Två viktiga poäng i Nyköping

En stark kämpainsats och en hel del marginaler på rätt sida var modellen när Hammarby tog två lika sköna som viktiga poäng i söndagens bortamatch mot Gripen.

Hemmalaget kom ut starkt och hade det mesta av spelet i den första perioden, men när Bajen stack emellan var det ofta riktigt farligt. Ludvig Persson stod för några jätteparader och räddade Hammarby flera gånger om. Med knappa kvarten spelad tog Hammarby ledningen genom Felix Lundqvist, men Gripen replikerade ett par minuter senare. Det såg ut att gå mot 1-1 i paus, ett resultat som Hammarby hade varit klart nöjdast med. Då slog kapten Marcus Carlsson till med ett oväntat avslut från ingen vinkel alls nere i sarghörnet, som letade sig in i nät och det var plötsligt ledning för Hammarby i slutminuten av perioden.

Om Hammarby hade haft marginalerna med sig i den första perioden så svängde det i andra. Hemmalaget spelade fortsatt bra, och kvitteringen kom tidigt. När Bajen sedan drog på sig två utvisningar i mitten av perioden kunde man till slut inte stå emot, och Gripen tog ledningen för första gången i matchen – en ledning som drygades ut mindre än en minut senare.

Hemmalaget släppte dock omgående in Bajen i matchen igen genom att ta två utvisningar inom loppet av fyra sekunder, och Felix Lundqvist reducerade i spel 5 mot 3 med sitt andra mål för dagen (fel målskytt står bokförd i protokollet).
Det skulle komma ett mål i slutminuten också i den andra perioden, men den här gången för hemmalaget. Ett mycket tungt mål för de grönvita, som bara sekunderna innan hade haft ett jätteläge till kvittering.

Minerna bland det dussintalet tillresta på bortasektionen var inte särskilt muntra inför den sista tredjedelen, men det skulle det snart bli ändring på. Efter att matchen stått och vägt i några minuter satte Felix Johansson reduceringen till 5-4, och hemmalaget var nu märkbart nervösa. Med tio minuter kvar prickade Nestor Plarsmo in kvitteringen, och det var nu svängigt lir hela vägen fram till slutsignal där bägge lagen hade kanonlägen att avgöra. 5-5 stod sig dock, också över förlängningen, och matchen gick till straffläggning.

Väl där var det inget snack om saken, Hammarby satte tre riktigt snygga straffmål (Plarsmo, Winbergh och Johansson) medan Ludvig Persson plockade alla straffar utom en – extrapoängen därmed till Hammarby!

Sett över 60 minuter får vi vara ärliga och säga att Gripen spelade fin hockey och var det bättre laget i en underhållande match, men marginalerna var för en gångs skull på Hammarbys sida och man visade återigen prov på en oerhört stark moral när tvåmålsunderläget hämtades in i den tredje perioden.

När en tredjedel av serien är spelad är det fortfarande en nolla i förlustkolumnen, men serieledningen gled dessvärre Hammarby ur händerna idag då Segeltorp smet förbi. Samma Segeltorp står för motståndet på onsdag, då det är seriefinal med oerhört viktiga poäng på spel. Toppstriden i vårserien är stenhård, och blir mycket spännande att följa under den närmaste månaden!

/Victor Nyström