Thegel sköt SIK till Allettan i matchens slutsekund

SIK reste under onsdagen till Närke för att spela grundseriens sista bortamatch och det blev en match där SIK fick jobba sig in i det efter en trevande start och där en back äntligen fick hänga sin första kasse i Skövde IK dressen.

Skövdes förstaperiod var knappast den bästa laget presterat den här säsongen men så illa som skottstatistiken påstod var den inte.

Båda lagen bjöd på ett skyhögt tempo och såväl Robin Wallin som Jonatan Fornbrandt fick jobba inledningsvis.

Alexander Henriksson hade en fin möjlighet att ge sitt Skövde ledningen efter knappa sju minuter men istället för mål där så vände Kumla på spelet, tog sig obehindrade in i anfallszon och Oliver Arle Östergren serverades öppet mål av Daniel Lindberg men fick inte träff på pucken.

Hemmalagets ledningsmål skulle istället komma två minuter senare när Daniel Lindberg spelade pucken rakt på Oliver Arle Östergrens klubba som styrde trissan upp i nättaket bakom en chanslös Wallin.

Därefter tog Kumla över det mesta av spelet och pucken var förlagd i Skövdes försvarszon längre tid än tvärtom.

Skövde drabbades av matchens första utvisning och den utnyttjade hemmalaget på bästa sätt. Efter att ha tröttat ut SIK försvaret kunde Linus Lundberg trycka in en retur bakom Wallin när SIK inte lyckades rensa.

Skövde fick även de en chans i powerplay men skaraborgarna hade förtvivlat svårt att komma igenom Kumlas höga press och det var flera gånger om som laget sköt på täckande hemmaspelare istället för att pricka målet.

Med dryga minuten kvar kom Dennis Santesson och Henrik Thegel i en två mot nolla men det blev en passning för mycket istället den gången och den sistnämnde ansåg att han blivit trippad när han skulle avsluta men någon utvisning dömdes inte.

– Vi är inte nöjda med hur vi kommer ut till den första perioden, det är lite för slarvigt. Skotten säger 12-3 men det känns lite märkligt, så utspelade var vi inte. Jag tycker ändå att vi är lite för utspridda och tappar lite för mycket puck. Vi behöver vårda pucken och inte utmana för öppet och för ärligt, ansåg Fredrik Ljunggren.

Bra boxplay

SIK fick istället avsluta perioden med en man mindre efter att Oscar Forsmark åkt ut för en tripping med halvminuten kvar att spela.

Men laget inledde bra och klarade av det numerära underläget på ett bra sätt. Problemet var bara att strax efter var det dags för nästa utvisning. Max Kardevall åkte på en utvisning men återigen visade SIK upp ett viljestarkt boxplay och spelare kastade sig till höger och vänster för att hjälpa sin burväktare och se till att matchen inte skulle rinna ur händerna.

När Skövde väl fick spela med maximalt antal spelare på isen så var det en van sniper som såg till att SIK kom upp på tavlan. Alexander Henriksson snärtade iväg ett handledsskott när Jonathan Ström droppade en puck bakåt och Fornbrant hann aldrig reagera innan pucken passerat mållinjen.

SIK höll dock på att ge bort initiativet på nytt när de slarvade i försvarszon och hemmalaget fick en spelare friställd men Robin Wallin fick avslutet i magen.

Det dröjde istället till klockan tickat upp på 13.31 innan Skövdebördiga Victor Wänghult kunde skicka in 3-1 bakom Robin Wallin när han fick en perfekt avvägd passning från Daniel Lindberg.

– De vänder väldigt snabbt på oss. Deras förstafemma är väldigt bra och vi pratade om att vi måste vara vakna på vilka som är på isen så det är lite synd att de får göra två på oss plus ett i powerplay, sa Fredrik Ljunggren.

Viktig reducering

Målet gav SIK rejält med tändvätska och bara minuten senare prickade Henrik Thegel målramens överliggare och med knappa två minuter kvar av mittperioden tryckte han in sin egen retur fram till 3-2.

Axel Abrahamsson var på väg igenom i slutet men blev upphakad samtidigt som han tryckte sig in framför Fornbrant och SIK fick med sig ett powerplay till inledningen av den tredje perioden.

Det tog en dryg minut av fem mot fyra spelet, sedan hade Alexander Henriksson dunkat in sitt andra mål för kvällen och kvitterat tillställningen.

– Jag tycker vi är lite stressade i spelet och i båset idag och det har väl med att vi kände en viss press kan jag tro och desto starkare att vi jobbar oss in i det. Vi går verkligen på attack efter deras 3-1 men det är svårt att hämta in ett tvåmålsunderläge, det kommer inte av sig självt. Men när vi gör 3-3 så tycker jag vi lyfter och vi går för ett avgörande så därför känns väl deras 4-3 ganska jobbig när vi bjuder på en spelvändning och det är något vi måste städa bort, sa Fredrik Ljunggren.

Thegel klev fram

Efter det målet var det mer eller mindre spel mot ett mål, för några minuter senare var det bara en stolpe som stod i vägen för ett ledningsmål när SIK fick fast pucken i Kumlas zon. Strax därefter var det kedjan med Henrik Thegel, Jesper Emanuelsson och Dennis Santesson som skapade en hel drös chanser men inte fick in pucken i nätet.

Kumla hade några ströchanser, bland annat prickade Victor Wänghult stolpen efter dryga sju minuter och det var först efter periodens powerbreak som hemmalaget växlade upp en aning.

De fick till en omställning efter elva minuters spel och Victor Sandin avslutade anfallet med ett kliniskt skott mellan Wallins arm och benskydd.

Men Skövde vägrade nedslås för det, laget krigade och attackerade för att vända underläget på nytt.

Och som de gjorde det, för efter 12.31 kunde Max Kardevall fira sitt första mål i Skövdedressen efter att han mer eller mindre åkt slalom genom hemmalaget och sedan sprätte upp pucken bakom Fornbrant. Vackert så det förslog.

– Kardevall trasslar sig fram och hänger dit en, hur snyggt som helst till 4-4, det var snyggt och ett bra initiativ. Efter det så tycker jag vi fortsätter att trycka på, vi vill avgöra och vi har ett attacktänk i vårt spel och vill ha alla tre poängen med oss och vi går hårt för det, ansåg Fredrik Ljunggren.

Kumla hade en målchans värd namnet efter Skövdes kvittering, Daniel Lindberg och Victor Wänghult kom i en två mot etta, Lindberg valde att skjuta själv men Wallin var med på skottet och tog hand om pucken.

SIK då, jo då, laget fortsatte skapa chanser och Axel Abrahamsson prickade även han målramen när det återstod två minuter av ordinarie matchtid. Men ett avgörande skulle komma under ordinarie speltid.

Med en sekund kvar sprätte Henrik Thegel in pucken efter en tilltrasslad situation och det blev vilda protester i hemmalägret samtidigt som hela Skövde jublade över tre säkrade poäng.

– Jag trodde att sistaläget rann ut i sanden där men då dök pucken upp för Thegel att skicka in den i tom kasse men han har varit riktigt bra sista tiden, både offensivt och defensivt och han har verkligen klivit fram och varit drivande i spelet och till slut ger det utdelning, berömde Fredrik Ljunggren.

Segern innebär att SIK säkrat sin plats i Allettan efter jul och har allt i egna händer för att även säkra tredjeplatsen i serien. Med resultatens hjälp kan laget till och med landa på en andraplats vid seger över Grums i den avslutande matchen på söndag.

-Vi avslutar med tre poäng, ett bra arbete och en bra känsla inför fortsättningen, vi är beroende av resultat från andra för att ta andraplatsen men tredjeplatsen vill vi ha, avslutade en nöjd Fredrik Ljunggren.