Förbundets ordförande Anders Larsson uttalar sig nu om tvisten i Hockeyettan, där klubbarna inte tänker spela borta mot KHK och Boden. FOTO: LEIF HELLERIN/OLIVER ÅSTRÖM

Förbundets ordförande Anders Larsson om bråket i Hockeyettan: “Få svar på hur RF resonerar”

Två matcher är redan flyttade, fler kommer troligen flyttas och klubbarna i ligan går nu samman mot Boden och Karlskrona HK.

Och en lösning kommer sannolikt dröja – först nästa vecka har Svenska Ishockeyförbundet ett inplanerat möte med RF.  

– Vi har fortfarande ett antal frågor som vi behöver få svar på och förstå hur RF resonerar, säger förbundets ordförande Anders Larsson.

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER  * INSTAGRAM – se highlights HÄR * TWITTER HÄR * FACEBOOK HÄR

 

Boden och Karlskrona HK vill sända sina hemmamatcher i ATG Hockeyettan själva.

Övriga 38 klubbar sänder, efter ett centralt avtal som ligan tecknat, via Hockeyettan Play.

De 38 klubbarna som följer ingångna avtal och tävlingsbestämmelser drabbas ekonomiskt och förlorar pengar varje gång Boden och eller KHK inte sänder via Hockeyettan Play.

Nu har de fått nog. 

Så länge inte de två klubbarna följer Hockeyettans stadgar fastställda i demokratisk ordning på årsmöte, kommer de att begära att få flytta fram bortamatcherna mot Boden och KHK till dess de efterlever Hockeyettans regelverk.

Södra serien hade sent på tisdagskvällen ett ordförande-möte.

– Det här måste få ett slut och det här sättet är det enda som vi gemensamt kan göra för att markera. Alla som deltog i mötet var 100 procent eniga i att göra så här, säger Nybro Vikings ordförande Kim Ahlqvist till Barometern. 

Kalmar HC:s ordförande Camilla Freedeke säger till samma tidning: 

– Vi har en ligaorganisation med tydliga regler som vi står bakom. Vill man göra förändringar så ska man ta upp det på årsmötet – och den här frågan lyftes aldrig där.

Samma enighet finns i norra serien: 

– Så är det. Alla åtta som var med på mötet kom överens om att ingen åker och spelar mot Boden. Om inte Boden rättar in sig i ledet måste vi begära att vår match nästa vecka flyttas, säger Ove Marklund, vice ordförande i Piteå Hockey, till Piteå-Tidningen.

Mitt i allt detta står Svenska Ishockeyförbundet – och nu uttalar sig ordföranden Anders Larsson, för första gången, om kaoset.

– Läget är bekymmersamt med motsättningar bland olika föreningar och ligaorganisationen. Det känns verkligen allt annat än bra. Det är känslor och frustration, spelare som vill spela, publik som vill titta och domare som vill döma, säger han till Sportbladet.

Boden har tidigare prövat processen – att de vill äga rätten till sina egna hemmamatcher – hos Riksidrottsnämden, som då gav Boden rätt. 

Men Svenska ishockeyförbundet har motsatt sig det beslutet.

– Vi har fortfarande ett antal frågor som vi behöver få svar på och förstå hur RF resonerar. Hur de kommit fram till sina ställningstaganden. Vår grundsyn är att medlemmarna beslutar om tävlingsbestämmelserna, säger Larsson.

Alla väntar på ett besked – men det kommer att dröja. 

– Det finns som sagt ett antal frågetecken på bordet just nu och nästa vecka har vi ett planerat möte med RF för att reda ut vissa frågor som vi har.

* Sportbladet: RF har tagit ett beslut, med hänvisning till föreningsfriheten i Europakonventionen. Är inte det bara att förhålla sig till?

– Det är den typen av frågor som behöver redas ut. Vi behöver förstå och reda ut begreppen.

Två matcher i ligan har hittills flyttats fram: Boden-Örnsköldsvik och Karlskrona-Mörrum och KHK-Vimmerby.

Anders Larsson:

– Utgångspunkten är att matcherna alltid ska spelas enligt det fastlagda programmet. Om det inte sker så hanteras ärendet hos vår tävlingsledning som gör en utredning. Sedan går det till Tävlingsnämnden.

Svenska Ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom:

– Vi håller på att ta in underlag, båda klubbarna ska yttra sig och sedan tittar vi på beslut. Jag har inget datum, men jag tror inte det blir den här veckan, säger han till TT.

***

Boden skriver, i ett pressmeddelande på sin hemsida, att de kommer lämna in en rapport till tävlingsnämnden i SIF och söka ersättning för den skada som uppstått.

Karlskrona skriver, på sin hemsida, att de via tävlingsnämnden kommer kräva ekonomisk ersättning ”för uteblivna intäkter samt kostnader”.

Konflikten om tv-avtalet – flera matcher kan flyttas: ”Fler lag kommer följa efter”