Möt Nyköpings målvakt Daniel Fahlström i serien ”15 frågor”. FOTO: LASSE JANSSON/ERIK KRUSE

15 frågor till Nyköpings målvakt Daniel Fahlström * Svåraste spelaren att möta * Ligans bäste målvakt * Favoritdomaren * Drömvärvningen

Han debuterade i serien för över tio år sedan och har de senaste säsongerna rankats som en av ligans bästa målvakter.

Daniel Fahlström, 28, drömmer fortfarande om en allsvensk chans, men här och nu är det Hockeyettan som gäller.

Här får ni lära känna Nyköpings målvakt lite närmare.

STÖTTA DIN KLUBB  * 500 kr till ditt lag för varje årsabonnemang

 

Daniel Fahlström har lilla Trångsunds IF som moderklubb, men valde att flytta till Huddinge IK som junior.

Där fick han, redan säsongen 12/13, debutera i A-laget.

Den säsongen startade han två matcher, säsongen därpå tre och därefter nio fajter.

Han går nu in på säsong nummer tolv i Hockeyettan och är av de i dag aktiva målvakterna i ligan den med flest säsonger. När det gäller antalet startade matcher (212 i seriespelet) är han tvåa efter Tobias Sandberg (Mariestad, 285).

– Fan, när du säger så där börjar man ju känna sig gammal, säger Daniel Fahlström och skrattar.

Han fick en allsvensk chans i våras när han värvades till Kristianstad i slutet av säsongen (sex starter och över 90 i räddningsprocent), men valde ändå att återvända till tryggheten i Nyköping. 

Men drömmen om HockeyAllsvenskan är inte död.

– Nej, man vill ju spela så högt upp som möjligt. Gör jag en bra säsong nu så kanske chansen kommer tillbaka, säger han.

Vilken spelare är svårast att möta? Hårdaste skytten han mött i ligan? Favoritdomaren? Och vilka tre spelare i ligan vill han ta med på en middagsbjudning?

Det får ni veta här.

Dags för del 5 i artikelserien ”15 frågor”.

LÄS MER: ”Fahla” skriver själv om sina lagkamrater i NSK 22/23

Tio frågor till Daniel Fahlström…

1) Vilken i dag aktiv spelare i ligan är – för dig som målvakt – svårast att möta?

– Det finns väldigt många bra spelare i ligan, men i dagsläget får jag väl säga Fredrik Forsberg (Brödernas/Väsby). Han gjorde ett snyggt mål på mig senast vi möttes plus att han toppar alla rankinglistor.

2) Vem/vilka spelare skjuter hårdast i ligan? 

– Pontus Karlsson i mitt eget lag har faktiskt ett väldigt bra och dolt skott. Han är jämnt med på målvaktsträningarna, är nyfiken och frågar hur och vart man ska skjuta för att det ska vara som svårast för oss målvakter. Sen om han skjuter hårdast i ligan vågar jag inte svara på. Men hårt kan han skjuta.

Pontus Karlsson. FOTO: ERIK KRUSE

3) Vem blir ligans bästa målvakt 23/24?

– Helst hade jag såklart vilja svara mig själv på den här frågan… Men får väl bita mig i tungan och vara ödmjuk. Skämt och sido, finns extremt många bra målvakter i ettan som inte hade gjort bort sig på högre nivå. Filip Linblad (Visby Roma) och Jacob Crespin (Halmstad) är några utav dom. Men måste jag säga en så säger jag Tobias Sandberg som radat upp bra säsonger i Mariestad. Kanske inte den mest skolade målvakten men han har en förmåga att alltid rädda pucken ändå.

4) Vem har varit bäst på att ”städa framför buren” åt dig? 

– Under tiden i Huddinge var Christopher From Björk en otrolig fältherre framför mig. Han hade allt som en målvakt önskade sig utav en defensiv back. Spelade stenhårt, bra skägg, en pizzaspade till klubba och så kryddade han det med ett C på bröstet. Var aldrig en motspelare som vågade sig nära mig när han var på isen. Vi saknar lite sådana spelartyper i dagens hockey, tyvärr.

5) Vilken domare gillar du mest?

– Jag måste ändå säga ”Fluchen” (Henrik Fluch). Jag hade lite svårt för honom i mina unga år men nu tycker jag att han har utvecklat en nivå som alla spelare har väldigt lätt att anpassa sig till. Han friar hellre än att fälla vilket man som målvakt älskar. Han är också väldigt resonabel och kan erkänna om han skulle gjort någon miss, vilket gör han mer respektabel. Fler domare från Hockeyettan borde ta efter honom!

Henrik Fluch. FOTO: ERIK KRUSE

6) Om du fick värva en spelare från valfri klubb i Hockeyettan till din klubb – vem skulle du välja?

– Jag är självklart nöjd med spelarna som redan finns i mitt lag, men får jag välja en så får det bli Dennis Svensson från Kristianstad. Hann spela lite med honom under min tid där förra året. Dock var han skadad mestadels. Men han har kvaliteter i både det offensiva som det defensiva spelet, mycket rutin både från Hockeyettan och Allsvenskan och har varit med om avancemang tidigare och vet vad som krävs. Plus att han är en bra kille att ha i omklädningsrummet.

7) Om du får bjuda tre Hockeyettan-spelare på en flott middag – vilka tar du med dig?

– Isak Renemark (Kristianstad) alltid glad och spred bara positiv energi trots att laget gick tungt. Björn Jonason (Huddinge) för att få snacka lite gamla Mälberg-minnen. Sen Christian Axelsson (Nyköping), mest för att han hade blivit så gubbgrinig om han inte hade fått komma på en middag där jag väljer gäster.

8) Vilket motståndarlag har bäst fans och vilken arena är den bästa du spelat i?

– Om det endast gäller lagen i Hockeyettan vet jag av erfarenhet att det kan bli magiskt tryck i Kristianstads lilla ishall som de har. Troja-Ljungbys fans skapade  även de ett grymt tryck när vi mötte dom i kvalserien med Huddinge och dom avancerade till allsvenskan. Har hört att Karlskrona också ska ha bra fans, men har ärligt talat aldrig spelat mot dom än. Så jag får ändå svara KIK:s fans då. När det gäller bäst arena så har vi en väldigt fina arena i Rosvalla. Men Troja-Ljunby har även dom en bra och modern Hockeyettan-arena.

9) Vem är den bäste spelare i Hockeyettan du mött – genom tiderna?

– Jag mötte Conny Strömberg när han spelade i Västerås när dom var i Hockeyettan. Kanske inte just då den bästa spelaren, men absolut den med längst hockey-cv.

10) Vem är den bäste spelare i Hockeyettan du spelat med – genom tiderna?

– Har spelat med många bra spelare under mina år i Hockeyettan. När Måns Krüger och Victor Andersson var i sin prime var de extremt bra. Även Björn Jonason var/är också väldigt bra. Men här blir svaret faktiskt en målvakt:  Tim Sandberg. Han kom med både meriter att ha spelat upp ett lag till SHL samt spelat i SHL en säsong och hade även varit med om att åka ur med ett lag i HockeyAllsvenskan. Han lärde mig mycket både teknikmässigt men också mentalt. Han var även en väldigt bra mentor för mig.

Daniel Fahlström. FOTO: FLYWOOD STUDIO

…och fem privata frågor:

1) Favoritmat?

– Efter jag och min fästmö flyttade in i vårt nya hus har jag grillat tre gånger i veckan oavsett väder. Så grillad mat är den bästa.

2) Öl eller vin?

– Jag gillar givetsvis båda. Men måste jag välja blir det öl!

3) Vad lyssnar du på för musik?

– Jag lyssnar mest på house och techno. Men ibland även country.

4) Var åker du på drömsemester?

– Jag gillar Italien tack vare värmen och maten. Men jag och ”Chrille” (Christian Axelsson) med respektive var på en häftig resa till Lofoten i Norge i somras. Den resan var magisk. Det rekommenderar jag starkt att testa.

5) Fritidsintressen?

– Hinner knappt ha några fritidsintressen. Men pappa är ju gammal Hammarbyspelare (Pelle Fahlström, målvakt) så det blir ju att man följer Bajen i fotboll. Sen kollar jag även mycket SHL-hockey.

Daniel Fahlström i Rosvalla. FOTO: JIMMY STEEN

KALLA FAKTA OM DANIEL FAHLSTRÖM

Namn: Daniel Fahlström. Ålder: 28 år. Klubbar i Hockeyettan: Spelat i Huddinge och Nyköping i Hockeyettan samt med SSK (lån) och Kristanstad i HockeyAllsvenskan. Familj: Sambo/fästmö. Nyligen flyttat in i ett nytt radhus som blev klart i maj. Yrke: Hockeyspelare och servicerådgivare för Söderbergsbil Volkswagen

LÄS MER: 15 frågor till Björn Jonason, Huddinge

LÄS MER: 15 frågor till Lucas Larsson, Mariestad

LÄS MER: 15 frågor till Andreas Nordfeldt, KRIF

LÄS MER: 15 frågor till John Hansson, Kalix

Veckans Lag # 42 – här är expertens val * ”Har varit en fröjd att se” * Kommentarer om alla spelare * ”Det kan vi kalla vägvisare”