Översta raden från vänster: Alexander Popovic, Karl Markström, Adam Bäckstrand, Daniel Gunnarsson. Nedre raden från vänster: Mike Sjöberg, Oliver Glennmar, Hugo Fagerblom, Gustav Eurenius. FOTO: JÖRGEN BERGQVIST, ERIK KRUSE, EMIL SÄRNEHED, LEIF HELLERIN

Experten listar: 15 spelare som presterat bättre än sin statistik * ”Drömspelare att ha i ett lag” * ”Betydelsen går inte att mäta”

Vi går in i slutspurten av seriespelet och med bara en knapp månad kvar av grundserierna.

Då tänkte vi att det skulle passa bra med en ny – kanske lite oväntad – lista av experten Mikael Mjörnberg.

Här tar han ut 15 spelare i Hockeyettan som presterat mycket bättre än sin statistik.

STÖTTA DIN KLUBB  * 500 kr till ditt lag för varje årsabonnemang

 

De stora, tunga namen i ligan får ju ofta sina rubriker.

Här lyfter Mikael Mjörnberg, som varje måndag tar ut Veckans Lag här, istället fram – utan någon ranking – 15 spelare som inte nödvändigtvis får det där självklara rampljuset eftersom de inte toppar några poäng- eller målvaktsligor.

Kort och gott – 15 spelare som presterat mycket bättre än sin statistik.

Håll till godo.

* Hugo Fagerblom, målvakt, Borås

Fem framträdanden, vinster/förluster 0-4

Hockeyn är inte logisk. 27-åringen som betraktades som en given backup inför säsongen har varit den av Borås målvakter som presterat bäst i öppningen av säsongen och på slutet har tränare Fredrik Eriksson inte haft något annat val än att sätta den underpresterande ryske stjärnan Konstantin Barulin på bänken. Men trots att Fagerblom storspelat och givit sitt lag chansen att vinna varje kväll han tagit isen i besittning har just segrarna uteblivit. Keepern har fått speltid i fem matcher och har både GAA (1,58) och räddningsprocent (93,6%) som indikerar att han är en matchvinnare. Ändå står han noterad för noll segrar och fyra förluster. Hur bra han än spelar tycks Borås alltså oförmögna att vinna med Fagerblom i kassen. Hockey är inte rättvist.

Hugo Fagerblom. FOTO: LEIF HELLERIN

* Philip Dimtrén, forward, Mjölby

Noll poäng och -6 på åtta matcher

Man kan förstå om lagkaptenen lider, men rent krasst har han absolut inte varit så klappkass som hans statistik visar. Det är förstås något av en skräll att 28-åringen, som har ett långt cv fyllt av poängstarka säsonger i division 2, är lagets statistiskt sämsta spelare halvvägs in i grundserien med noll gjorda poäng och -6. Men det har grinat emot. När han väl fått pucken i nät har det dömts bort och han har inte fått den utdelning han förtjänat. Samtidigt bidrar Dimtrén med massor av ledarskap i gruppen och starkt jobb i tekningscirklarna. Det vore märkligt om det är annat än en tidsfråga innan det lossnar på allvar även i produktionen.

* Oliver Glennmar, forward, KRIF

Två mål och en assist på tio matcher

Det är förstås ett underbetyg till hela laget att det är fjärdekedjan som är med för att skapa energi som innehar flera av positionerna högst upp i den interna poängligan, men så är det i KRIF där egentligen ingen spelare kan visa upp någon översvallande offensiv statistik. Glennmars kedjekamrater Rasmus Olofsson och Casper Åkesson ligger trea respektive femma i nämnda poängliga, men det är faktiskt 21-åringen som imponerat mest. Två mål och en assist på tio matcher är kanske inte så mycket att skryta med, men Glennmar tar sig till chanser, spelar fysiskt på ett sätt som verkligen gynnar laget och har varit en av spelarna som verkligen står ut i KRIF. Fortsätter han på den vägen har tränare Mikael Tisell snart inget annat val än att matcha honom högre upp i laget.

Oliver Glennmar. FOTO: LEIF HELLERIN

* Kevin Engvall, forward, Troja-Ljungby

Fyra poäng (2+2) på nio matcher

Engvalls utveckling går hand i hand med Troja-Ljungbys utveckling. Vi är många som bara väntar på att den offensiva utdelningen ska komma så väl för laget som för honom individuellt, men än så länge går det trögt. Troja-Ljungby förlorar matcher på grund av ineffektivitet och 21-åringen får inte med sig den statistik som hans spel egentligen borde mynna ut i. Att pinka in fyra poäng på nio matcher är så klart inte helt tokigt, men forwardens spel lovar mer än så. Han skapar chanser med sin magnifika skridskoåkning, har tyngden för att ta sig in på kassen och gör för det mesta rätt saker ute på isen. Det är bara den där sista lilla pricken över i som saknas.

Kevin Engvall. FOTO: LEIF HELLERIN

* Adam Bäckstrand, forward, Mörrum

Sex poäng (1+5) på nio matcher, -5

Sex producerade poäng under första halvan av seriespelet är att betrakta som average-siffror och som center är -5 förstås inte siffror som är särskilt upplyftande även om man spelar i ett ganska svagt lag. Men för att bedöma Bäckstrand måste man blicka bortom hans statistik. 23-åringen är nämligen en av frontfigurerna i det unga Mörrum. En klok spelare som i stort sett hela tiden gör rätt saker där ute på isen och som i ett bättre lag säkerligen hade haft bländande siffror. Bäckstrand spelar väldigt mycket bättre än vad siffrorna visar. Det finns en anledning till att Tingsryd funnit centern så pass intressant att de lånat in honom för spel i några allsvenska matcher (där det dessutom blivit två mål).

Adam Bäckstrand. FOTO: ERIK KRUSE

* Mike Sjöberg, målvakt, Segeltorp

GAA 3,22, räddningsprocent 91,7%, segrar/förluster 1–7

På förhand var Segeltorp snudd på utskrattade. Det unga laget skulle inte ha en suck, inte ta en enda poäng, bli utskåpade var och varannan omgång. Verkligheten har visat sig bli en helt annan. ”Torpet” har bitit ifrån överraskande bra och även om det blivit många förluster varit med i nästan alla matcher och visat att man faktiskt kan konkurrera. En av de stora anledningarna till det är keepern Sjöberg som spelat oerhört inspirerat i säsongsinledningen. Han har bombarderats med i genomsnitt 37,6 skott per match och gjort mängder av räddningar som hållit laget kvar i matcherna. I ett bottenlag som Segeltorp går det inte att döma målvakten helt och hållet efter statistiken, man måste gå efter hur det ser ut på isen. Något som fjolårskeepern Carl Malmqvist (som nu gör succé med drömstatistik i Karlskrona) väl är ett ypperligt exempel på.

* Alexander Popovic, back, Piteå

Tre assist på tio matcher

22-åringen som har gedigen allsvensk erfarenhet från Björklöven förväntas vara en assistmaskin på Hockeyettan-nivå. Säsongen 20/21 spelade han fram till 21 kassar i Teg-tröjan och under fjolårssäsongen noterades han för totalt 19 passningspoäng i Hudiksvall. Därför kan tre ynka assist på tio matcher i ett Piteå där han förväntas vara en av de offensiva initiativtagarna från backplats förefalla väldigt futtigt. Det är det förstås också, men spelmässigt lovar det betydligt mer för Popovic som varit rörlig på blålinjen och serverat flertalet riktigt fina passningar. Det är bara en tidsfråga innan det blir ketchup-effekt och assistlavemang för backen.

Alexander Popovic. FOTO: JÖRGEN BERGKVIST

* Daniel Gunnarsson, back, Eskilstuna Linden

Nio assist på tio matcher, -2

Att svara för nio assist på tio matcher är förstås riktigt bra för att vara back, men det ger ändå inte en rättvis bild av den betydelse rutinerade Gunnarsson har haft för Linden. Han anslöt sent och hade något av en startsträcka, men i takt med att den allsvenskt meriterade backen blivit varm i kläderna har vi kunnat se en förvandling av hela laget från ett mediokert nedviksgäng till ett karaktärsfyllt kämparlag som hämtar upp underlägen och tar poäng av topplagen. Den betydelse Daniel Gunnarsson haft i den utvecklingen av laget kommer aldrig att kunna mätas med någon statistik, men den är ytterst påtaglig.

Daniel Gunnarsson. FOTO: ERIK KRUSE

* Jesper Emanuelsson, forward, Skövde

En assist på nio spelade matcher, -2

Det har funnits en hel del frågetecken kring 24-åringen som i flera säsonger dragits med skadeproblem och haft svårt att få ut den där potentialen alla ser finns där inne någonstans. Inledningen av årets säsong skulle kunna tas som intäkt för att dessa frågetecken kvarstår. Men nja, det har faktiskt sett riktigt bra ut. Emanuelsson har fått förtroende i ganska bra omgivning och varit med och försökt driva offensiven. Han har definitivt gjort en bättre spelmässig prestation än vad den ynka assist han har på kontot visar. Men samtidigt är det förstås så att om det inte lossnar och även poängleveransen kommer snart, då kommer de där frågetecknen bara växa större och större. Det är lite upp till bevis för forwarden, som dock saknades i senaste matchen mot Mjölby. 

Jesper Emanuelsson. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

* Isac Bexdal, forward, Tyringe

Två poäng (1+1) på tio matcher, -7

Tyringe har gått ruggigt svagt i inledningen av säsongen och egna produkten Bexdal är knappast en spelare som kan förväntas dra offensiven, även om han säkerligen skulle vilja. För även om siffrorna i de statistiska kolumnerna inte är särskilt upplyftande har 24-åringen gjort sitt för att få det att vända. Han har rivit, slitit, kämpat och spridit energi på ett lovvärt sätt. När laget tog sin första seger för säsongen (6-1 mot Alvesta) hittade han så klart också in i målprotokollet för första gången under hösten. Det var symptomatiskt på något sätt. Spelar man med hjärtat blir det oftast bra i slutändan.

* Karl Markström, back, Surahammar

Två assist på åtta matcher

Markström återvände till svensk hockey igen efter fyra raka säsonger i Norge och blev omedelbart utnämnd till lagkapten i Surahammar. Det går att förstå varför. 24-åringen spelar med känslorna utanpå kroppen och visar en hetta som annars är svår att hitta i ett ganska anonymt Surahammar den här säsongen. Två assist är futtigt, speciellt i ett lag som förtvivlat skriker efter poängproduktion från backplats, men om fler hade spelat hockey med en sådan passion som Karl Markström ändå gör hade laget förmodligen inte legat så skrynkligt till i tabellen som nu är fallet.

Karl Markström. FOTO: ERIK KRUSE

* William Berg, forward, Halmstad

Tre poäng (2+1) på nio matcher

27-åringen kom till Halmstad inför säsongen 18/19 och har sedan dess kommit att bli en av de viktiga grundbultarna i lagets så oerhört lojala och viktiga stomme. På papperet är han ingen spelare som gör särskilt mycket väsen av sig. Poängskörden är modest och så har det inlett även den här säsongen. Trots att Halmstad gått som tåget har poängen lyst med sin frånvaro i protokollet. Men säger det något om William Bergs insats? Absolut inte. Han har varit precis lika nyttig för laget som vanligt. En arbetshäst som inte drar sig för att ge sig in i skiten där det kan göra ont och som så många andra spelare i Hammers gör ett nyttigt jobb i det tysta. En drömspelare att ha i ett lag.

William Berg. FOTO: LEIF HELLERIN

* Victor Kembel, back, Alvesta

Tre poäng (1+2) på tio matcher

Nykomlingen värvade Kembel från division 2 inför sitt kliv upp i Hockeyettan. Han klev in som ett oskrivet kort, en chansning om man så vill, men har visat sig vara minst sagt byxad för nivån. Faktum är att poängproduktionen så här långt inte står i paritet med uppträdandet på isen. Med lite medstuds hade 21-åringen kunnat ha betydligt fler pinnar på kontot. Han har visat upp en bra blick för spelet och ett passningsspel som inte behöver skämmas för sig på Hockeyettan-nivå. Med lite mer rutin från ligan under bältet kommer det här säkerligen bli en back som låter höra talas betydligt mer om sig.

* Anders Olsson, målvakt, Eskilstuna Linden 

GAA 2,74, räddningsprocent 92,7%, segrar/förluster 4-4

Keepern släpper i genomsnitt in knappt tre mål per match, vinner inte mer än han förlorat och ligger inte särskilt högt i någon målvaktsliga, men frågan är om han inte är en av de målvakter som betytt allra mest för sitt lag under inledningen av Hockeyettan-säsongen. För Anders Olsson har storspelat. Hans Eskilstuna Linden har varit tillbakapressat och utspelat långa stunder, men keepern har hållit dem kvar i matcher med mängder av vassa räddningar när han varit bombarderad av vassa skott från ystra motståndare. Olsson har definitivt en stor del i att Linden lyckats vända sin säsong till något ganska positivt. Har dessutom varit delaktig med klubban och legat bakom flera mål med rappa uppspel, något som kanske borde mynnat ut i fler assist än det enda han har på kontot.

Anders Olsson. FOTO: ERIK KRUSE

* Gustav Eurenius, forward, Wings

Fyra poäng (1+3) på tio matcher

Wings har haft det allmänt svårt som lag att få igång målskyttet och det avspeglar sig så klart i statistikkolumnerna även för de spelare som förväntas gå i bräschen för lagets offensiv. Men där många underpresterat och kanske inte varit riktigt villiga att gå in i de jobbiga ytorna har Eurenius verkligen gnuggat på. Ifjol sköt han tio mål och gjorde totalt 24 poäng och det finns egentligen ingenting som talar för att poängskörden ska bli sämre i år även om det inlett lite trögt. 22-åringens starka spel har ändå inte gått obemärkt förbi, utan han har fått möjligheten att göra två matcher med Tingsryd på lån och under dessa noterats för två assistpoäng. Vilket aningen ironiskt innebär att han har ett bättre poängsnitt i Hockeyallsvenskan än i Hockeyettan så här långt den här säsongen.

Gustav Erenius. FOTO: ERIK KRUSE

* LÄS MER: Experten listar: 25 bästa värvningarna i ligan

* LÄS MER: Experten listar: 15 spelare som kan slå igenom

* LÄS MER: Experten listar: 15 tänkbara fyndvärvningar

Ranking – ligans bästa spelare 23/24 * Experten: ”Hockeyettan är sprängfylld av skickliga spelare” * Här är topp tio