Mariestads sportchef inför transfer deadline: ”Bollen i rullning”

Bois sportchef Calle Johansson har bråda dagar med tre tongivande spelare skadade och bara fem dagar till transferdeaadline den 15/2.
Hemsidan ringde upp honom för att höra hur tankarna går, blir det någon mer spelare till Bois? Och hur ser han på lagbygget inför nästa säsong?

I Mariestadstidningen kunde man läsa om att säsongen kan vara slut för både Filip Thörnqvist och bröderna Engqvist. Hur är skadeläget egentligen?

Det är inte säkert att de inte kan spela mer, det är från dag till dag på alla tre. Alla kan fortfarande komma tillbaka.

Vem ser det bäst ut för?

Det är från dag till dag, det beror på hur de känner dag för dag, det gäller alla tre. Vi tar det utifrån det och agerar utifrån det.

Finns det specialskydd eller något som gör att de kan komma fortare i spel?

Det får medical team avgöra. Vi är en professionell förening med bra medical team med båda läkare och sjukgymnast med mera, som hjälper till och kan sin sak. De gör allt de kan för att få killarna spelbara.

Att det är så ovisst om och när de kan spela måste göra att det blir ett svårt läge för dig som sportchef?

Ja det är jättesvårt givetvis. Men jag var glad igår för då kommer Herman Lundin och Andreas Axelsson in och gör det fantastiskt bra båda två. Herman gör det bra i både boxplay och i spelet 5 mot 5 och Axelsson som gjorde mål i sitt andra a-lagsbyte. Det var otroligt kul måste jag säga och jag tycker också att det är andra som steppar upp, som Erik Olsson. Så det blir andra som höjer sig när vi blir tunnare. Men vi kan bli ännu tunnare, skador kan komma och menar vi allvar med att komma långt så måste vi se över vad vi behöver ta in och det beror ju på vad vi har för skador.

Ja mot Grums igår så hade man lite funderingar kring vem som skulle gå i bräschen nu när tre viktiga ledartyper saknas, men det kändes som att alla gick i bräschen!

Ja vi är en fin grupp som har kul tillsammans och tar en tand för varandra och det spelar ingen roll om det är en junior eller någon annan. De står upp för varandra och igår såg det ut som det var lag från två olika divisioner som spelade, vi spelar ut dom fullständigt. Det var jäkligt positivt faktiskt. På forwardssidan är det fem av våra forwards som är i juniorålder dessutom, och det är ju fantastiskt.

Men ska det ändå in några ersättare så börjar det närma sig skarpt läge nu, 15/2 (på lördag) är det transfer deadline. Hur går tankarna?

Jag har bollen i rullning, men det är mycket som ska falla på plats. Dels vill vi inte bli tjocka på spelare, till att börja med så ska vi se om de som är borta verkligen inte kan spela. Sedan ska vi kolla om det är ekonomiskt möjligt, vi ska inte äventyra klubbens ekonomi. Och där är det en process från styrelse ner till mig. Sedan ska jag i samråd med tränare se till att hitta rätt spelare som passar in i gruppen. Men vi har koll på marknaden och vi är attraktiva, det är många som vill spela här. Vi hade kunnat fylla på med 20 spelare till om vi velat. Men vi har haft duktiga spelare som Pärna och Norbäck här som haft svårt att komma in i det, det gäller att pricka rätt och inte bara värva på papperet bra spelare. Vi har många fina spelare i laget, det gäller att ta hand om dom i första hand innan vi plockar in annat.

Kikar man på spelare som är skadade just nu så är det en center och två forwards. Innebär det at det främst är offensiva spelare ni tittar efter?

Ja vi har ju en intakt backsida, nu är Joar Hellström och Gustav Malmkvist spelklara också, så nu har vi har vi nio riktigt bra hockeyettanbackar,  så där är vi riktigt nöjda.

Många klubbar jagar nu en tredjemålvakt för att säkra den viktiga positionen. Är det något ni gör också?

Ja det tittar vi på också.

Är det prat om lån eller övergång om det plockas in något?

Det finns en typ av övergång att den man reggar spelar klart i sin klubb och sedan kommer över. Samtidigt vill jag säga att vi har två målvakter jag är nöjd med, Sandberg är fantastisk och Isak har visat han kan spika igen, så det känns bra.

Kikar man på lag som inte har något att spela för längre eller är det från superelit eller vad tittar ni på?

Lite allt möjligt, men jag är egentligen mot att ringa klubbar under säsong, så antingen är det lag som inte har något att spela för eller så är det spelare som vill lämna. Det har öppnat upp sig mycket på marknaden på slutet, så det är en rätt bred marknad just nu.

Är det bredd eller spets ni kikar efter?

Jag skulle inte säga så, vi har ett riktigt bra lag när alla är med, men skulle till exempel Erik Olsson och Jesper Lindén vara sjuka då är vi tunna, då spelar vi egentligen med tre kedjor med underåriga. Så det kan bli värre och ska vi spela kvalserie så måste vi vara bredda för det sliter, så är det.

När ni skriver är det för resten av säsongen eller vill ni också skriva för nästa säsong?

Får jag något jag tror på så har jag inga problem att skriva ett längre kontrakt.

Apropå kontrakt nästa säsong, har du börjat bearbeta laget något vad gäller kontrakt för nästa säsong?

Vi har aldrig varit ute tidigare än så här, tidigare har vi kanske haft 3-4 spelare klara, men jag har en dialog med spelare och agenter så jag har en bra koll på hur killarna tänker, jag känner dom ju privat också så jag vet vilka som kanske ska flytta eller sluta. Tyvärr så sitter vi ju i en klubb där det snarare blir tråkiga samtal att vi får bryta med spelare som vill vara kvar för att alla vill stanna och vi ändå vill ha lite rotation i truppen. Så vi ligger bra med där känner jag.

Kan det vara ett problem att du inte vet om ni spelar i hockeyettan eller allsvenskan nästa säsong?

Nej det skulle jag inte vilja säga. Vi brukar inte ha så många klara, kan man avsluta positivt blir det enklare. Dom flesta i laget hade klarat att spela i allsvenskan, och är det någon som inte fixar det så brukar det gå att lösa genom lån eller annat.

Det går en del rykten i supporterkretsar om att det kan komma att bli en generationsväxlingi Bois kommande säsong. Är det så?

Det skulle jag inte säga. Visst kan det hända att någon eller några av de äldre försvinner men generationsväxling skulle jag inte kalla det. Vi har bra koll för att inte få för stora tapp av rutinerade spelare, vi kan ju inte tappa för många och stå här i 3-4 år innan man blir lika bra igen. Vi ska vara konkurrenskraftiga varje år. Och blir vi av med några rutinerade så får man plocka in rutinerade så man får alla ingredienser.

Hur ser du på lagets insats så här långt i allettan?

Hade någon sagt att vi kämpat om förstaplatsen så här långt in så hade jag köpt det. Pratar man om delar av allettan så hade vi en sämre förstahälft och en klart bättre andrahälft. Ser man från match till match och tittar på matchen igår så kan man ju tycka att det är otroligt att vi kan förlorat mot Grums, men det är ju det som är så fantastiskt med ishocey, allt kan hända!

Hur viktigt är det att komma topp 3?

Om vi har lite skador så vore det bra med en vilovecka så visst vore det bra att komma topp 3.

Gör ni det?

Ja det gör vi!

Av Krister Holm