Martin Thörnbergs Dalen och Magnus Isakssons Piteå fölorar de framflyttade matcherna med 0–5. FOTO: PIOTR ARVIDSSON/OLIVER ÅSTRÖM

Förbundets beslut: Piteå och Dalen förlorar med 0–5 * Beskedet om de kommande matcherna

Piteå begärde att bortamatchen mot Boden skulle flyttas, Dalen gjorde samma sak mot Karlskrona.

Nu kommer beslut från tävlingsnämnden i SIF.

De döms att förlora matcherna med 0–5.

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER  * INSTAGRAM – se highlights HÄR * TWITTER HÄR * FACEBOOK HÄR

 

Förra veckan kom beslut från Svenska Ishockeyförbundets tävlingsnämd om de fyra ”första” flyttade matcherna i Hockeyettan.

Det handlade då om:

  • Boden-Örnsköldsvik.
  • Karlskrona-Mörrum.
  • Boden-Kalix.
  • Karlskrona-Vimmerby.

Samtliga matcher slutar 5–0.

I dag kommer, via ett pressmeddelande, beslut om ytterligare två matcher som – av bortalagen – begärts att flyttas fram.

Det handlar om:

* Boden-Piteå

* Karlskrona-Dalen.

Beslutet blir samma här: 5–0 till hemmalaget.

I pressmeddelande står följande (här är Boden-Piteå exempel, men det är samma beslut och motivering på matchen KHK-Dalen).

Ärende 124–21/22

Till Tävlingsnämnden har det inkommit en anmälan från Svenska Ishockeyförbundets Tävlingschef gällande Piteå HC för uteblivande från matchen Bodens HF–Piteå HC 2021-10-22 i ATG Hockeyettan Norra vilket kan anses strida mot §5:11 Uteblivande från eller brytande av match i SIF:s Tävlingsbestämmelser.

§ 5:11 UTEBLIVANDE FRÅN ELLER BRYTANDE AV MATCH Om förening uteblir från match kan serieadministratören fastställa resultatet 5–0 och/eller besluta om andra åtgärder.

Parterna har innan beslut beretts tillfälle att yttra sig, Bodens HF har i samband med detta yrkat på ekonomisk kompensation för uteblivna intäkter och kostnader.

BESLUT

Tävlingsnämnden konstaterar att Piteå HC har uteblivit från matchen Bodens HF–Piteå HC 2021-10-22 19.00 i ATG Hockeyettan Norra.

Med stöd av §5:11 första stycket i SIF:s Tävlingsbestämmelser fastställer Svenska Ishockeyförbundets Tävlingsnämnd därför slutresultatet till 5–0 i matchen Bodens HF–Piteå HC 2021-10-22 19.00 i ATG Hockeyettan Norra.

Enligt §5:11 i SIF:s Tävlingsbestämmelser tredje stycket kan förening vid uteslutning ur tävling bli skyldig att ersätta andra lag i tävlingen för eventuella kostnader. Eftersom det inte beslutats om uteslutning så tar tävlingsnämnden inte upp Bodens yrkande om ersättning till prövning.

§ 5:11, tredje stycket: Förening kan uteslutas ur tävlingen och kan då bli skyldig att ersätta andra lag i tävlingen för eventuella kostnader.

***

Vad som händer med kommande hemmamatcher för Boden och KHK?

Nybro aviserar att de kommer åka till Karlskrona och spela fredag 5 november. 

Östersund har meddelat att de kommer till spel i Björknäshallen lördag 6 november.

Sundsvall kommer dock inte åka till Boden 7 november. 

– Vi har begärt att matchen ska skjutas fram tills Boden uppfyller tävlingsbestämmelserna. Vi spelar inte, Boden har sagt nej till det och då blir det ingen match. Då får förbundet behandla det som ett tävlingsärende, säger ordförande Magnus Svensson till Sundsvalls Tidning.

ST: I praktiken en bojkott?

– Aa, fast Boden kan ju själv välja om de vill följa de tävlingsbestämmelser som finns eller inte. Boden har också ett val att göra. Om de vill följa bestämmelserna så spelar vi ju.

Han räknar också med att Sundsvall kommer att förlora matchen med 0–5.

– Det är ju inte roligt naturligtvis. Men den här frågan har varit uppe under lång tid och Boden har konsekvent bestämt att inte följa tävlingsbestämmelserna. Eftersom förbundet inte tar tag i frågan så kommer vi till slut till den här situationen då vi måste sätta ner foten. Vi tycker att det är oacceptabelt att vi ska drabbas negativt ekonomiskt av Bodens agerande och att de bara får fortsätta på det sättet, säger Svensson till ST.

FAKTA: DETTA HAR HÄNT

Lördagen 10 oktober skulle Örnsköldsvik möta Boden. Men de kom aldrig till spel i Björknäshallen.

Bakgrunden till detta är en lång och komplex historia. 

I korthet handlar det om att klubbarna i ATG Hockeyettan har ett gemensamt avtal, där de sålt bild- och ljudrättigheterna för alla matcher.

Boden har skrivit på avtalet (det gjorde de redan i augusti 2018 och det är också fastställt i skiljedomstol 5 november 2020) men har ändå valt att bryta mot avtalet och sända sina matcher via egen plattform och inte via den gemensamma plattformen StayLive, där 38 andra klubbarna sänder sina matcher.

Klubbarna gick här ut gemensamt och beslutade sig för att – så länge inte Boden sänder matcherna via den gemensamma plattformen – via SIF begära att matcherna flyttas.

Karlskrona HK har inte skrivit på något samarbets- och upplåtelseavtal för säsongen 21/22 och övriga klubbarna ansåg därför att KHK inte efterlever och följer ligaorganisationens stadgar som är fastställda i demokratisk ordning på ett årsmöte. 

Därför begärde klubbarna i södra serien också att deras bortamatcher i Karlskrona skulle flyttas.

Totalt flyttades fyra matcher fram: 

Boden-Övik, Boden-Kalix, KHK-Mörrum, KHK-Vimmerby (här döms alltså KHK och Boden som segrare med 5-0).

***

Torsdagen 21 oktober meddelade Svenska Ishockeyförbundet att matcherna från detta datum ska spelas och att ”tävlingsnämnden kan fastställa resultatet till 5-0 och/eller beslut om andra åtgärder om förening uteblir från match” .

Men majoriteten av klubbarna i Hockeyettan stod på sig och tycker att sakfrågan är oförändad och att Boden och Karlskrona inte följer de avtal som finns i tävlingsbestämmelserna. 

Det fick till följd att även Boden-Piteå och KHK-Dalen flyttades fram (och de matcherna slutar nu alltså 5–0).

Några av klubbarna i ligan tycker dock att SIF:s besked 21 oktober gör att de måste genomföra bortamatcherna mot Boden och KHK.

Uttalande från Hockeyettans styrelse:  Det är en fundamentsfråga och handlar om solidaritet