Möt KIK:s Linus Pettersson i en längre intervju. FOTO: LEIF HELLERIN OCH LARS SVENSSON

”Är det nån som inte tycker det är det bara dra hem” * KIK:s artist i stor intervju * Därför blev han kvar * Om drömmålet: ”På väg till Thailand”

Han var en av dom som blev kvar trots degraderingen.

Nu vill Linus Pettersson, 23, tillbaka till HockeyAllsvenskan.

Möt Kristianstads artist i en lite längre intervju.

* ”Är det nån som inte tycker det är det ju bara packa och dra hem”.

* Om lagkamraten: ”Hade inte en jävla aning om vem det var innan säsongen började”.

* Passningen till gamla polaren: ”Han har ju blivit någon jäkla mediakändis nu”.

TV: SE SLUTSPELET HÄR  * HOCKEYETTAN PLAY * EXPRESSEN.SE

 

Det var i mitten på juli som beskedet kom: Kristianstads IK tvångsnedflyttas till Hockeyettan.

För Linus Pettersson – med över 150 allsvenska seriematcher på sitt cv – och hans lagkamrater kom det som ett slag i ansiktet.

– Hm, första dagarna gick man mest omkring och var förbannad och irriterad på det som hänt. Alla kontrakten bröts ju där och då och allt var väldigt osäkert, minns han.

* Var det ändå givet att stanna kvar?

– Nej, det var det inte. Jag sökte runt lite och hade väl nåt spår i Norge och nåt annat i nere i Europa…men de flesta trupperna var ju i stort sett fyllda eftersom besked kom så sent. Det fanns liksom inte så många luckor. Det var en rätt jobbig tid, säger han ärligt till hockeyettan.se.

Christoffer Malm, den nye sportchefen som plockats in från AIK, hade några tuffa och intensiva veckor under sommaren med samtal med många spelare – men när lagkapten Dennis Svensson var först ut att förlänga blev det också en signal till andra.

– Hm, han skrev på först och det var ju en liten chansning, han kunde ju suttit där ensam när försäsongen skulle starta, säger Linus Pettersson och flinar.

Men nej, så blev det inte.

Svensson fick sällskap av bland annat Ludvig Elvenes, Kevin Wennström, Isak Renemark, Oskar Hassel – och till slut också av Linus Pettersson.

– Det blev liksom så att ”ska en signa så ska alla signa”. Vi fick ihop en kärngrupp som ville vara kvar och göra nåt bra av det här och sen fylldes ju truppen på med nyförvärv eftersom så, ja, det var några väldigt viktiga veckor där innan vi gick på is, säger han.

En av de nya var Filip Lennström, som plockades in från Vita Hästen och blivit en succé i KIK och snittat över en poäng. 

– Jag hade inte en jävla aning om vem det var innan säsongen, men satan så bra han varit. En grym utveckling och en av ligans bäst spelare, säger ”LP”.

* Sätt betyg på din egen säsong då. 

— Upp och ned. Hade nog lite högre förväntningar på mig själv och trodde jag skulle ligga i toppen av alla i poängligor, men spelmässigt ändå helt okey. Jag tycker ändå jag utvecklats den här säsongen. Man ska ha klart för sig att Hockeyettan är en bra liga, det är många spelare här som lätt kunnat spela i allsvenskan. 

***

Vi flyttar framåt lite, till nutid.

För KIK är ju där de ska vara nu och dit de siktat hela tiden – i kvalserien.

Platsen där säkrades mot Sundsvall, där Linus Pettersson bjöd på ett riktigt drömmål.

När han skulle beskriva sitt solonummer för Kristianstadsbladet sa han så här:

– Jag ser att en av deras killar åker och byter så att vi kommer fem mot tre. Och när jag kommer mot själva backen ser jag att han är hungrig på att gå ut på mig. Jag försökte lura honom och det lyckades jag med, han är på väg till Thailand på något flygplan fortfarande. Sen blev det mest bara på instinkt.

* Ja, hur har reaktionerna varit efter det där målet. 

– Det har varit rätt många gratishälsningar och uppmärksamhet i sociala medier, såklart.

* Snyggaste du gjort? 

– Nja, det vill jag inte påstå. Jag håller nog mitt Zorro-mål (se målet här!) rätt högt på den listan. Den är nog nummer ett. 

* Men topp tre är det väl i alla fall?

– Kanske topp tio, säger han och skrattar.

* Det kanske kommer mer godis i kvalserien då?

– Hm, får väl sikta på det så inte folk tror att det var en engångsföreteelse.

Kvalserien blir en ny bekantskapelse för Linus Pettersson.

Och det blir många av de kommande motståndarna också. 

* Ja, vad vet du om de andra lagen?

– Det är ju lagen från södra serien som jag har koll på, Vimmerby och Halmstad. Vi har ju mött dom flera gånger och det är två stabila lag. Men, nej, de andra lagen vet jag inte så mycket om.

* Kan du nämna tre spelare i Hudik eller Brödernas till exempel?

– Hm, då ska vi se…

Linus Pettersson funderar.

– I Brödernas vet jag i alla fall att Jeremias Lindewall spelar, jag gjorde HG med honom. Men sen? Nej, jag känner inte till nån mer.

– Spelare i Hudiksvall? Nej, det är blankt. Men jag vet att det borde vara ett bra lag eftersom de är med i toppen år efter år. 

* Piteå då? 

– Där kan jag i alla fall Gustav Marnetoft, han har ju blivit någon jäkla mediakändis, obegripligt nog. Jag lirade med honom i Karlskrona så honom har jag koll på i alla fall. 

* Vilka ser du som största hoten i kvalserien? Vi gissar att ni bara SKA upp nu?

– Våran målbild är att vi ska upp, liksom. Alla i truppen har jobbat för det hela tiden så det kan vi ju inte ändra på nu. Är det nån i laget som inte tycker det eller går för det är det ju bara packa och dra hem.

Text: PeO Larsson

LÄS MER: Så spelas kvalserien – hela spelschemat här!

4-domarsystem i hela kvalserien * ”Vi tycker det är fantastiskt att vi kan jobba så” * Alla namnen – här är de som dömer avgörandet i Hockeyettan