Tellström, Gunnarsson, Crespin, Axelsson, Jansson, Kokman, Grönhagen, Kaijser, Nilsson-Westlund – alla med på listan.

Lista: Grundseriens 25 bästa spelare * Här är expertens val * Vilka kom med? Kommentarer om alla spelare!

25 bästa spelarna i Hockeyettan hösten 2023?

Ett tufft uppdrag, men experten Mikael Mjörnberg kastade sig över det med glädje.

Här är hans ranking – dom har varit bäst i grundserien.

– En sak är säker, i en vettig värld är det här sista säsongen i Hockeyettan för spetsforwarden, skriver han om nummer ett.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM  * Se höjdpunkter * Lucköppning hela december

 

Grundserien gick ju i mål i söndags och de fyra nya serierna startar först 28 december.

Så ska vi inte ta och summera höstsäsongen med en ny lista i väntan på att det brakar loss igen?

Vi tyckte det.

Och gav därför Mikael Mjörnberg – som varje måndag tar ut Veckans Lag här och på nära håll bevakat Hockeyettan i över tio år – det svåra uppdraget att utse höstsäsongens 25 bästa spelare i ligan.

Han har våndats, såklart.

– Det vimlar ju av duktiga spelare här och det är klart att det kan bli en hel del  tycke och smak, men jag har försökt få till ett skapligt varierat gäng med spelare från så väl olika positioner som de olika serierna, motiverar han.

Han vill också förklara varför Joachim Rohdin, som gjorde nio poäng på fem matcher för KHK i höstas, inte är med.

– Han hade såklart platsat här, men Rohdin spelade för få matcher för att kunna komma med.

Redo?

Då kör vi, här är grundseriens 25 bästa spelare, enligt Mikael Mjörnberg.

* 25) Ludwig Wistén, forward, Mariestad

I skymundan av de två storstjärnorna (Oscar Tellström och Jesper Lindén) i förstaformationen har Wistén gjort ett riktigt bra jobb hela hösten och surfat hela vägen upp till en totalseger i hela Hockeyettans poängliga. Det är värt respekt. Totalt 30 assist vittnar om att han varit en starkt bidragande orsak till att de andra kunnat skotta in mål. Det ska bli oerhört spännande att se vad han kan åstadkomma när det väntar enbart vasst motstånd i Allettan efter jul.

Ludwig Wistén, Mariestad. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

* 24) Linus Skager, forward, Forshaga

Även om det aldrig kommer sägas offentligt var det nog ändå lite med svansen mellan benen Linus Skager återvände till Värmland efter kontraktsfadäsen i Kalmar. Men det har blivit bra för alla parter. Forwarden har dansat fram över isen i Forshaga-dräkten och varit den ledare i offensiven som laget behövde. När han har varit bra har laget kort och gott haft chansen att vinna och 23-åringen har agerat med pondus. Blir han kvar säsongen ut har Forshaga stora möjligheter att göra något riktigt bra i en vårserie.

Linus Skager, Forshaga. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

* 23) Teemu Siironen, forward, Kiruna IF

När sportchefen Thomas Jatko pratade om sitt lagbygge inför säsongen hade han höga förväntningar på att Siironen var en av dem som skulle kliva fram och vara ledande i laget. Det är precis vad finländaren, som ifjol lirade med Amiens i den franska högstaligan, har gjort. Han har spelat på en offensiv nivå som många andra i laget inte klarar av och pekat ut riktningen framåt. I en perfekt värld hade andra tagit rygg på honom och på så vis stärkt offensiven, men man kan inte säga annat än att 28-åringen gjort det han värvades för. Och kanske lite till.

Teemu Siironen, Kiruna IF. FOTO: LARS SUNDIN

* 22) Oscar Nordin, forward, Troja-Ljungby

Det har inte funnits mycket positivt att skriva hem om från Ljungby den här hösten. Troja har floppat storartat och bommar Allettan, ett fiaskoresultat, men skrapar man på ytan finns det faktiskt saker att lyfta upp. Som Oscar Nordin. 22-åringen som värvades från Modo har varit en spelare som varit på jobbet varje kväll, någon som det gått att luta sig emot. Det syns inte nödvändigtvis i poängkolumnerna där forwarden precis som hela laget har haft svårt att få med sig den produktion spelet förtjänat, men han har gjort väldigt många gedigna insatser. Hade fler visat upp den stabilitet som Nordin fört till bordet kväll efter kväll hade resultatet blivit ett annat för Troja-Ljungby.

Oscar Nordin, Troja. FOTO: LEIF HELLERIN

* 21) Oscar Gustafsson, forward, Tranås

Gustafsson har alltid betraktats som en stabil Hockeyettan-spelare som gjort ett bra jobb i undanskymda roller för både Karlskrona och framförallt Vimmerby under sin karriär i ligan. Men Tranås värvade honom med ett annat uppsåt och lyckades storligen i sin mission. Gustafsson förväntades kliva fram som poängspelare för det hårt arbetande laget och det är också precis vad han har gjort. Oväntat för de flesta förståsigpåare runt omkring rinkarna, men för forwarden tycks det (utifrån hans agerande på isen) ha varit en självklarhet. Fick kröna en framgångsrik höst med en utlåning till Nybro Vikings i Hockeyallsvenskan.

Oscar Gustafsson, Tranås. FOTO: LEIF HELLERIN

* 20) Lukas Fredin, back, KRIF

Väldigt mycket i skymundan har Lukas Fredin växt ut till att bli en av nyckelpjäserna i sitt lag. Han har varit på gång i flera säsonger, men känslan är att han gynnats av den hockey som KRIF spelat under hösten och därmed tagit kliv i sin utveckling. Han har en härlig räckvidd, bra blick för spelet och tvekar inte att kliva in i de täta duellerna. Det gör honom till en multitool som gör ett gediget arbete bakåt och på ett påtagligt sätt bidrar till offensiven. Vilket tagit honom till toppen av den interna poängligan i det KRIF som för första gången på flera år lyckats kvalificera sig för Allettan.

Lukas Fredin, KRIF. FOTO: LEIF HELLERIN

* 19) Viktor Nilsson Westlund, back, Tranås

Det bubblade i Tranås-leden inför säsongen där snacket gick att Nilsson Westlund stod inför sitt riktigt stora genombrott. Det fanns så klart skäl att ha lite förväntningar på backen som värvades från division 2 och Munkfors inför fjolårssäsongen, men att han skulle utvecklas så mycket som skett kommer ändå lite som en överraskning. Men Tranås-folket hade rätt, 24-åringen har excellerat som poängback och klivit fram i exakt den roll som laget behövde av honom. Det har varit en minst sagt imponerande höst.

Viktor Nilsson Westlund, Tranås.  FOTO: LEIF HELLERIN

* 18) Viktor Kokman, målvakt, Karlskrona

Den rutinerade burväktaren värvades hem från Norge i slutet av förra säsongen lite som en panikåtgärd när Karlskrona insåg att det lag man hade på benen inte skulle räcka till och såg om viktiga nyckelpositioner så som målvakts- och tränarposten. Kokman var bra redan då, men han har varit ännu bättre den här hösten när han tillhört laget från start. En keeper som vet vad som krävs och som tar det han ska och lite till vilket sprider ett enormt lugn i laget, något som också synts på Karlskronas försvarsspel den här hösten. Det har varit Fort Knox. Kokmans veterannärvaro har säkerligen också hjälpt den unga kollegan Carl Malmqvist att komma in i rollen som toppklubbsmålvakt. Han har ju spelat i stort sett lika bra som sitt äldre föredöme. 

Viktor Kokman, KHK. FOTO: LEIF HELLERIN

* 17) Christian Axelsson, forward Nyköping

Axelsson har gått på sparlåga i några säsonger och varit med mest för att bidra med erfarenhet och upprätthålla en ryggrad i laget, men jösses vilken nytändning vi har fått se under hösten. Nye tränaren Björn Tholander Olsson totade ihop veteranen med nyförvärven Linus Lundström och Pontus Karlsson och skapade på så vis en gnistrande förstakedja. 31-årige Axelsson har spelat hockey som om det är den roligaste saken i världen och redan i grundserien producerat fler poäng än vad han gjorde på hela säsongen ifjol. Han har visat att han fortfarande är en offensiv pjäs av hög klass i den här ligan.

Christian Axelsson, NSK. FOTO: ERIK KRUSE

* 16) Filip Lennström, forward, Kristianstad

Efter flera säsonger i marginaliserade roller i Hockeyallsvenskan valde forwarden att ta klivet till Hockeyettan för att få ta en större roll och framförallt spela anfallsspel. Det har blivit en riktig fullträff. Lennström har klivit fram som en betydande pjäs i Kristianstads charmerande förstakedja och visat att det finns ett register där som är så mycket större än att bara spela 0–0 i andraligan. Han har varit riktigt, riktigt bra och fortsätter leveransen även i Allettan lär han snart vara på radarn för större klubbar igen. Då i betydligt mer prominenta roller än de som gnuggare i en tredje- eller fjärdekedja. 

Filip Lennström, KIK. FOTO: LEIF HELLERIN

* 15) Martin Fransson, back, Karlskrona

En av de stora anledningarna till Karlskronas fina resultat under grundserien har varit det stabila försvarsspelet där samtliga kontrakterade backar presterat på en hög nivå och där flera av dem dessutom tagit steg i sin utveckling. Martin Fransson är ett väldigt tydligt exempel. Han var bra redan ifjol, men har växt den här hösten och är en riktig härförare för sitt lag. Grabben gör knappt ett misstag ute på isen och gör rätt för sig i det defensiva arbetet lika mycket som han vågar fylla på och vara ett hot framåt. Kurvan pekar spikrakt uppåt mot högre nivå för Martin Fransson.

Martin Fransson, KHK. FOTO: LEIF HELLERIN

* 14) Linus Hedman, forward, Piteå

Den lilla liraren bytte Boden mot rivalen Piteå och fick en ordentlig utväxling. Så bra som 23-åringen varit den här hösten har han inte varit tidigare i sin Hockeyettan-karriär, varken i Boden eller i Hudiksvall. Hedman har klivit fram som en ledare för Piteås offensiv och fyllt delar av det vakuum som Magnus Isaksson och Joakim Högberg lämnade efter sig. Framförallt har han varit obeveklig i den offensiva zonen. Uppenbarar det sig en chans då missar inte Linus Hedman. Snacka om storform. 

Linus Hedman, Piteå. FOTO: FLYWOOD STUDIO

* 13) Sebastian Kaijser, forward, Sundsvall

Förstalinen som Kaijser utgör tillsammans med nyförvärven Filip Wiberg och Johan Lindholm (som också är snubblande nära att vara med på den här listan) har varit magisk för Sundsvall. De har varit en pålitlig trio som producerat poäng oavsett hur spelet har sett ut och tagit på sig en ledartröja. Rutinerade Kaijser som varit runt i ett antal toppklubbar i ligan har växt i sin roll som en av lagets viktigaste spelare och verkligen lett genom exempel. Han pekade ut riktningen mot Allettan, nu ska det bli väldigt intressant att se vad han kan åstadkomma där.

LÄS MER: Intervju med Sebastian Kaijser: ”Vi vill spela hockey länge i vår”

Sebastian Kaijser, Sundsvall. FOTO: ANDREAS PLANCK

* 12) Victor Crus Rydberg, forward, Karlskrona

Historien om hur stjärnan och Kalmar inte lyckades få ihop kontraktssituationen när laget tog klivet upp i Hockeyallsvenskan och hur han då föll rakt ner i knäet på Karlskrona och sportchefen Michael Sundlöv har berättats mången gång. Desto roligare är det då att kunna konstatera att det fallit precis så väl ut som alla supportrar hade hoppats. Crus Rydberg har snabbt funnit sig som en perfekt pusselbit i den spetsiga förstakedjan och levererat ett passningsspel som KHK inte varit bortskämda med de senaste säsongerna. 28-åringen fortsätter att vara en av ligans allra främsta.

Victor Crus Rydberg, KHK. FOTO: LEIF HELLERIN

* 11) Christoffer Jansson, forward, Hudiksvall

Det dräller av offensivt skickliga spelare i Hudiksvall och många av dem har valt att stanna kvar i klubben i många år med målbilden att ta den till HockeyAllsvenskan. Ett av de ständigt återkommande ansiktena i Hudiks laguppställning är Christoffer Jansson. Han har varit väldigt bra väldigt länge, men efter en ”mellansäsong” ifjol känns det som att han fått något av en nytändning den här hösten. 25-åringen har höjt sin nivå och sett väldigt pigg ut. Något som snabbt resulterat i att poängsnittet studsat ordentligt uppåt. Den allmänna uppfattningen runt om i Hockeyettan är att Jansson är en av ligans bästa och borde spela på högre nivå.

Christoffer Jansson, Hudik. FOTO: FLYWOOD STUDIO

* 10) Hampus Larsson, forward, Hanviken

Här snackar vi höstens förmodligen största genombrott i ligan. Ifjol gjorde unge anfallaren Larsson tre mål på hela säsongen, i höst har han manglat dit 13 bara i grundserien och klivit fram som sitt lags i särklass bästa målpryglare. Men inte nog med det, han har spelat hockey med en frenesi och lyster som smittat av sig på andra och klivit fram som en självklar del av offensiven i Hanvikens succélag. Larsson är en spelare av många som lyft sig och tagit stora kliv i föreningens miljö vilket naturligtvis inte är annat än en stor fjäder i hatten för den verksamhet som bedrivs ute i Tyresö.

Hampus Larsson, Hanviken. FOTO: ERIK KRUSE

* 9) Jesper Lindén, forward, Mariestad

Trots lockrop från HockeyAllsvenskan valde Lindén att stanna kvar i Mariestad ytterligare en säsong och det är bara för fansen att glädjas åt att de får skörda frukterna ytterligare en vinter. För forwarden har naturligtvis varit precis lika bra som man kan förvänta sig. Han har varit en del av vad som förmodligen varit höstens främsta förstaline tillsammans med Oscar Tellström och Ludwig Wistén och bidragit med så väl potent målskytte som fysiskt spel och lite känslor. En sann härförare. För bra för ettan.

Jesper Lindén, BoIS. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

* 8) Daniel Gunnarsson, back, Eskilstuna Linden

Det råder inga som helst tvivel kring hur viktig den rutinerade backen var för att få det skakiga laget på rätt köl igen. Gunnarsson kom in i ett lag utan självförtroende och med nedviksmentalitet och har med sitt spel och sina ledaregenskaper verkligen bidragit till det lyft Linden svarat för under andra halvan av serien. Han har varit ett tydligt exempel på hur viktigt det är med rutin och bidragit i både offensiven och defensiven på ett stabilt och tryggt sätt.

Daniel Gunnarsson, Linden. FOTO: ERIK KRUSE

* 7) Jakob Karlsson, forward, Vimmerby

Som ett elegant rött vin tycks veteranen bara bli bättre ju äldre han blir. Jakob Karlsson har funnit sig till ro i beslutet att det är i Vimmerby han ska spela om han ska spela alls och han tycks på karriärens höst älska varje sekund han får på isen. Det som sticker ut i kolumnerna är förstås den stadiga poängproduktionen som kommer av en viktig roll i den fina förstakedjan med assistkungen Anton Carlsson och Eddie Levin. Men Karlsson glänser i hela sitt spel över hela isen och tar ett stort ansvar och jobbar hårt ovanpå sina offensiva skills. Spelar han så här får kaptenen gärna fortsätta i många säsonger till.

LÄS MER: Intervju med VH:s rekordman: ”Jag gillar att retas”

Jakob Karlsson, Vimmerby. FOTO: MEIJER MEDIA

* 6) Robin Dahse, forward, Halmstad

Halmstad Hammers gör inte särskilt många mål, men rutinerade Dahse är inblandad i det mesta av det bästa gänget lyckas åstadkomma framåt. Den rutinerade pjäsen har varit en viktig ledare för Hammers i flera säsonger och den här hösten basat över den mäktiga förstakedjan där Victor Gagic och Viktor Bernhardtz är kollegor. Dahse har förmågan att kliva fram när det betyder som mest och lyfta upp laget på sina axlar. En riktig ledare i laget och i poängkolumnerna. Han viker aldrig ner sig och har varit infernaliskt bra även den här hösten. MVP-material så det bara sjunger om det.

Robin Dahse, Halmstad. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

* 5) Alexander Bergström, forward, Karlskrona

Fjolåret blev varken vad 37-åringen eller publiken förväntade sig. Veteranen såg trött ut, fick ingen vidare utdelning poängmässigt och drev inte laget. Men i höst har vi sett en pånyttfödd Alexander Bergström. Han fick stark draghjälp av stekhete Joachim Rohdin i höstens första matcher och har sedan fortsatt på inslagen väg. Den här grundserien har vi fått se det där som gjort honom till SHL- och landslagsspelare genom karriären. Bergström har visat ledarskap och drivit laget i offensiven.

Alexander Bergström, KHK. FOTO: LEIF HELLERIN

* 4) Carl Åsell, forward, Brödernas/Väsby

I Brödernas stjärnstarka trupp proppad med potenta poänggörare var det kanske inte riktigt tänkt att det skulle vara Calle Åsell som stod ut mest av alla. Förvisso en beprövad och väldigt skicklig hockeyspelare som visat att han håller på högre nivå, men inte den starkast gnistrande stjärnan i ett profilstarkt lag. Åsell har dock sett oerhört hungrig ut och ställt sig först i ledet för att gå i bräschen för nysatsningen. Med sin fysiska spelstil och gedigna inställning har han fungerat utmärkt som frontperson för en satsning som än så länge bara har visat bråkdelar av sin potential. Han har varit grym.

Carl Åsell, Brödernas. FOTO: ERIK KRUSE

* 3) Jacob Crespin, målvakt, Halmstad

Hur kan Halmstad med sin tunna trupp och ganska trubbiga spets år efter år vara så framgångsrika och ta sig till Allettan? En stor del av svaret på den frågan är att de har en alldeles fenomenal keeper i Jacob Crespin. Utespelarna kan vara trygga i sitt försvarsspel med vetskapen att om de bara ser till att motståndarnas skott kommer utifrån då kommer Crespin ta dem. Han fipplar inte in några onödiga puckar och tar dessutom några extraordinära lägen varje match. Han sprider en trygghet till hela laget och det är ett understatement att påstå att han vinner matcher åt Hammers. Att han över huvud taget fortfarande är kvar i ligan är förvånande.

LÄS MER: Hyllningen: ”Han är för bra för den här ligan”

Jacob Crespin, Halmstad.  FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

* 2) Jacob Grönhagen, forward, Kristianstad

22-åringen tog möjligheten att sticka till Hockeyallsvenskan och Nybro Vikings när den uppenbarade sig, men det avtryck han gjorde under de 14 matcher han spelade i grundserien gör det omöjligt att hålla honom utanför en sådan här lista. 22 poäng (7+15) på 14 matcher (ett poängsnitt på 1.57) är ett sanslöst facit i den tuffa söderserien och siffror som faktiskt på ett bra sätt avspeglar hur nyttig Grönhagen varit för Kristianstad. Han kommer vara väldigt saknad när matcherna tuffar till sig efter jul.

Jacob Grönhagen, KIK. FOTO: LEIF HELLERIN

* 1) Oscar Tellström, forward, Mariestad

Kan man säga så mycket mer än WOW!?! Tellström var bra redan ifjol och öste in både mål och poäng, men den här hösten har han tagit det till en ny nivå. Tellström har skyfflat puckar i nät, spelat fram sina kedjekamrater (Jesper Lindén och Ludwig Wistén, vilken line!) till mål och framförallt spelat hockey med en lyster som få kan matcha. Allt ser så självklart ut. 21-åringen har kraften, farten och pondusen som bara riktiga toppspelare har. Att det förekommit löst snack om SHL-intresse under säsongens gång är knappast särskilt förvånande även om det naturligtvis vore ett lämpligare steg på vägen att ta Hockeyallsvenskan först. Men en sak är säker, i en vettig värld är det här sista säsongen i Hockeyettan för spetsforwarden.

Oscar Tellström, BoIS. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

LÄS MER: Ranking inför säsongen – tio bästa spelarna

Ordföranden Håkan Svensson: ”Svensk elitishockey måste få bättre balans i intäkterna mellan ligorna” * Skriver själv om Hockeyettans framtid