Så var helgen i norr

Det var en sprakande helg i den norra serien där vi bland annat fick se…

 

… ett Kiruna IF som fortsätter att blanda och ge, åtminstone resultatmässigt. Under lördagen stod man för en gedigen insats när man slog formstarka Teg med komfortabla 5-1.

– Vi startar otroligt bra, vår matchplan sitter till hundra procent i den första perioden. I den andra halvan hamnar vi i situationer där vi måste döda utvisningar men gör det bra. Vi spelar moget med vår ledning i ryggen och vinner välförtjänt, sa tränaren Robert Lahti på klubbens hemsida efter matchen.

Tuffare skulle det bli under söndagen när topplaget Vännäs gästade Lombiahallen. Bortalaget kunde genom två snabba mål i den första perioden ta ett stadigt grepp om matchen och släppte sedan aldrig taget. Slutsiffrorna blev tillslut hela 1-7 men Lahti såg trots de stora siffrorna vissa ljusglimtar i spelet.

– Vi startar bra igen och har flera heta målchanser inledningsvis. Men vi hamnar i underläge och ska vi slå serietvåan kan de inte få leda med 2-0 utan att själva ha skapat någon het målchans. Deras mål var väldigt slumpmässiga och det sätter tonen på matchen. Sedan är de supereffektiva när de gör de två andra målen i första perioden. Vi är ett lättare och mindre erfaret lag på pappret, men vi gör det bra i första perioden trots allt. Tack vare de tidiga målen kan Vännäs spela mer avslappnat i sina spelvändningar och använda sina duktiga spelare när de får lägena. Vi räcker inte till men gör ingen dålig insats. Det ska bli intressant att bygga vidare på det här, summerar Lahti.

 

Vännäs befästa sin position i tabelltoppen genom två storsegrar mot Asplöven och Kiruna IF. William Eriksson hade en magisk helg och stod för hela åtta poäng, vilket gör att Björklöven-lånet nu leder hela seriens poängliga på storstilade 20 poäng.

 

… ett Östersund, förstärkta av nyförvärvet Marcus Fornell, som börjar se ut som Östersund igen. Under fredagen gick man en hård holmgång mot serieledarna Piteå och fick tillslut se sig besegrade med 3-2 i en jämn match där man enligt tränaren Kjella Andersson var värda poäng.

– Matchen mot Piteå var en mycket bra hockeymatch där vi var värda poäng. Piteå gör 3-2  i mitten av tredje perioden och vi forcerar sedan för en kvittering, där vi bland annat har ett ribbskott och en puck på mållinjen sista minuten. Vi är väldigt missnöjda med resultatet men däremot stolta över lagets prestation. Bra prestationer leder oundvikligen till bra resultat över tid, summerar tränaren Kjella Andersson på klubbens hemsida.

Man skulle dock få snabb revansch redan under söndagen när man gästade Boden, stärkta från derbysegern mot Piteå tidigare under veckan. Matchen skulle bli en svängig historia där spelet böljade åt båda hållen och lagen turades om att ha ledningen. Ställningen var 4-4 efter full tid och efter en mållös förlängning kunde tillslut Östersund vinna efter straffläggning och få med sig två poäng hem till Jämtland. Fornell då? Jodå, han har fått en smakstart i sin nya klubb och följde upp sitt mål i debuten mot Piteå med att sätta den matchavgörande straffen mot Boden.

 

Piteå studsa tillbaka efter förlusten mot Boden med två starka segrar mot Östersund och Örnsköldsvik. Man är onekligen seriens stabilaste lag och visar upp en imponerande bredd över samtliga lagdelar.

 

Helgens samtliga resultat från Hockeyettan Norra:

Piteå – Östersund 3-2

Asplöven – Vännäs 3-7

Kiruna IF – Teg 5-1

Kiruna IF – Vännäs 1-7

Asplöven – Teg 1-4

Boden – Östersund 4-5 eft. str

Piteå – Örnsköldsvik 3-1

SK Lejon – Kiruna AIF 1-7

 

 

//Marcus Malmsten