Dick Axelsson i Väsbys tröja – och i Brödernas mössa. FOTO: ERIK KRUSE & CASPER NORDQVIST/EXPRESSEN

”Tycker inte deras intåg är kontroversiellt” * Axelsson försvarar kritiserade samarbetet * Därför föll han för locktonerna

Dick Axelsson värvades in till Väsby – med hjälp av sina barndomsvänner i Brödernas.

Nu berättar han själv om det kritiserade samarbetet.

– Jag tycker inte deras intåg är kontroversiellt med tanke på att vi har den här fina 51-procentsregeln som alla tjatar om hela tiden, säger hockeyprofilen till Expressen.

* Expressen sänder också hela slutspelet – köp matcherna HÄR!

 

Förre storstjärnan Dick Axelsson, 35, nöjde sig med spel i division tre i höstas och vintras, men blev ligans stora silly season-bomb dagarna efter att det blev officiellt att Brödernas och Väsby ingår ett samarbete från säsongen 23/24.

Då skrevs ”Dicken” över till Hockeyettan-klubben som nu är med i kvalserien (4–1 i första matchen mot Piteå) och har tydliga allsvenska ambitioner.

Hockey-Sverige riktade hård kritik mot samarbetet – det officiella namnet nästa säsong blir ju Brödernas Väsby IK HK  – och Väsby blev kallat plast, smuts och köpelag.

– Det är mest utifrån och på sociala medier och att media driver det till att folk i Väsby rasar. Det är helt fel! Våra egna och de som betyder något för oss är positiva och ser fram emot det här. Vi går en spännande framtid till mötes och det känner man verkligen i luften bland medlemmar, sponsorer och supportrar, sa sportchefen Tom Tärnström till hockeyettan.se i en intervju i slutet av februari.

Dick Axelsson själv ser heller inget problem i att Brödernas nu ”köpt” sig en plats högre upp i seriesystemet.

– Nej, jag tycker inte deras intåg är kontroversiellt med tanke på att vi har den här fina 51-procentsregeln som alla tjatar om hela tiden. Jag ser det som ett otroligt bra sätt att hjälpa till på. Väsby vill vara en större klubb än vad de är i i dag så det är ett fantastiskt initiativ av Brödernas tycker jag, sa han i en lång intervju i Expressen för ett par veckor sedan.

* Expressen: Hade du någon roll i att klubben gick in i Väsby med tanke på att du nu spelar här?

– Nej, absolut inte utan jag är barndomspolare med bröderna Wiklander (hamburgarkedjans ägare) och väldigt god vän till Michael Wallén (delägare). Så det är tjänster och gentjänster. När polare frågar tackar man inte nej. Sedan hade jag inte stått här om det inte vore för Brödernas, för jag har ingen koppling till Väsby på det sättet.

Sportsligt har Dick Axelsson, som gjorde tolv säsonger i SHL och spelade två VM och ett OS för Tre Kronor, svarat för fem poäng på fem  matcher i slutspelet i Hockeyettan.

Det var kärleken till hockeyn som tog honom tillbaka till den lite större scenen, men oavsett om han spelar vidare eller inte vill han vara med i den nya satsningen.

– Det är svårt att vara ifrån det man älskar, det vill säga hockeyn. Så jag hoppas kunna vara med och hjälpa till härute med ungdomsverksamheten, hockeygymnasium eller något sådant. Jag vill hjälpa till att göra Väsby till en större klubb, säger han till Expressen.

RESULTAT KVALSERIEN TORSDAG 30 MARS:

Väsby-Piteå 4–1 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Hudiksvall-Nybro 3–1 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Kalmar-Troja-Ljungby 3–2 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Aktuell tabell – klicka här!

RESULTAT KVALSERIEN LÖRDAG 1 APRIL:

Piteå-Hudiksvall 2-4 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Nybro-Kalmar 3-0 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Troja-Ljungby-Väsby 4-2 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Aktuell tabell – klicka här!

Tisdag 4 april: Hudiksvall-Kalmar, Piteå-Troja-Ljungby, Väsby-Nybro.

KVALSERIEN TILL HOCKEYALLSVENSKAN – HELA SPELSCHEMAT HÄR!

Sex lag deltar, tio matcher och serieettan går upp i HockeyAllsvenskan 23/24.

”De går upp i HockeyAllsvenskan” * Superenkät inför kvalserien – 50 spelare & ledare svarar * Det laget HOPPAS de går upp * Han blir MVP

* LÄS MER: Expressen sänder HELA slutspelet i Hockeyettan – länk till sändningarna här nedan!