säsong är i full gång och vi tog chansen att fråga sportchef Per Tagesson lite om hur tankarna går inför kommande säsong.

Vi har fyra spelare klara i dagsläget. Från fjolårets trupp har vi Jesper Schiöler som under säsongen 20/21 samlade ihop 13 poäng på 23 matcher, han var skadad delar av säsongen men har under sin tid på isen visat sig vara både snabb på rören och teknisk med puck. Utöver honom är tre juniorspelare från ÖIK: Casper Larsson, Jesper Fastesson och Elias Lindström, kontrakterade för kommande säsong och redo att ta steget ut i seniorhockeyn på riktigt.
– Om vi börjar med Schiöler så är det en väldigt skicklig spelare som kan göra det oväntade och bryta mönster. Nu har han hunnit få 4 seniorsäsonger i ryggen och det känns som att han är redo att blomma ut och bli en ledande spelare genom hela säsongen, säger Tagesson
– De yngre grabbarna (Casper, Jesper, Elias) gjorde bra insatser när de fick chansen redan säsongen som var. De var trots sin unga ålder med och utmanade om att ta ordinarie tröjor redan då så det känns jättespännande att se hur mycket de tar för sig i år. I den trion finns det en väldigt stor potential så jag är nästintill övertygad om att årets överraskning finns bland de namnen, fortsätter Tagesson.
Hur går processen till för att bygga ett lag inför nästa säsong? 
– Det kan såklart se lite olika ut. Det är klart att man börjar prata framtid med en del spelare redan under pågående säsong, men i år handlade det ju mycket om vilken serie vi skulle spela i 21/22. Vi hade ett så pass bra lag så det hade absolut inte varit någon omöjlighet att vi hade utmanat om avancemang om vi tagit oss till kvalserien.
– Men grundstenen i lagbygget är såklart att se över förra säsongens trupp och vilka spelare man gärna vill ha kvar. Vi pratar med varje spelare om året som var och vad de har för framtidsplaner. Sen blir det många möten och diskussioner med tränare och ledare kring laget för att bolla hur vi går vidare och vilka delar vi vill förstärka. Det är ju inte bara jag som sportchef som gör det här på egen hand utan Kjella och Mollas åsikter och tankar väger såklart tungt då det är de som ska jobba med laget varje dag. Även Peter Lindgren (videocoach) Kalle Malmquist (tidigare målvaktstränare) hjälper till med tankar och scouting och vi har ju även ett brett kontaktnät med kompetenta hockeymänniskor runt om i landet som gärna hjälper till med referenser.
– Givetvis blir det många timmar i telefon och många timmars video för att sedan komma överens om förlängningar och hitta potentiella nyförvärv.
Har vi fler spelare på gång?
– Det är självklart fler spelare på gång och vi kommer presentera nyheter löpande om vad som händer.
Vill ni behålla många från ifjol eller försöker man starta om på ny kula? 
– Man vill såklart undvika att starta om på ny kula. Om man ska bygga ett lag som kontinuerligt blir bättre så måste man försöka behålla lagets identitet. Det gör man bäst genom att behålla lagets stomme och spelare som har varit drivande i lagets utveckling över säsongen.
Vi får en del frågor kring vår profil Elias Bjuhr, är han aktuell för en säsong till?  
– Jag förstår att många frågar om Elias, han är en omtyckt profil i Östersund och är en person som man vill ha med på tåget för att driva det här till nästa nivå. Elias brinner verkligen för att se ÖIK i hockeyallsvenskan och min förhoppning är att vi ska kunna komma fram till något bra.
Vad tror du om coronaläget i höst, kommer utbudet ha återgått till det ”normala” eller kommer det vara många meriterade spelare på marknaden likt ifjol? 
– Det blir såklart spekulationer som är lite över min utbildningsnivå, men jag tror att det är alldeles för tidigt för att prata om en säsong som skulle påminna om det ”normala”. Jag tror att det här året blev en boost för HockeyEttan som liga och att kvaliteten på serierna kommer vara högre. Därav tror jag även att spelarnas i ligan kommer hålla högre nivå.
Hur viktigt är det att det finns ett bra hockeylag i Östersund? 
– Beror självklart på vem du frågar. Men för mig och alla som jobbar stenhårt med det här är det otroligt viktigt. Det har under så långt tid, bland många människor, utryckts en önskan om ett hockeylag i en högre serie i den här staden så jag tycker att Östersund förtjänar att vi gör en ordentlig satsning för att ta oss dit.

 

 

 


Spelare och ledare under kontrakt för säsongen 2021/2022

Forwards:

Jesper Schiöler 2021/2022

Casper Larsson, ny från ÖIK J20  (2021/2022)

Jesper Fastesson, ny från ÖIK J20  (2021/2022)

Elias Lindström, ny från ÖIK J20  (2021/2022)

Tränare:

Markus Molin 2021/2022

Kjell-Åke Andersson 2021/2022

Målvaktstränare:

Vakant

 

Spelare och ledare som lämnar:

Målvakter:

Carl Hjälm, lämnar för spel i Tingsryd

Robin Christoffersson, lämnar för spel i Vimmerby

Målvaktstränare/Videocoach:

Karl Malmquist, lämnar för uppdrag i HC Thurgau, Schweiz

 

Ej beslutade:

Backar:

David Westlund 2020/2021

Niklas Nilsson 2020/2021

Petter Runesson 2020/2021

August Hansson 2020/2021

Lucas Byhlin 2020/2021

Albin Runesson 2020/2021 

Adam Danielsson 2020/2021

Linus Rotbakken  2020/2021

Jonas Emmerdahl  2020/2021

 

Forwards:

Elias Bjuhr 2020/2021

Emil Pettersson 2020/2021

Axel Olsson 2020/2021

Felix Lidgren 2020/2021

Carl Skärström 2020/2021

Erik Rainersson 2020/2021 

Filip Danielsson 2020/2021

Simon Lövgren 2020/2021

Anton Grenholm 2020/2021

Ben Hawerchuck  2020/2021

Brett Boeing  2020/2021

Lucas Sandström  2020/2021

Janne Kivilahti  2020/2021

Kasper Elo  2020/2021