Bergström, Crus Rydberg, Söderlund, Skladnichenko, Paulsson, Liljendahl och Fröland – alla med på listan.

Ranking – ligans bästa spelare * Experten om sin lista: ”Gigantiska förväntningar på sig* Här är topp tio

Vilka är ligans 50 bästa spelare?

Experten Mikael Mjörnberg har gjort sin ranking. 

Här är hans topplista säsongen 22/23. 

– Det är klart att det finns en risk att han är för hajpad, säger han om nummer ett.

STÖTTA DIN KLUBB I LIGAN – KÖP ABONNEMANG HÄR

 

Frilansjournalisten Mikael Mjörnberg, 40, har bevakat Hockeyettan i över tio år  och levererar listor och krönikor med jämna mellanrum till bland annat Sportbladet och sedan denna vecka utser han också Veckans Lag här på hockeyettan.se.

Men det här ska handla om den lista på de 50 bästa spelarna som han gjorde för Sportbladet sista veckan i augusti. 

* Hur mycket jobb är det med en sån här lista? Det finns ju nästan 1000 spelare att välja på.

– Det är klart att det är mycket jobb. Topparna är ofta ganska givna, spetsspelarna står ut, men lite längre ner där är det många kantbollar. Det blir lite tycke och smak för utanför topp 30 finns det ju mängder av spelare som skulle kunna platsa. Jag brukar använda betygsättningen som jag gör till bilagan Hela Sveriges Hockeybibel som grund och sen jobba och fundera utifrån den.

* Du hade Alexander Bergström som etta över bästa värvningarna på en annan lista – och han toppar även den här. Finns det nån risk att han är för hajpad? Hur tycker du han sett ut hittills?

– Det är klart att det finns en risk att han är för hajpad. Speciellt som det genom åren har visat sig att det är ganska svårt att kliva in från spel på högre nivå och omedelbart lyckas i Hockeyettan. Hockeyn som spelas skiljer sig ganska markant, det är brist på struktur och skillade spelare brukar beklaga sig över att det kommer spelare där det inte ska komma spelare, till exempel. Sannolikheten är nog ganska stor att Bergström inte kommer se lika bra ut som publiken förväntar sig eftersom han har så gigantiska förväntningar på sig. Men han kommer tillföra väldigt mycket till Karlskrona utöver det sportsliga, sådant där som inte nödvändigtvis syns för den generella publiken. Han kommer vara oerhört nyttig och har blixtrat till och visat sin klass då och då under försäsongen.

* Du lämnade listan till Sportbladet redan i mitten på augusti och det har hänt en hel del sen dess. Av de sena ”spelarna in” i ligan – är det nån som borde vara med om du får chansen att lyfta fram nån här och nu?

– Henrik Rommels sena intåg i Segeltorp är onekligen spännande. Vi snackar om en spelare som dundrade in 50 poäng i fjolårets seriespel och har synnerligen beprövad allsvensk erfarenhet. Att han ska spela med ”Torpet” är smått utopiskt, även om vi väl får se hur länge det varar. Visar han sig vara i form finns nog en överhängande risk att någon annan nyper honom redan vid jul.

* Du har ju bevakat Hockeyettan i drygt tio års tid. Hur stark är ligan 22/23 jämfört med tidigare säsonger? 

– Det är svårt att jämföra säsong för säsong och det är förstås en klyscha som rapas varje år att ”i år är ligan starkare än på länge”, men det känns spännande. Det var länge sedan vi hade så många riktigt starka storsatsningar, jag tänker då på gäng som Nybro, Troja, Karlskrona, Kalmar, Hudiksvall, Väsby och så vidare som gått all-in. Årets topp bör vara urstark. Men samtidigt ser botten ganska gråmelerat svag ut på sina håll. Det kommer bli en bra säsong, kul att dess historia äntligen ska börja skrivas när det nu är igång.

Text: PeO Larsson

Mikael Mjörnberg rankar ligan bästa spelare.

LÄS MER/ARKIV: 50 bästa spelarna 21/22

LIGAN BÄSTA SPLEARE – HÄR ÄR TOPP 10, ENLIGT MJÖRNBERG: 

10. Adam Persson, forward, Nybro

9. Tobias Liljendahl, forward, Väsby

8. Victor Crus Rydberg, forward, Kalmar

7. Lukas Söderlund, forward, Surahammar

6. Filip Cruseman, forward, Karlskrona

5. Dennis Fröland, back, Troja-Ljungby

4. Marcus Paulsson, forward, Mörrum

3. Nikolai Skladnichenko, forward, Nybro

2. Joakim Hillding, forward, Troja-Ljungby 

1. Alexander Bergström, forward, Karlskrona

LÄS MER: HELA LISTAN & KOMMENTARER OM ALLA SPELARE (PLUS-INLÅST)

Experten rankar bästa värvningarna i ligan — här berättar Mjörnberg om sin lista * De är med på topp tio