Jesper Lindén (Mariestad), Vimmerby och Filip Cruseman (KHK) – alla vinnare på onsdagen. FOTO: ERIK KRUSE, LEIF HELLERIN

Resultat 8 mars – så gick det i kvartsfinal 2 * De har 2–0 i matcher * Hjälte i femte perioden * Lindén gjorde fem poäng i kross * Äkta hattrick av Hammers-forward

Då är vi i gång med play off på allvar.

Onsdagen bjöd på åtta heta matcher i kvartsfinalspelet – och några lag har nu 2–0 i matchserien.

Så gick det i Hockeyettans slutspel onsdag 8 mars.

* Expressen sänder också hela slutspelet – se  matcherna HÄR!

här gick det i kvartsfinal nummer ett på tisdagen.

I kväl, onsdag,  var det returer.

Kort om matcherna:

* KHK:s tränare Magnus Sundquist var irriterad efter tisdagens förlust på ön.

– Det är inte acceptabelt. Vi har förberett oss i en vecka … och så detta. Jag är så förbannad och jag känner att jag får vakta min tunga, sa han till Blekingesport efter förlusten.

Hur KHK reagerade på det?

Genom att vinna match två på Gotland med 4–2 – och det var en rutinerad hemvändare som gick i bräschen för detta. Filip Cruseman, 32, gjorde tre poäng och nu är KHK inne i den här matchserien på allvar.

Nu vänder serien till Blekinge och två raka matcher i NKT Arena.

* Tuff batalj i norr mellan Piteå och Kalix på tisdagen – nio spelare satt utvisade samtidigt! – vilket fick till följd att Libor Machan (Piteå) och Nick Leyer (Kalix) straffades med två matchers avstängning.

De var alltså inte med på isen i rond två i kväll.

Tätt, tuff och jämt även i kväll och ett avgörande först i sudden. Backveteranen Fredrik Bergdahl, 31, avgjorde i sudden och nu har Piteå med sig 2–0 inför lördagens fajt i Kalix. Är det över redan då?

Fredrik Bergdahl, Piteå. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

* Mariestad följde upp tisdagens seger (4–1) med att ta en ny, ännu mer bekväm vinst mot Borlänge: klara 7–1 den här gången. Och namnet i Mariehus Arena den här kvällen var tveklöst Jesper Lindén, 24, forwarden som varit BoIS kanske genomgående bäste spelare den här säsongen. Lindén gjorde fem poäng och nu har BoIS 2–0 i matcher och i alla fall ena skridskon i semifinal.

Jesper Lindén, Mariestad. FOTO: ERIK KRUSE

* Snabb revansch för Hanviken, som kvitterade till 1–1 i matcher mot Sundsvall via en seger i Tyresö ishall efter stor dramatik. Sundsvall hämtade nämligen upp 2–4 till 4–4 i slutminuterna och tog fajten till overtime. Där blev Gabriel Åhs, 20, lite oväntad matchvinnare för hemmalaget när han med sitt andra mål för säsongen prickade in 5–4 efter 71.08.

Noterbart här: David Karlström gjorde första målet för THH sen han kom tillbaka till klubben på strax innan transferfönstret stängde.

* Halmstad kom snabbt tillbaka efter förlusten i slutminuten på tisdagen – och tog en tämligen bekväm seger mot Strömsbro i match två i Testebo. Hammers Hugo Johansson svarade för ett äkta hattrick när han smällde in 3–0, 4–0 och 5–0 och nu väntar två matcher i Halmstad Arena (lördag och söndag).

Ni har väl inte missat detta? Detta visste du inte om spelarna i Halmstad – lagkamraterna berättar om sina polare.

Hugo Johansson, Halmstad. FOTO: LEIF HELLERIN

* Är Vimmerby på väg att slå ut Dalen i tre raka? Frågan är befogad efter andra raka segern i Smedjehov (5–3 den här gången, avgörandet i tom kasse av Hugo Ollila).

Adam Bäckstrand (1+2) hade en klubba med i de tre första målen och nu väntar två raka hemmamatcher för VH. Avgör de matchserien då?

Adam Bäckstrand, Vimmerby. FOTO: ERIK KRUSE

* Troja-Ljungby – där Henrik Rommel gjorde ett läckert Zorro-mål på tisdagen (se klipp här)  – är på väg mot semifinal. De vann även match två mot Nyköping sedan Lukas Macklin visat vägen med både 1–0 och 2–0 med två snabba mål på fyra minuter i början på andra perioden. 6–1 till slut och nu har Troja 12–2 på två fajter mot NSK. Lutar väl åt att den här serien är över på lördag kväll, va?

* Borås var på väg mot en knall i Boden, hade 3–0 redan efter 16 minuter och 5–3-ledning med sig långt in i tredje perioden. Men två mål på 17 sekunder (4–5 av Felix Dahlroth och 5–5 via Robin Höglund) i slutet tog Boden tillbaka och matchen till overtime.

Första perioden mållös och det dröjde ändå fram till 82.32 – strax efter klockan 22.30 – som vi fick ett avgörande här.

Och det var Boden och egna produkten Alexander Wallin, 21, som fick sista ordet. Hans 6–5-mål betyder att Boden nu har 2–0 i matcher inför resan ned till Borås.

KVARTSFINAL 2:5

Troja-Ljungby-Nyköping 6–1 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

* 2–0 till Troja-Ljungby

Piteå-Kalix 3–2 (förlängning) – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

* 2–0 till Piteå

Mariestad-Borlänge 7–1 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

* 2–0 till Mariestad

Hanviken-Sundsvall 5–4 (förlängning) – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

* 1–1 i matchserien.

Dalen-Vimmerby 3–5 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

* 2–0 till Vimmerby

Strömsbro-Halmstad 2–5 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Visby Roma-Karlskrona 2–4 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Boden-Borås 6–5 (förlängning) – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

* 2–0 till Boden

***

Kommande matcher? På lördag, då kvällens bortalag spelar hemma.

MATCHFAKTA & LINEUP – klicka här!

STÖTTA DIN KLUBB I LIGAN – KÖP ABONNEMANG HÄR

***

Problem med sändningen eller övriga frågor?

Mejla: [email protected]

* FAKTA: SLUTSPELET I HOCKEYETTAN 2023

* Kvartsfinaler:

Speldatum: 7, 8, 11, 12, 15 mars.

* Semifinaler:

Valet sker torsdag 16 mars klockan 12.00 och sänds live på Hockeyettan Play.

Speldatum: 18, 19, 22, 23, 26 mars.

I semifinalspelet deltar tolv lag, lag 1–2 från Allettan norra och södra (Väsby och Hudiksvall från norra Allettan, Kalmar och Nybro från den södra) samt de åtta segrarna från kvartsfinalerna.

Valet, som avgörs torsdag 16 mars klockan 12.00,  sker enligt samma mall som i kvartsfinalerna. De sex högst rankade lagen väljer bland de sex lägst rankade.

Semifinalerna inleds lördag 18 mars, också i bästa av fem, och avslutas söndag 26 mars (om det blir fem matcher). Högst rankade lag spelar h-h-b-b-h.

De sex vinnarna till kvalserien.

* Kvalserien till HockeyAllsvenskan:

Preliminära speldatum: Mars: 30. April: 1, 4, 6, 10, 13, 15, 18, 20, 22.

Sex lag deltar, tio matcher och serieettan går upp i HockeyAllsvenskan 23/24.

Drömmål av Henrik Rommel * Troja-forwarden om fräckisen: ”Jag hann se att det blev ett jäkligt bra läge” * Se Zorro-målet här!