Kassaskåpssäker Väsbyseger i Kiruna

Lagkapten Christoffer Gozzi gjorde två mål och Linus Ryttar höll nollan när Väsby städade av Kiruna IF i Lombiahallen. Det blev till slut en stabil seger med hela 4-0 där Väsby aldrig riktigt blev satta på prov utan spelade av matchen på ett betryggande sätt.

– Vi gör det vi ska idag säger tränare Viktor Tuurala. Vi kommer ut rätt bra i första, börjar få mål med oss i andra och har sedan bra kontroll på händelserna i tredje. Det är ingen toppinsats av oss, men vi gör tillräckligt, och är ändå stabila hela vägen.

Kiruna var senast lagen möttes ett härligt frejdigt lag som verkligen pressade Väsby till sitt yttersta och som sånär tog med sig en poäng hem till gruvstaden. På sin egen hemmarink kunde man då tro att laget skulle gå ut än hårdare och verkligen pressa fram Väsby till misstag.

Men ack så annorlunda matchen blev. Väsby var trygga med pucken och Kiruna var inte i närheten av att kunna sätta press på Väsby i uppspelsfasen. Istället var det Väsby som tack vare sin puckskicklighet ständigt hittade vägar fram till Kirunas zon. Det var egentligen bara killerinstinkten som saknades i de avgörandena lägena som gjorde att matchen var mållös efter tjugo spelade minuter.

I andra perioden tryckte Väsby än hårdare på gaspedalen och då fick laget även hål på Kirunas målvakt Jesper Eriksson som fram till dessa hade stridit på bra i kassen. Lagkapten Christoffer Gozzi spräckte nollan när Väsby äntligen fick fart på sitt spel i numerärt överläge. Han plockade upp en retur efter ett avslut från Elliot Lorraine och sprätte upp pucken i nättaket.

Hemmalaget höjde sig sedan något i matchen och fick fram några halvchanser när laget tog för sig lite mer i närkamperna och försökte trycka puckar på mål. Linus Ryttar var dock lugn i kassen och gav inte Kiruna någon väg in i matchen.

Istället kunde Christoffer Gozzi utöka ledningen när han efter en fin passning från Elliot Lorraine gick till höger om målvakten innan han med en backhand tryckte in 0-2 vid sidan.

Sista perioden inledde Kiruna bäst och hade sina främsta minuter i matchen när laget inom loppet av ett par minuter skaffade sig två feta reduceringschanser när forwards hittade vägar mellan Väsbys backar. Linus Ryttar fick då kliva upp stort och rädda Väsby från att Kiruna skulle få luft under sina vingar.

När Väsby några minuter senare fick sitt fjärde numerära överläge i matchen smällde det igen bakom Filip Eriksson i kassen. Robin Karlsson stod för en mycket fin aktion när han från sin backposition drog sig nedåt, runt kassen innan han spelade bakåt pucken till sin backkollega Fredrik Falk. Fredrik som i sin tur tryckte till direkt och satte 0-3 distinkt invid den bortre stolpen.

Från det målet hämtade sig sedan aldrig Kiruna utan Väsby fick därefter en lugn passage ända fram till slutsignalen. Väsby kontrollerade det mesta ute på isen varför det inte direkt kändes ologiskt när man även utökade ledningen till 0-4. Det efter att Fredrik Stridlund smög upp från sin backposition och efter en fin passning från Jonathan Rodensjö kunde pricka in pucken via stolpen.

Väsby tog sammanfattningsvis en kassakåpssäker seger och kändes i ärlighetens namn aldrig hotade. Kiruna stod sig inte riktigt att känna igen och om det beror på att det var Väsby som tog udden ur dem eller om de hade en dålig dag är svårt att sia om. Det enda som är säkert är att Väsby tog tre ytterst stabila poäng och gör att laget nu i lugn och ro kan ta bussen söderut till Boden för att där under söndagen möte seriefyran i ett viktigt streckmöte.

Christoffer Gozzi gick i bräschen för laget när han gjorde lagets två första mål. Var navet i den så giftiga formationen där kollegorna Lorraine och Nilsson tillsammans med Gozzi hela tiden hittade på roliga saker. Tre grisar till Gozzi!

Två grisar tilldelar jag Linus Ryttar som fick äran att hålla nollan. Nu fick förvisso Ryttar en ganska så lugn afton men Kiruna blixtrade ändå till vid några tillfällen men då var han lugnet själv och räddade med ackuratess.

Sista grisen tilldelas klippan Jonathan Rodensjö som får personifiera den stabilitet som Väsby visade upp i Lombiahallen. Jonathan var riktigt stabil över hela isen och spred en trygghet som smittade av sig till hela laget.

Några fler omnämnanden vill jag inte göra för denna seger var en laginsats från början till slut. Spelet var värdigt ett topplag och laget städade av Kiruna på ett imponerande tryggt sätt. Extra kul att laget idag även var vasst i PP och det spelet får laget gärna fortsätta med.