Ordförandebrev ifrån Stefan Bengtsson

Återblick på fem händelserika år – och en titt framåt

Som framgår av valberedningens förslag har jag avböjt omval vid Huddinge Hockeys årsmöte imorgon. Tyvärr kan jag inte heller delta i årsmötet p g a en akut skada på vår fritidsfastighet och jag måste resa dit redan tisdag morgon. Jag hade tänkt hålla ordförandens traditionella inledningsanförande på årsmötet, men får nu lämna mitt ”testamente” på detta sätt istället.

När jag 2018 fick frågan om att bli ordförande tänkte jag inte att det skulle bli för så lång tid som fem år. Klubben var då i en situation att nästan hela styrelsen beslöt sig för att avgå och jag tackade ja eftersom Huddinge Hockey är klubben i mitt hjärta sedan decennier. Jag satt i styrelsen sju år kring sekelskiftet och har sett nästan varenda A-lagsmatch och massor av J20, J18 och U16-matcher sedan slutet av 80-talet.

Valberedningen kommer nu nominera Kamilla Dahl till ny ordförande – ett utmärkt val! Kamilla har gjort ett kanonjobb i styrelsen liksom i flera olika arbetsgrupper. Hon har varit drivande i Hemmaplansmodellen, Kommunikationsgruppen inkl. sociala medier och hemsidor, ansvarade för Styrdokument för föräldrar och ledare och kan klubben utan och innan. Kamilla är lugn och klok, ställer alltid upp, jobbar snabbt och effektivt och tar ansvar. Så lägg din röst på Kamilla!

Åren som gått
Men innan jag tackar för mig vill jag göra en kort summering av åren som gått. Jag är stolt över det sätt på vilket styrelsen och våra medarbetare fört klubben igenom några svåra år utan att ekonomin raserats eller verksamheten skadats allvarligt. Tvärtom har klubbens egna kapital ökat, bl a tack vare besparingar på mer än en miljon kronor i återvunnen moms genom bolagiseringen, nyemission på 600 000 kr i Huddinge Hockey AB, och på senare tid genom NHL-ersättningen för Liam Öhgren. Vi har också förhandlat fram en rejäl ”krockkudde” i form av en större checkkredit hos Svenska Handelsbanken i Huddinge. Det är ovanligt att idrottsföreningar har sådant förtroende hos banker idag och utan dessa kapitaltillskott och kreditutrymme hade klubbens ekonomiska läge varit mycket tuffare.

Pandemin
Inför mitt första år som ordförande 2018/2019 hade årsmötet redan beslutat om verksamhetsplan och budget som vi skulle genomföra. En viktig uppgift var att förhandla fram ett nytt femårigt avtal på materialsidan och vi valde att förlänga med CCM och Länna Sport. Pensionsavgång och annan personalomsättning på kansliet gjorde att styrelsen fick bidra mycket i det operativa arbetet och det accentuerades under pandemin, då vi tvingades deltidspermittera flera medarbetare p g a inställda aktiviteter, ingen publik osv.

Tillsammans med vår ekonomiansvarige Göran Ellingberg jobbade jag med att dra in pengar till klubben under pandemin via de statliga stöden. Ingen jämförbar klubb fick så mycket stöd som Huddinge Hockey från RF och Svenska Ishockeyförbundet. Klubben fick också betydande belopp genom Hockeyettans framgångsrika lobbyarbete, vilket till stor del var Sonny Lundwalls förtjänst. Sonny var konsult till Hockeyettan innan han förra året gjorde come-back i styrelsen. Efter många års förtjänstfullt arbete i klubben, Hockeyallsvenskan och uppdrag i hockeyförbundet, är Sonny känd och respekterad i hela Hockey-Sverige och ett fint bevis på det kommer att offentliggöras på årsmötet…

Jag och min familj har också stöttat klubben via direkta ekonomiska bidrag, privat och via företag tillsammans med Sonny. Vi har gemensamt tillfört 750 000 kr tillklubben under de senaste fyra åren, dels genom ett rättighetsavtal 2019 på 400 000 kr som gav klubben möjlighet att införskaffa den nya storbildsskärmen, dels genom sammanlagt 350 000 kr i nyemissionen.”Avkastningen” är glädjen att se våra lag i aktion.

Sponsring
Jag vill också kommentera HEBA-avtalet som gav klubben totalt 200 000 kr under fyra år. Via en gammal vän vars son spelat i våra juniorlag, fick jag kontakt med VD på HEBA och förhandlade fram avtalet direkt med honom. Det har ibland ställts frågor hur medlen använts och jag vill betona att klubben i alla avseenden följt det avtal som tecknades. Som alla andra intäkter har dessa precis som NHL-ersättningen, återvunnen moms, sponsorintäkter, bonus från leverantörer, träningsavgifter, kommunala och statliga stöd m mgått till klubbens gemensamma kassa, varifrån all verksamhet måste betalas. Inga intäkter är öronmärkta, intäkterna ska betala löner, arbetsgivaravgifter, skatter, leverantörsfakturor för material, bussresor, varor till serveringen, hallhyror, förbundsavgifter, kontorskostnader osv.

Vi har utbetalningar på ca en miljon kronor varje månad och likviditeten påverkas starkt av när olika kostnader och intäkter inträffar. För att få en korrekt bild av det ekonomiska läget kan man därför inte bara titta på kassan och bankkontot, utan också lagervärden, kundfordringar vs. leverantörsskulder m m. Det framgår av det egna kapitalet i balansräkningen, som visar att vi nu klarar de skärpta elitlicenskraven med god marginalGöran Ellingberg, som nu också lämnar styrelsen, har moderniserat, digitaliserat och strukturerat upp klubbens ekonomi och bokföring och han har gjort det till en kostnad för klubben som ligger långt under vad det normalt skulle kosta.

Framtida utmaningar
Men klubben har också stora utmaningar. Vi är i ett läge där vi behöver fokusera både på kortsiktiga kostnader och intäkter, och på de långsiktiga strukturella problem som Huddinge Hockey möter. Det senaste året har vi alla drabbats av en inflation på över 10% som ingen kunde förutse när förra budgeten gjordes. Materialkostnaderna har ökat långt mer och kommer fortsätta stiga. Det talas om prisökningar på 20%. Vi har högre fasta kostnader för personal än våra grannklubbar, men vår bemanning och vår verksamhet är resultatet av den verksamhetsplan som årsmötet beslutar om och den ambitionsnivå som klubben har. På kostnadssidan har vi följt den budget som förra årsmötet fastställde. Men klubbens stora utmaningar framöver är inte kostnadernautan intäkterna och jag vill peka på några strategiskafrågor framöver:

 

Pandemin har inneburit ett stort bortfall av kommersiella intäkter och de statliga stöden har upphört. Det har visat sig mycket svårt att öka intäkterna efter pandemin. Hur kan du bidra till att vända trenden?
Huddinges näringslivsstruktur är inte gynnsam då kommunen saknar större företag med lokalt ansvar. Handel utgör en stor del av näringslivet och där fattas besluten långt ifrån Björkängshallen. Den försämrade konjunkturen inom handel och bygg har inneburit minskade intäkter för klubben. Var finns de nya intäkter vi behöver?
Huddinge kommun bidrar inte ekonomiskt via sponsring till skillnad mot konkurrerande klubbar i andra kommuner. Hur ska vi göra för att förståelse hos kommunledning och politiker för det stora värde som Huddinge Hockeys verksamhet både på ungdoms- och elitnivå ger till kommunen och dess medborgare och få dem att stötta oss ekonomiskt?
Relationen till små och medelstora företag är vår styrka och sådana finns det många i närområdet (tack alla ni som stöttar oss!) men hur får vi fler att associera sig med vår klubb, med vårt varumärke Huddinge Hockey?
Svårigheten att skapa klubbkänsla har vi gemensamt med andra förortsklubbar som har samma utmaningar som vi när det gäller att bygga en större supporterbas. Den gångna säsongen ökade publiken på A-lagets matcher, trots de svaga sportsliga resultaten, tack vare ökad kommunikation och aktiviteter i samband med matcherna, men intäkterna minskade då en stor del av den nytillkommande publiken var medlemmar med fri entré. Det är dock långsiktigt bra och viktigt att vi bygger klubbkänslan från grunden. Hur får vi mer betalande publik?
En trend sedan många år är att enskilda lag blir ”en förening i föreningen”. Det är direkt skadligt för klubben och vi måste alla förenas i ”en hel förening”. I en motion till årsmötet finns rakt motsatta förslag; att varje lag skall vara självbärande. Som framgår av styrelsens yttrande är det orealistiskt. Det skulle till slut kunna spräckaföreningen och fördärva det som byggts upp inom vår elitverksamhet. A-laget ska åter kunna bli en lönsam verksamhet inom något år, men att J18 och J20 skulle kunna finansiera sig själva vid spel i högsta nationella serierna är helt omöjligt. Därför måste alla, även i de yngre lagen, vara beredda att dela alla kostnader. Dels för att senare kunna dra nytta av en väl fungerande elitverksamhet, få en plats i hockeygymnasiet osv, men också av lojalitet med sin klubb, för att kunna vara stolt över alla våra lag. Hur blir vi ”en hel förening” igen?
Kraven på service från medlemmarna gör att serveringen har svårt att nå kostnadstäckning, en verksamhet som annars borde ge hyggliga överskott. Inför det kommande året bör styrelsen och ledningen se över hur kostnadsnivån kan sänkas och försäljningen effektiviseras. Kan det bli aktuellt med dagsverken från medlemmar/föräldrar som i många andra klubbar?
Avtalet med CCM och Länna Sport upphör efter denna säsong och förhandlingar med olika leverantörer kring ett nytt avtal behöver starta under hösten. Vi har ett bra avtal med våra uppskattade partners, men måste ändå jobba för att klubben ska få ännu bättre villkor. Hur gör vi för att den höga inflationen inte leder till ytterligare drastiskt höjda materialkostnader?
Vi måste våga ta höjd för att inflationen fortsätter. Jag och Sonny har därför föreslagit en KPI-justering i samband med andra debiteringen av träningsavgifter i höst, om prisökningarna visar sig bli högre än vi räknar med idag. Kan vi få medlemmarnas stöd för en sådan lösning?


Val
et av ny styrelse
Valberedningens förslag till ordförande och ledamöter kommer ställas mot andra förslag och det är en grundläggande del i föreningsdemokratin. Alla i en styrelse är skyldiga att jobba mot ett gemensamt mål och hedra de beslut som fattas, även om man kan ha en annan åsikt i en enskild fråga. Samtidigt är det viktigt att olika ståndpunkter är representerade. Därför bör styrelsen inte bestå av bara ordförande och fyra ledamöter som en motion föreslår.

Valberedningen har nominerat Kamilla Dahl som ny ordförande. Kamilla har en lämplig bakgrund både inom och utanför klubben och hon har de personliga egenskaper som behövs för att driva föreningen framåt och samla alla i ”en hel förening”. Jag hoppas därför att årsmötet ger Kamilla sitt fulla stöd. Jag utgår också ifrån att årsmötet hedrar det val som medlemmarna vid förra årsmötet gjorde. Att minska styrelsen till nära hälften och i förtid avsätta hårt arbetande ledamöter som t ex Sonny Lundwall, Ulf Gresté och Kamilla Dahl, som alla har ett år kvar på sitt mandat, vore ett stort misstag. Alla behövs om vi skall vända trenden och bli starkare i allt från Hockeyskolan till vårt representationslag.

Årsmötet
Årsmötet på tisdag är viktigare än på många år och motionerna visar att det finns meningsskiljaktigheter. Jag ber alla att åka till kansliet och hämta motionernamed styrelsens svar, budget, bokslut och övriga dokument. Läs och fundera så att du verkligen vet vad du vill rösta på. Om du inte kan gå själv, lämna gärna fullmakt till en annan röstberättigad medlem. Det går utmärkt att mejla sin fullmakt genom att skriva till [email protected] Glöm inte skriva ditt namn, mejladress, telefon och namnet på den som företräder dig på fullmakten.

Heja Huddinge, tack för mig och lycka till!
Stefan Bengtsson                                     Avgående ordförande i Huddinge Hockey