Forsberg, Pantzare, Crus Rydberg, Liljendahl, Fröland, Sandberg, Svensson och Lindén – alla med på topp tio. FOTO: ERIK KRUSE, LEIF HELLERIN, SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

Ranking – ligans bästa spelare 23/24 * Experten: ”Hockeyettan är sprängfylld av skickliga spelare” * Här är topp tio

Hockeyettans 50 bästa spelare säsongen 23/24?

Experten Mikael Mjörnberg gjorde inför premiären en maffig lista i Sportbladet.

Här är namnen som hamnade på topp tio. 

– Det är klart att det var ganska stor konkurrens, men utifrån den spelarbank som fanns att reflektera över där och då skulle jag nog ändå vilja påstå att det kändes ganska givet, säger han om nummer ett.

STÖTTA DIN KLUBB  * 500 kr till ditt lag för varje årsabonnemang

 

Frilansjournalisten Mikael Mjörnberg, 41, har bevakat Hockeyettan i över tio år och leverar varje måndag Veckans Lag här.

Han gör också listor till bland annat Sportbladet och inför premiären för några veckor sedan gav han sig på det tuffa uppdraget att utse ligans 50 bästa spelare i Hockeyettan 23/24.

Vi tog ett snack med Mjörnberg om det, så här några veckor in på seriespelet. 

* Det finns ju nästan 1000 spelare i ligan att välja på i ligan – hur tufft är det att välja ut de 50 bästa?

– Det är ju i stort sett ett omöjligt uppdrag. Hockeyettan är sprängfylld av skickliga spelare och kriterierna man kan välja utifrån väldigt varierande. Dagsform, meritlista, senaste säsongens insats och poängskörd, hur viktig spelaren är för sitt respektive lag? Man kan angripa uppdraget på så många olika sätt, jag försöker få till en liten mix av det mesta och toppa med lite personlig smak. Förhoppningsvis landar det någorlunda nära sanningen.

* Hur många var med på din brutto-lista innan du började stryka namn?

– Minst det dubbla. Det är verkligen en kill your darlings-process och då missar jag säkerligen dessutom ett koppel av spelare som skulle kunna aspirera på att vara med. Listan i slutet av säsongen brukar se väldigt annorlunda ut mot den som görs inför, när vi har fått se en massa häftiga genombrott och spelare som klivit fram och lyft sig en nivå.

* Efter din deadline till Sportbladet har det ju dansat in ett par toppnamn till – Emil Öhrwall, Joachim Rohdin, Daniel Gunnarsson och Sebastian Harila för att nämna några. Hade dom platsat på din 50-lista om dom presenterats tidigare?

– Joachim Rohdin dansade faktiskt in exakt på deadline, men under sådana omständigheter att det var svårt att avgöra om hans deltagande var tänkt på längre sikt eller bara som en ”kul grej” i samband med premiären. Därför lämnades han utanför och med facit i hand var ju det rätt i och med att han lämnar redan efter fem matcher. Så som han har levererat i inledningen av säsongen är det tydligt att han är på en helt annan nivå och skulle han ha spelat en hel säsong är det en spelare som ska vara uppe i toppen på en sån här lista. Emil Öhrwall hade självklart också kvalat in, det blir spännande att se vad han kan åstadkomma i Kristianstad.

* Känner du nu, med lite distans och ett par veckor in i seriespelet, att du glömt bort någon annan?

– Nej. Vem som är bäst och vilka som platsar på listor är ständigt föränderligt och en topp 50 lista är en ögonblicksbild över hur det såg ut vid ett specifikt tillfälle. I det här fallet inför säsongen. När jag sätter punkt är det en tydlig punkt och sen tänker jag inte så mycket mer på den. Sen gäller det att vara helt öppen igen inför nästa lista, då är det läge att reflektera över vad som hänt sedan sist.

* Till sist: du hade ju Fredrik Forsberg som etta när du här hos oss listade de 25 bästa värvningarna inför 23/24 – och han toppar även här. Hur givet var det att utse honom till bäste spelaren?

– Det är klart att det var ganska stor konkurrens, men utifrån den spelarbank som fanns att reflektera över där och då skulle jag nog ändå vilja påstå att det kändes ganska givet. Hans meritlista i kombination med spetsegenskaper och det faktum att han känner Hockeyettan sedan tidigare, vilket inte ska underskattas, är ett paket som gör honom riktigt, riktigt vass på nivån.

Mikael Mjörnberg rankar ligan bästa spelare.

LÄS MER/ARKIV: 50 bästa spelarna 22/23

LÄS MER/ARKIV: 50 bästa spelarna 21/22

LIGAN BÄSTA SPELARE – HÄR ÄR TOPP 10, ENLIGT MJÖRNBERG:

Korta och nedbantade kommentarer om topp tre.

10. Emil Lindblom, forward, Boden

9. Tobias Sandberg, målvakt, Mariestad

8. Robin Dahse, forward, Halmstad

7. Dennis Fröland, back, Troja-Ljungby

6. Isak Pantzare, back, Boden

5. Dennis Svensson, forward, Kristianstad 

4. Victor Crus Rydberg, forward, Karlskrona

3. Tobias Liljendahl, forward, Brödernas/Väsby

”Forwarden är tämligen allround på nivån och har naturligtvis tagit klivet ner i ettan flera säsonger förtidigt. Han har precis allt för att spela i Hockeyallsvenskan, men Brödernas/Väsby kan så klart inte mer än tacka och ta emot”.

2. Jesper Lindén, forward, Mariestad

”25-åringen har ägnat fem raka säsonger åt att varva Hockeyettan och visa att han har precis hela paketet. Han kan passa, han har ett fint skott, en näsa för att hitta nätet och han kan utöver det bli riktigt grinig och spela tufft”.

1. Fredrik Forsberg, forward, Brödernas/Väsby

”Kan några enkla puckar i säsongsinledningen få självförtroendet att blomstra är Fredrik Forsberg en spelare god för att vinna poäng- och målligan. En värvning som också fungerar som häftig symbol för den storsatsning Brödernas/Väsby gör den här säsongen”.

LÄS MER: HELA LISTAN & KOMMENTARER OM ALLA SPELARE (PLUS-INLÅST)

Veckans Lag i Hockeyettan * ”Framstår som en väldigt klok värvning” * Här är experten Mikael Mjörnbergs val vecka 41 – kommentarer om alla spelare