Det blir en ny tuff match

Det blev bara en poäng senast mot Forshaga inför 1153 åskådare i hemmapremiären, en neslig ribbträff i slutet stoppade Bois från premiärsegern. Nu får man dock en ny chans på hemmaplan, för imorgon kommer Eskilstunalaget Linden på besök, ett lag Bois mötte så sent som i slutspelet i slutet av förra säsongen. Bois tränare Andreas Appelgren menar dock att de har ett än starkare lag i år.

Det blev en första förlust efter sudden senast mot Forshaga. Hur ser du på matchen?

I det stora hela är det två saker som fäller avgörandet. Det första är att vi tar för mycket utvisningar. Sedan har vi några tekniska och taktiska misstag, vilket vi inte är vana vid att göra. Så det var lätt att identifiera vad vi faller på. Vi spelade jättebra första fem minuterna, sedan åkte vi på en utvisning och går ner oss lite. Sedan spelar vi bra igen och gör 2-1, sedan ny utvisning och vi tappar spelet igen. Sedan spelar vi bra ett tag igen och gör 3-2 och har bra kontroll på matchen, med 3-2 och 10 minuter kvar ska vi kunna spela hem denna match. Men så tar vi ett dåligt beslut i egen zon och får inte ut pucken, vilket ger utvisning och 3-3. Sedan tappar vi spelet igen för att sedan hitta tillbaka igen i slutet där vi radar upp lägen och har ett skott i ribban bland annat utan att få in pucken. Sedan tar vi en utvisning i sudden och den biter oss i arslet. Det var tråkigt, jag tycker vi ger bort matchen. Men i det stora hela är det för mycket utvisningar, där tappar vi matchen, det håller inte mot lag med bra powerplay.

En sak jag tyckte mig se var att spelarna kanske höll i pucken lite för länge istället för att låta pucken gå och få upp farten…

Vi ville oerhört mycket, vi var tillbaka i Mariehus aren med fullt med publik och ville visa upp oss. Alla spelare ville visa hur bra spelare de är, därför kanske vi överarbetade lite, vi vill göra lite för mycket. Men det kommer bli en balansgång, vi vill ha lite mer kontroll på pucken samtidigt som vi inte vill riska saker på känsliga ställen på isen, så kanske i vår iver att göra någonting så försöker vi göra lite för svåra saker på känsliga delar av isen. Svårt att säga efter en match dock, hade det varit ribba in på Samuelssons skott hade det varit frid och fröjd, så det kanske var bra att det straffade sig så vi får tänka till. Vi har för mycket utvisningar och går ifrån spelidén lite för mycket, hade vi vunnit hade vi kanske släppt det, nu vet vi att det är grejor vi måste plocka bort.

Sju tvåor åkte ni på, och det är inte första matchen ni åker på många utvisningar…

Det går inte skylla på domaren, utvisningarna är utvisningar, men vi borde kanske ha haft några fler med oss kan jag tycka. Men utvisningarna måste vi få ordning på. Det är inte våldsamma tacklingar, det är odisciplin. Vi sa det inför tredje att domaren kommer inte ändra sig, det är vi som måste anpassa oss, men ändå åker vi på tre stycken till, som sedan blev matchavgörande. Det är något vi måste visa disciplin med, vi kommer inte ha råd med det.

Ibland kan man se en röd tråd kring vilka utvisningar man drar på sig, det kan vara hakningar i anfallszonen eller charging eller annat, men nu så var det verkligen blandad kompott. Hur kan man styra upp det då?

Det är disciplinen. Någon utvisning kommer efter att vi ger igen, någon är en crosshecking, och så vidare. Det är individuellt, alla måste ta ansvar. Sedan kommer det att komma någon utvisning, någon måste man kanske också ta, och någon kommer kanske när man blir för ivrig i checkingen, men vi får inte dra på oss utvisningar av karaktären onödiga, att vi ger igen eller gör en crosschecking, det gäller att få ner antalet. Vi har pratat om det, men vi måste hitta rätt där.

Finns det något positivt att ta med från matchen?

Ja det tycker jag, jag kommer inte ihåg statistiken, men vi bjuder inte på många chanser i 5 mot 5, utan det är i powerplay de skapar, så det gör vi bra. Sedan skapar vi tillräckligt för att vinna matchen, vi har bland annat flera bra lägen på slutet. Något jätteläge med öppet mål, Jeppe har något, Alanne vänder bort en gubbe och får bra läge och vi har ett skott i ribban. Vi skapar lägen för att vinna matchen. De gånger vi får igång spelet 5 mot 5, som första 5 minuterna, och sedan när vi kommer igång igen, så har vi riktigt bra spel, Så under sekvenser har vi riktigt bra spel, de sista 3-4 minuterna parkerar vi i anfallszonen. Så tyngden finns där och längden på anfallen finns där. Så perioder är riktigt riktigt bra, sedan sämre i andra perioder, och de perioderna kommer vi undan om vi inte drar på oss utvisningar i tid och otid. Sedan powerplay, vi har två stycken och gör mål på det ena, det är också bra. Det är bara en match, så vi ska inte dra för stora slutsatser, oavsett hur det går ska vi ha koll på grejorna.

Sedan måste vi också credda Forshaga som krigar livet ur sig och gör en bra match!

Ja jag håller med. Man vet vad man får när man möter Forshaga, de är frejdiga och individuellt duktiga. När de tänder till är dom bra, man får inte ge dom för mycket, därför är det viktigt att ta ledningen och inte ge dom powerplay som dom är skickliga i. Så dom är bra, jag är inte överraskad över det. Sedan får lagen komma till en ishall som mer eller mindre känns fullsatt, vi lyfts av det, men det gör motståndarna också. Det gör att de kanske kämpar hårdare än oss i slutändan och då vinner man ofta matcherna.

Imorgon väntar Linden, vad kan du säga om dom?

Det är ett lag som är snäppet vassare än förra året och då mötte vi dom i playoff. De vill ta ett steg till och har värvat för det. Jag har inte sett båda hela matcherna, men de förlorade mot Forshaga i sudden och sedan med uddamålet mot Forshaga. De är väldigt skickliga i powerplay, och har värvat en skicklig back i Albin Johansson som spelat i SHL och är en back av hög allsvensk klass så de har gjort ett bra jobb på värvningsfronten. Det kommer bli en liknande match som mot Forshaga, det kommer bli tufft och vi måste hålla oss till vårt spel. Vi vet att vårt spel håller, det som är svårt är att göra det gång efter gång efter gång. Det låter enkelt, men det är svårt, för helt plötsligt vill man göra något annat, men vi måste hålla oss till vårt spel, kontinuitet i vårt grundspel och att göra samma sker om och om igen måste finnas.

Det var riktigt häftig publikinramning med 1153 förväntansfulla i publiken med. Hur var det att spela inför så mycket publik igen?

Det var otroligt kul, det var folk redan på uppvärmningen och bra tryck när vi kom in redan, det var mycket folk med, nästan fullt på sittplats och mycket folk bakom oss på ståplats också. Synd att vi inte kunde bjuda på en seger, men jag tror att många tyckte det var en bra hockeymatch, så hoppas många tyckte det var kul med hockey igen och att de kommer tillbaka imorgon, publiken betyder massor för oss.

Till sist: I onsdags saknades Gustav Malmkvist och Philip Norberg, hur är skadeläget inför morgondagen?

Malmkvist behöver någon vecka till, Norberg är det dag för dag för. Det finns hopp att han ska komma till spel. Hur som så kommer vi att plocka in en ny junior imorgon, Carl-Johan Gustavsson, vi får se om han får speltid. Han gjorde avtryck på träningen i torsdags. Han är son till gamle Boisspelaren Carl-Otto Persson. Det är kul att barnen börjar komma upp med Boisblod i ådrorna, han är med så får vi se om han får spela.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström