Inför SIK – Grums IK

Naturligtvis skönt att ha platsen i allettan säkrad innan den avslutande matchen mot Grums. Och på vilket härligt sätt vi säkrade den när Henrik Thegel, 19.59 in i tredje perioden, rakade in det matchvinnande målet bakom en överspelad motståndarmålvakt. Nu avslutar vi grundserien med att spela för tredjeplatsen och teoretiskt häng på andraplatsen. För att inte tala om vad skönt det skulle vara att ta med sig tre raka segrar in i allettan!

Grattis till onsdagens seger och att ni på egen hand tagit er till allettan!

-Ja tack så mycket. Det gör man väl alltid på egen hand va, skrattar Skövde HC Fredrik Ljunggren?

Ja det lät kanske lite dumt men man kan ju hamna i det där läget att man är beroende av andra lag!

-Ja så är det ju såklart men man har ju tagit de poäng man har tagit.

Ja det har man, jag kommer återkomma till poängen snart. Det är de jämna matcherna som är säsongens segerrecept, berätta om bortamötet med Kumla?

-Jag tycker väl ändå att det är en hyfsat jämn start på matchen även fast skotten säger något helt annat och de kliver ur förstaperioden med 2–0. Det är klart att det känns ju inte riktigt bra och vi får ju jaga hela matchen vilket gör att vi kanske tappar lite i kvalitet i passningsspel och liknande och det blir bara ett jäkla kämpande rent ut sagt skulle jag nog vilja påstå. Men vi tävlar bra och vi lyfter oss och gör sent 3–2 i andra och tidigt 3–3, då känns det som att vi verkligen är på gång och vi krigar stenhårt för att ta tre poäng. Deras 4–3 kommer lite snöpligt och ännu starkare att lyckas få 4–4 bara några byten senare och sedan sättet som vi vinner på är ganska häftigt också. Så en arbetsinsats som gör att vi vinner matchen mer än skönspel.

Om man ser på slutsekunderna från matchen så hamnar pucken i Kumlas zon, Jesper Emanuelsson åker i mittzonen, det ser ut som att han kommunicerar med båset, slår ut med armarna för att sedan avancera in i zon, sno pucken och starta det som utmynnar i vårt underbara mål. Vad är det som händer där egentligen när det ser ut som kommunikation med båset?

-Det är inte med båset, jag tror att det är med domaren? Thegel får sig en tackling precis innanför vår blålinje där han inte är puckförare så det är väl det vi ropar på.

Då får jag skippa nästa planerade fråga då som var att det är med andra ord en coachseger, hehe!

-Nej men det kan det vara ändå, haha. Nej jag skojade bara, hehe, skämtar tränaren.

Och ni fick ett varmt välkomnande tillbaka till Billingehov med 28 marschaller denna gången!

-Ja precis, det var fint i mörkret att det lyser upp lite.

Billingehov by night

Nu har ju jag sett bägge två här idag men i onsdags saknade vi andretränaren Jimmy Krusell samt vår stjärnback Adam Thilander, berätta?

-Jimmy fick vara hemma för att det gick lite sjukdomar på jobbet helt enkelt. Så vi ville ta det lite försiktigt där de första dagarna så det var anledningen till att han var hemma. Vi vill vara så försiktiga vi bara kan och du var ju inte sjuk utan det var bara att det gick lite på din avdelning, säger Fredrik och tittar på Jimmy?

-Ja det var anledningen, bekräftar ”Krusse”.

-Thilander en skada men tillbaka nu, fortsätter Fredrik.

Hur ser det ut på sjuk och skadefronten inför söndagsmatchen?

-Det är bara Martin (Olsson) som är borta.

Materialarcheferna har bestämt sig för att vara snälla såhär inför jul så Jimmy klarar sig idag men jag har några läsarfrågor i vilket fall. Allettan är säkrad med 42 poäng och senast Skövde IK tog såhär många poäng i en grundserie med 22 matcher var 17/18 under Tomas Kempe, 43 poäng. Du har haft SIK i nuvarande seriemodell en säsong förut, 14/15, hur många poäng tog ni då?

-Jag tror att vi tog 41, svarar Fredrik efter en tankepaus?

Fel!

-Jaha, skit också!

44!

-Var det så många alltså, ja du ser. Jag satt och tittade på lite statistik bakåt häromdagen för att hitta något som vi kunde tävla mot och som sagt, jag vet ju att vi ska gå för tre poäng mot Grums för att ha tagit flest poäng under nuvarande serieform så att säga, men jag reflekterade inte över att jag var med den gången när det var 44.

Jo men så var det! Är det en bra grej att plocka fram som motivator med att man har chans till något rekord?

-Nej men det är såklart att man alltid vill hitta saker. Sedan så upplever jag väl att vi har ganska bra tävling i det vi gör ändå. Vinner vi imorgon, ja vi hade ju allettan som ett mål men vi vill även jaga en topp tre placering för att inte bara ta den där sista femteplaceringen och vinner vi imorgon så är vi trea, då tar vi den platsen på egen hand. Vi kan ju också jaga lite poängsnitt och liknande, det finns mycket att tävla om, om man vill det.

Okej! Vi fortsätter med läsarfrågor här. Finns det något ni kommer göra annorlunda i matchen nu när ni är klara, testa något nytt, ändra någon uppställning, rollbyten?

-Nej inga ändringar, det är det inte.

Vad kommer ni prioritera i träningen fram till allettan?

-Det blir väl lite olika. Vi tränar ju nu måndag och sedan tar vi ledigt lite i faktiskt fem dagar, vi tränar söndag den 27e igen. Självklart vill vi under denna perioden hinna med en del av att stärka upp sig både vad det gäller fysbit och lite tuffare träningar kanske. Vi vill hinna med att hitta tillbaka kanske till ett spel vi hade lite tidigare vad det gäller att hitta lösningar och hjälpa varandra i spelet så att vi kan bli giftigare i det igen. Det har gått lite i stå så det är något vi vill hitta tillbaka till. Vi vill också fortsätta att prata boxplay nu när vi har möjligheter till det. Självklart alla andra delar också men det är saker som vi vill ha upp lite grand, sedan det vanliga också där vi ska fortsätta med powerplay så att de siffrorna kan bli fina in i en alletta också. Men saker vi vill förbättra kanske, ta oss framåt med puck gemensamt och att vi skärper upp vårat boxplay till nästa serie.

En egen fundering här, jag tänker att allettan är ju trots allt något som innebär en nytändning?

-ja det tror jag. Jag upplever någonstans det jag sade nyss där jag tycker att vi har tappat lite i spelet med puck och jag tror att det har varit lite krampaktigt just med tanke på att den här serien känns det som att vi hamnade i det läget vi gjorde att vi låg väldigt bra till och sedan kom det en förlust så kändes det som att vi kanske hade mer att förlora än att vinna ett tag. Jag tror att det hänger ihop med varför spelet kan ha darrat lite också. Det är en sak vi får bygga upp igen.

Kan Martin Olsson bli spelklar till allettan?

-Ja det kan han.

Där var läsarfrågorna slut och då får det bli en spelarpresentation. I Skövde IK spelar den poängbästa backen av alla i division ett västra, berätta om #68 Adam Thilander?

-Ja han leder ju det här laget från sin backplats på ett jättebra sätt och poängproduktionen sticker ju ut på ett fantastiskt bra sätt. Jag vet inte hur han ligger till i våran interna men han är ju i topp där också som back. Han är jätteduktig på att hitta offensiva lösningar, han har mycket powerplaytid som gör att han får poäng men han gör ju också ganska mycket i fem mot fem spelet. En väldigt väldigt skicklig offensiv back som också hanterar försvarsspelet på ett bra sätt. Han är användbar även när vi ska stänga ned matcher för att han är så lugn med pucken och vi kan vinna tid på att ha den under kontroll istället för att bara slänga iväg den. En jättenyttig back för oss och en utav seriens bästa.

Tilly är bra helt enkelt

Har du någon aning om när allettan kommer börja spelas?

-Tionde är senaste budet!

Är det spikat?

-Det beror väl på vad som händer tänker jag. Det är ju många matcher som ska spelas ikapp, framförallt i södra. Det är några som har sju matcher kvar där och de har sina senaste speldatum just nu den sjätte vad jag sett och det är ju klart att skulle det hända något mer där så blir det ju inte den tionde, kan jag inte tänka mig.

Nu blev det ännu hårdare coronarestriktioner som påverkar oss alla, kom det något nytt som påverkar er hockeyverksamhet rent specifikt?

-Inte för oss gjorde det inte. Sedan vet jag inte vad som händer med ungdom och liknande men för oss är det inga nyheter.

Seger mot Grums på ordinarie tid så säkrar ni tredjeplatsen och ni sätter ett nytt klubbrekord för SIK med 45 poäng under grundserien i nuvarande form. Orkar ni mobilisera full kraft en sista gång under 2020?

-Absolut, det kommer vi att göra. Jag är ganska säker på att vi kommer att gå ut och släppa loss ordentligt och förhoppningsvis kunna släppa loss i spelet med puck också och våga spela till varandra på ett bra sätt. Jag tror att det kommer bli en riktigt bra match imorgon

Vad är segerreceptet mot Grums och hur går dina tankar inför matchen?

-De går att vi ska fortsätta att bygga vidare på de sakerna och mycket det sista har ju handlat om att ta de poängen vi vill göra liksom och nu kan vi kanske andas ut. Det handlar om att vi ska ha skicklighet i spelet med puck och värdera lägena som bjuds och jobba hårdare än våra motståndare.

Och vem vaktar målet?

-Hugo (Fagerblom)!

Lycka till med det och god jul får vi avsluta med!

-Ja tack så mycket och god jul på dig med.

Länken till webbsändningen av matchen hittar ni här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-skovde-ik-grums-ik-hbuein

Nu blir det inga inför på några veckor men skicka gärna in läsarfrågor inför allettan via mail till [email protected]

God Jul och Gott Nytt År!